fbpx ΔΕΥΑΚ: Βάζει πλάτη στα έργα αποχέτευσης Σαμοθράκης και Σαπών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 7 Απριλίου, 2017 - 11:00
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΩΝ

ΔΕΥΑΚ: Βάζει πλάτη στα έργα αποχέτευσης Σαμοθράκης και Σαπών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΥΑΚ
Δήμος Μαρωνείας-Σαπών
Σαμοθράκη
Δημήτρης Καρασταύρου

Σύμβαση μεταξύ προέδρου ΔΕΥΑΚ και δημάρχων Μαρώνειας - Σαπών και Σαμοθράκης υπογράφεται μετά το Πάσχα

Η κατασκευή βιολογικού στον οικισμό των Παγουρίων Ροδόπης είναι το κέρδος που θα έχει η ΔΕΥΑΚ, παρέχοντας τη βοήθειά της στους Δήμους

 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Έργα αποχέτευσης που κινδύνευαν να μείνουν ημιτελή και τελικά χωρίς αντίκρισμα για τους δημότες, καλείται να υποστηρίξει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κομοτηνής. Έργα τα οποία δεν αφορούν άμεσα τους δημότες Κομοτηνής, αλλά αυτούς των Δήμων Μαρώνειας - Σαπών και Σαμοθράκης.


«Ήταν έργα που κωλυσιεργούσαν και το υπουργείο ήθελε έναν φορέα που να έχει εμπειρία, στον οποίον να μπορεί να βασιστεί για να ολοκληρωθούν. Ήταν σταματημένα και δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν, θα έκλεινε η προγραμματική περίοδος και θα κινδύνευαν με καταλογισμούς. Προκειμένου να φτάσουν σε ένα τέτοιο δυσάρεστο ενδεχόμενο, μπήκε η ΔΕΥΑΚ μπροστά για να προλάβουμε», μας εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου. Στις Σάπες, η ΔΕΥΑΚ καλείται να υποστηρίξει το έργο της αποχέτευσης, που έχει εκτελεστεί κατά 95% στην πόλη των Σαπών, αλλά περιλαμβάνει τρία ακόμα υποέργα. Στο πλαίσιο αυτό το δημοτικό συμβούλιο Μαρώνειας - Σαπών, σε προηγούμενη συνεδρίασή του, προχώρησε στην έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ με τίτλο: «Υποστηρικτικές  ενέργειες για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας αστικών λυμάτων πόλεως Σαπών Δήμου Μαρώνειας - Σαπών Π.Ε. Ροδόπης».


Το έργο αποτελείται από τα παρακάτω υποέργα: Υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας αστικών λυμάτων πόλεως Σαπών, το οποίο αφορά στην ολοκλήρωση κατασκευής του αγωγού συνολικού μήκους 25 χλμ., στην τοποθέτηση φρεατίων καθαρισμού και στις αποκαταστάσεις οδών. Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων δυναμικότητας 3.166 κ.


Τεχνικός σύμβουλος ΕΣΠΑ, το οποίο αφορά στη συνέχιση της παρακολούθησης και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, μέχρι την αποπεράτωση των παραπάνω δύο έργων.


Αποχετευτικό δίκτυο - σύνδεσμο με ΔΕΗ, το οποίο αφορά στη σύνδεση των αντλιοστασίων και της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. 


Επειδή ο Δήμος Μαρώνειας - Σαπών υλοποιεί την ίδια περίοδο σημαντικό αριθμό άλλων έργων, ώστε να καθίσταται πλέον δυσχερής στην Τεχνική του Υπηρεσία, η επίβλεψη ενός σύνθετου, ιδιαίτερων απαιτήσεων και υψηλού προϋπολογισμού έργου, όπως το ανωτέρω, απαιτείται προς επίρρωση της Τεχνικής του Υπηρεσίας, η συνεργασία με την ΔΕΥΑΚ, η οποία επίσης διαθέτει επιβεβαίωση διαχειριστικής και διοικητικής ικανότητας για έργα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, που απαιτείται για την υλοποίησή του και πλήρως στελεχωμένες και οργανωμένες υπηρεσίες με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με τεχνογνωσία και με ιδιαίτερα σημαντική και εφαρμοσμένη εμπειρία στον σχεδιασμό και υλοποίηση  έργων ύδρευσης - αποχέτευσης.


Παράλληλα η ΔΕΥΑΚ καλείται να υποστηρίξει ένα ακόμα έργο, αυτή τη φορά εκτός των τειχών της Ροδόπης. Πρόκειται για τον βιολογικό της Σαμοθράκης. Στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) εντάχθηκε πρόσφατα το έργο του βιολογικού καθαρισμού Καμαριώτισσας Σαμοθράκης. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο, έργο είχε δημοπρατηθεί το 2006, ενώ το 2010 απεντάχθηκε λόγω λανθασμένης χωροθέτησης. 


Μιλώντας και για τα δύο έργα σε Σάπες και Σαμοθράκη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δημήτρης Καρασταύρου, εξήγησε ότι «είναι έργα που έχουν μείνει από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και μέσω προγραμματικών συμβάσεων η ΔΕΥΑΚ θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη για την κατασκευή και ολοκλήρωση τους. Μας έγινε η πρόταση από το ΕΠΠΕΡΑΑ να συνδράμουμε, την δεχτήκαμε αλλά ζητήσαμε να καλυφθεί μία ανάγκη για τον οικισμό Παγουρίων». 


Η κατασκευή βιολογικού στον οικισμό των Παγουρίων Ροδόπης είναι το κέρδος που θα έχει η ΔΕΥΑΚ, παρέχοντας τη βοήθειά της στους Δήμους Μαρώνειας - Σαπών και Σαμοθράκης. Το έργο κοστίζει 400.000 ευρώ. Τα δημοτικά συμβούλια Μαρώνειας - Σαπών και Σαμοθράκης, όπως και το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ έχουν δώσει ήδη το πράσινο φως στην έναρξη της συνεργασίας. 


Μετά το Πάσχα αναμένεται να υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Δημήτρη Καρασταύρου και των δημάρχων Μαρώνειας - Σαπών Γιάννη Σταυρίδη και Σαμοθράκης Αθανάσιου Βίτσα. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.