fbpx Δεύτερη απόλυση για τους 6 συμβασιούχους, παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Αρριανών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ

Δεύτερη απόλυση για τους 6 συμβασιούχους, παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Αρριανών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Αρριανών
Απολύσεις
Συμβασιούχοι

Την αντιπροσωπεία των εργαζομένων υποδέχτηκε αντιδήμαρχος και όχι ο δήμαρχος, ενώ κλήθηκε και η αστυνομία 

Την προηγούμενη εβδομάδα οι 6 συμβασιούχοι καταθέσαν εξώδικο προς τον Δήμο Αρριανών
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στις απολύσεις των 6 συμβασιούχων του Δήμου Αρριανών, εμμένει ο δήμαρχος Ριτβάν Αμέτ αρνούμενος να συμμορφωθεί με την απόφαση 16559/17.10.2017 του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, που ζητούσε την επαναπρόσληψη των 6 συμβασιούχων. Το ιστορικό της υπόθεσης ξεκινάει από τον περασμένο Ιούλιο, όταν Δήμος Αρριανών προχώρησε στην απόλυση 6 εργαζομένων συμβασιούχων καθαριότητας και στη σύναψη νέων συμβάσεων για 12 εργαζόμενους, από το σύνολο των 18 συμβασιούχων της καθαριότητας που υπηρετούσαν στον Δήμο, έως εκείνη τη στιγμή. Από τότε ξεκινάει ένας κοινός αγώνας για τους 6 απολυμένους, που φτάνει μέχρι και σήμερα και συγκεκριμένα μέχρι την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, ημέρα της πανελλαδικής απεργίας.

Την ημέρα αυτή οι απολυμένοι συμβασιούχοι συνεπικουρούμενοι από αντιπροσωπεία του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων Ροδόπης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο στη Φιλύρα. Ο δήμαρχος ήταν απών και τους υποδέχτηκε αντιδήμαρχος, ενώ στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία χωρίς φυσικά να προκύψει παρέμβαση, αφού οι συμβασιούχοι θέλησαν ειρηνικά και ήσυχα να  διαμαρτυρηθούν για την άδικη απόλυσή τους. Μάλιστα αυτή έγινε εις διπλούν μία τον περασμένο Ιούλιο και μία στις 29 Νοεμβρίου 2017.  Πιο συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρριανών, που συνεδρίασε στις 29 Νοεμβρίου 2017 με θέμα τη συμμόρφωση του ΔΣ στην απόφαση 16559/17.10.2017 του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, αποφάσισε έπειτα από εισήγηση του δημάρχου την εκ νέου απόλυση των 6 συγκεκριμένων συμβασιούχων. Η απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί έως σήμερα και είναι άγνωστο το σκεπτικό της απόφασης, που αντί να συμμορφωθεί με την απόφαση της Αποκεντρωμένης, εμμένει στις απολύσεις.


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΩΝ 6 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ 
Μετά την νομοθετική ρύθμιση για την παραμονή των συμβασιούχων – παρατασιούχων καθαριότητας στις εργασίες τους το περασμένο καλοκαίρι, ο Δήμος Αρριανών Ροδόπης προχώρησε στην απόλυση 6 εργαζομένων συμβασιούχων καθαριότητας και στη σύναψη νέων συμβάσεων για 12 εργαζόμενους, από το σύνολο των 18 συμβασιούχων της καθαριότητας που υπηρετούσαν στον Δήμο, έως εκείνη τη στιγμή.


Σύμφωνα με την υπ. αριθ. 76/2017 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αρριανών, που συνεδρίασε στις 26.07.2017, εξουσιοδοτήθηκε ο δήμαρχος, Ριτβάν Αμέτ, να εκδώσει διαπιστωτική πράξη νέας πρόσληψης μόνο για τους 12 από τους 18 εργαζομένους, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από «την βεβαίωση του Προϊστάμενου των Οικονομικών Υπηρεσιών προκύπτει ότι δεν επαρκούν οι πιστώσεις για την κάλυψη όλων των προτεινόμενων θέσεων από τα ανταποδοτικά τέλη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Βέβαια, αυτό προκαλεί μεγάλη εντύπωση, δεδομένου, ότι με νομοθετική ρύθμιση, που σίγουρα είναι γνωστή στον δήμαρχο Αρριανών, αλλά και την οικονομική του υπηρεσία, επιτρέπεται η χρήση και άλλων κονδυλίων του προϋπολογισμού για τις ανάγκες πληρωμής των συγκεκριμένων συμβασιούχων, χωρίς να επιβαρύνονται με νέα δημοτικά τέλη οι δημότες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι έπειτα από τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου εργαζομένων και των συμβασιούχων, η απόφαση επαναλήφθηκε στο ορθό απουσιάζοντας η αιτιολόγηση περί οικονομικής ανεπάρκειας, με συνέπεια η απόφαση να είναι αναιτιολόγητη, ενώ η επιλογή των εργαζομένων προς απόλυση χωρίς κανένα κριτήριο.


Αυτό όμως που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση, δεδομένου ότι η οικονομική υπηρεσία του δήμου εισηγείται έλλειψη πόρων και ο δήμαρχος το αποδέχεται, είναι μια άλλη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αρριανών. Σύμφωνα λοιπόν με την υπ. αριθ. 40/2017 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αρριανών με ημερομηνία 20.03.2017 αναφορικά με τον προγραμματισμό προσλήψεων έκτακτου προσωπικού 2017, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει να ζητήσει 24 νέες θέσεις συμβασιούχων καθαριότητας για το 2017, επιπλέον των 18 εργαζομένων που ήδη είχαν παραταθεί οι συμβάσεις τους έως το τέλος του 2017. Και μάλιστα η απόφαση αυτή συνοδεύεται από «βεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας ότι έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό τους οι σχετικές πιστώσεις για το τρέχον έτος και εφεξής». Δηλαδή τον Μάρτιο του 2017 ο Δήμος Αρριανών βεβαίωνε, ότι διέθετε πιστώσεις για συνολικά 42 εργαζόμενους, ενώ έπειτα ισχυρίζεται, ότι διαθέτει πιστώσεις μόνο για 12 από αυτούς.


