fbpx Δεύτερη ευκαιρία στη γνώση αλλά μετ’ εμποδίων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου, 2017 - 11:00
ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Δεύτερη ευκαιρία στη γνώση αλλά μετ’ εμποδίων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
Εκπαίδευση
Κομοτηνή
Ελένη Μαχαιρά

Μαθητές και εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για την έλλειψη και μη έγκαιρη πρόσληψη απαραίτητου προσωπικού

Με εθελοντές εκπαιδευτικούς διεξάγονται τα μαθήματα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Δεύτερη ευκαιρία στη γνώση αλλά μετ’ εμποδίων είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται, εξαιτίας της έλλειψης απαραίτητου προσωπικού, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής. Τα μαθήματα ήδη βρίσκονται στο δεύτερο εξάμηνο, όμως η προκήρυξη για τους ωρομίσθιους εκδόθηκε στις 14 Φεβρουαρίου και η πρόσληψή τους δεν αναμένεται πριν τον Απρίλιο. Αντί φέτος τα πράγματα να φτιάξουν, είναι χειρότερα από πέρσι, μας λέει η Ελένη Μαχαιρά υποδιευθύντρια στο ΣΔΕ Κομοτηνής και μας εξηγεί πως ξεκίνησε η χρονιά «1η Σεπτεμβρίου βρισκόταν στο σχολείο μόνο η διευθύντρια. Στη συνέχεια στις 22 του ίδιου μήνα πήγα εγώ αλλά δεν είχε βγει η απόσπασή μου. Η δική μου απόσπαση βγήκε 5 Ιανουαρίου.

Οπότε ήμασταν μόνο δύο άτομα και είχαμε τρία τμήματα στην δεύτερη χρονιά και δύο τμήματα στην πρώτη χρονιά και έπρεπε αυτά να τα συνενώσουμε ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μάθημα. Στις 21 Νοεμβρίου ήρθε και μία τρίτη καθηγήτρια και προσπαθούμε τρεις καθηγητές να βγάλουμε δουλειά οκτώ γραμματισμών». Πέντε εθελοντές καθηγητές συνδράμουν φέτος στη διδασκαλία, αφού όπως μας ενημερώνει η κ. Μαχαιρά διαφορετικά το πρόγραμμα δε βγαίνει. «Αυτοί οι εθελοντές καθηγητές είναι οι περσινοί καθηγητές και μάλιστα είναι και απλήρωτοι», μας λέει και απαριθμεί μία σειρά ακόμα προβλημάτων «οι προμηθευτές μας δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, συνεργείο καθαριότητας δεν υπάρχει, ενώ ακόμα και για το πετρέλαιο κάνουμε εράνους». 


Στο ΣΔΕ Κομοτηνής σήμερα φοιτούν 85 μαθητές και από χθες βρίσκονται σε αποχή από τα μαθήματά τους  διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη και μη έγκαιρη πρόσληψη απαραίτητου προσωπικού και τασσόμενοι υπέρ της απόφασης της Π.Ε.Φ.Α.Σ.Δ.Ε. για πανελλήνια αποχή των εκπαιδευομένων στα ΣΔΕ όλης της χώρας από τα μαθήματά τους. Υπάρχει ανάγκη να πάρω αυτό το πτυχίο, μας λέει ο μαθητής Σαλή Σενέρ. Βρίσκεται στο δεύτερο έτος της φοίτησης στο ΣΔΕ Κομοτηνής και θέλει διακαώς να αποφοιτήσει, αφού το πτυχίο είναι ένα εφόδιο στη δύσκολη αγορά εργασίας. Αμόρφωτοι γονείς πρέπει να έρθουμε πιο κοντά στα παιδιά μας, μας λέει ένας άλλος σπουδαστής, αναδεικνύοντας την ανάγκη της απόκτησης γνώσης. 


Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Π.Ε.Φ.Α.Σ.Δ.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Φοιτώντων & Αποφοίτων Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας) και ο ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε (Πανελλήνιος Σύλλογος Συμβούλων και Ωρομισθίων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας) δηλώνουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την συνεχή υποβάθμιση που υφίστανται τα τελευταία χρόνια τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας σε όλη τη χώρα. Όπως αναφέρουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η μη έγκαιρη πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών και συμβούλων, καθώς χαρακτηριστικά φέτος οι προκηρύξεις για την πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτικών και συμβούλων βγήκαν μόλις στις 14 Φεβρουαρίου, κάτι που όπως λένε δεν συμβαίνει για πρώτη φορά αλλά έχει γίνει κανόνας τα τελευταία χρόνια.

“Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς το υπουργείο Παιδείας, η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, έχουν αποτύχει να παράξουν ουσιαστικό αποτέλεσμα σε σχέση με τα δίκαια αιτήματά μας. Αισθανόμαστε βαθιά την ανάγκη να υπενθυμίσουμε προς όλους ότι είμαστε πολίτες ίσης εκπαιδευτικής αξίας και όχι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.” αναφέρουν χαρακτηριστικά. Με κύρια αιτήματά της την επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ώστε οι τοποθετήσεις προσωπικού να γίνουν μέχρι 20 Μαρτίου αλλά και την αντιμετώπιση των ελλείψεων καθαριότητας και αναλώσιμων, η ΠΕΦΑΣΔΕ ανακοινώνει την αποχή από τα μαθήματα όλων των εκπαιδευόμενων της χώρας στις 20, 21 & 22 Φεβρουαρίου και ο ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε συμπαρίσταται ολόθερμα σε αυτή την κίνηση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ας μην διακατεχόμαστε από διπλωματική αφέλεια, διατηρώντας επιφυλάξεις, με την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ, όσο αφορά τα ελληνοτουρκικά, με τις μίνι διακοπές και επαφές  του κου  Πομπέο,  μόνο στην Ελλάδα.