Επίσης, είναι γνωστό στη Θράκη, ότι ο Δήμος Αρριανών είναι υποστελεχωμένος, την στιγμή που πρόκειται για έναν δήμο με μεγάλη έκταση, ορεινό σε μεγάλο τμήμα του, που διαθέτει απομακρυσμένους οικισμούς με άσχημο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Εξάλλου, για αυτή την κατάσταση γίνεται αναφορά σε μια ακόμη απόφαση. Στην υπ. αρίθμ. 02/2017 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αρριανών με ημερομηνία 17.01.2017 σχετικά με τον προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού αναφέρεται «Ειδικότητα Y.E. Εργατών Γενικών Καθηκόντων: Η πρόσληψη ατόμων της ανωτέρω ειδικότητας είναι απόλυτα απαραίτητη δεδομένου ότι οι εργάτες, που απασχολούνται στο Δήμο μας, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στους 57 οικισμούς του Δήμου Αρριανών, όπως αποκομιδή σκουπιδιών, καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων και ρεμάτων, αποψίλωση από χόρτα κοινοχρήστων χώρων, σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, άμεσες ενέργειες σε περίπτωση χιονοπτώσεων, αλλά και άλλων περιστατικών που η μη άμεση αντιμετώπισή τους ενδέχεται να επιδεινώσει τα προβλήματα και να εξελιχθούν έως και επικίνδυνες για την ζωή των δημοτών και στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου».

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται «Δ.Ε. Οδηγών Αυτοκινήτων: Η πρόσληψή του κρίνεται αναγκαία γιατί οι υπηρετούντες υπάλληλοι δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου, δεδομένου ότι η αποκομιδή απορριμμάτων γίνεται και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου. Επίσης ο Δήμος διαθέτει φορτηγά και αυτοκίνητα αλλά όχι οδηγούς για την εκμετάλλευση τους». 


Παρά το γεγονός, ότι με την απόφαση 16559/17.10.2017 του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, η οποία έκρινε άκυρες τις απολύσεις των εργαζομένων και ζητούσε την τροποποίηση της απόφασης υπ. αριθ. 76/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να συμπεριληφθούν οι απολυμένοι συμβασιούχοι, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αρριανών όφειλε να λάβει νέα απόφαση συμμόρφωσης με την οποία θα επαναπροσλάμβανε τους απολυμένους συμβασιούχους. Αντίθετα με εισήγηση του δημάρχου το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε στην εκ νέου απόλυση των συγκεκριμένων συμβασιούχων χωρίς καμία αιτιολογία.


Πιο συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρριανών, που συνεδρίασε στις 29 Νοεμβρίου 2017 με θέμα τη συμμόρφωση του ΔΣ στην απόφαση 16559/17.10.2017 του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, αποφάσισε έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου την εκ νέου απόλυση των 6 συγκεκριμένων συμβασιούχων. Η απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί έως σήμερα και είναι άγνωστο το σκεπτικό της απόφασης, που αντί να συμμορφωθεί με την απόφαση της Αποκεντρωμένης, εμμένει στις απολύσεις.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ροδόπης, μέλη του οποίου ήταν παρόντες στο πρόσφατο ΔΣ, προχώρησε σε καταγγελία του Δημάρχου Αρριανών, καθώς και του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς όπως αναφέρουν στο δελτίο τύπου τους «Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ ακούστηκαν ανακρίβειες και ψεύδη από την πλευρά του Δημάρχου, ο οποίος, ενώ τον Σεπτέμβριο, παρουσία του αντιπροέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής και δύο μελών του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ, καθώς επίσης της Προέδρου και του Α Αντιπροέδρου του Συλλόγου μας, δεσμεύθηκε για την επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων – παρατασιούχων,  μετά από επίμονες ερωτήσεις αρνήθηκε την παραπάνω δέσμευση,  προκαλώντας την έντονη αντίδραση των παρευρισκόμενων στη συνεδρίαση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας.»


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι 6 απολυμένοι συμβασιούχοι παρέμειναν στις θέσεις τους από τα τέλη Αυγούστου έως και τα τέλη Νοεμβρίου με προσωρινή δικαστική διαταγή, καθώς προσέφυγαν στην δικαιοσύνη. Στα τέλη Νοεμβρίου απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν κατατεθεί, χωρίς η δικαστής να μπει στην ουσία της αίτησής τους, καθώς όπως έκρινε, αν δικαίωνε τους συμβασιούχους στην αίτησή τους για παραμονή στην εργασία, μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης, θα εξαντλούνταν ο μέγιστος χρόνος εργασίας που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή την 31η Μαρτίου 2018 και αυτός δεν είναι ο σκοπός των ασφαλιστικών. 


Την προηγούμενη εβδομάδα οι 6 συμβασιούχοι καταθέσαν εξώδικο προς τον Δήμο Αρριανών με κοινοποίηση στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με το οποίο καλεί τον Δήμο να συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση 16559/17.10.2017 του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, που ζητούσε την επαναπρόσληψη των 6 συμβασιούχων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υπομονή μέχρι το Πάσχα για να μπορέσουμε να κρατηθούμε αλώβητοι, ξεπερνώντας το σκόπελο των μετακινήσεων και των συναθροίσεων με την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση, για να έχουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι