fbpx ΔΕΥΑ Κομοτηνής: «Καθαρό» και με στοιχεία το νερό σε πόλη και οικισμούς
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 24 Μαρτίου, 2021 - 09:00
ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΕΥΑ Κομοτηνής: «Καθαρό» και με στοιχεία το νερό σε πόλη και οικισμούς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΥΑΚ Κομοτηνής
Νότης Χαραλαμπίδης

Αρκετά πιο χαμηλά τα επίπεδα νιτρικών από τα όρια της ΕΕ

Αρκετά πιο χαμηλά σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό πλαφόν είναι τα επίπεδα νιτρικών που ανιχνεύονται στο πόσιμο νερό της Κομοτηνής, σύμφωνα με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Κομοτηνής (ΔΕΥΑΚ). Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ έρχεται σε συνέχεια δημοσιεύματος της Real News, στο οποίο η Κομοτηνή κατατασσόταν σε λίστα πόλεων με δήθεν «επικίνδυνο πόσιμο νερό».

Συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ της Real News αναφέρεται πως σε 3 περιοχές στην Ελλάδα υπάρχει υπέρβαση του ορίου των 50mg/L στα νιτρικά (που είναι πράγματι το ανώτατο όριο) και υπέρβαση του ορίου των 10mg/L στα νιτρικά σε άλλες 24 περιοχές. Ωστόσο, τα 10 mg/L (milligram ανά λίτρο) αποτελούν αυθαίρετο όριο που θέτει ο δημοσιογράφος, παραπλανώντας τους αναγνώστες στο να πιστέψουν ότι το νερό και στην Κομοτηνή (στην οποία τη δεδομένη στιγμή ανιχνεύτηκαν 21,1 mg/L) είναι δήθεν μη πόσιμο και επικίνδυνο για την υγεία.

Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής απαντά:
«Όσον αφορά την περιοχή μας, σας πληροφορούμε ότι η Κομοτηνή τροφοδοτείται κατά τους  χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο – Ιούνιο) με επιφανειακό νερό από τον χειμαρροπόταμο Βοζβόζη και κατά τους θερινούς μήνες (Ιούλιο – Σεπτέμβριο) με υπόγειο νερό από υδρευτικές γεωτρήσεις.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, η περιεκτικότητα του νερού, που τροφοδοτεί την Κομοτηνή, σε νιτρικά ιόντα είναι 2mg/L και κατά τους θερινούς μήνες είναι 21mg/L, κατά μέσο όρο. Το ανώτατο όριο της παραμέτρου των νιτρικών ιόντων στο πόσιμο νερό είναι 50mg/lt, σύμφωνα με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Οι χημικές αναλύσεις του νερού που τροφοδοτεί την Κομοτηνή, κοινοποιούνται κάθε μήνα στην Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Ροδόπης».

Τα παραπάνω επεσήμανε και μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νότης Χαραλαμπίδης, ξεκαθαρίζοντας πως το νερό σε πόλη και οικισμούς είναι «καθαρό» και το ποσοστό σε νιτρικά είναι αρκετά πιο χαμηλά από τα όρια (50mg/L) που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, στα νερά της ΔΕΥΑΚ ανιχνεύονται από κατά μέσο όρο 2mg/L έως 21mg/L ανάλογα την εποχή, ενώ το όριο είναι πολύ ψηλότερα στα 50mg/L. «Τέτοιο ποσοστό δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο», είπε ο κος Χαραλαμπίδης, που έκανε λόγο για «ακίνδυνες μικροποσότητες», αυτές που ανιχνεύονται αρκετά κάτω από τα όρια.

Για του λόγου το αληθές, τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΔΕΥΑ, είναι δημόσια και μπορεί κανείς να δει όλα τα στοιχεία.

«Παραπληροφόρηση» καταγγέλλει η ΕΔΕΥΑ
Για «διαστρέβλωση της επιστημονικής αλήθειας» και «παραπληροφόρηση» των πολιτών εγκαλεί την Real News και τον υπογράφοντα δημοσιογράφο η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχετεύσης Ελλάδας (ΕΔΕΥΑ).

Με αναλυτική ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει: «Όλες οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας μας (ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), καθώς και οι Δήμοι που δεν έχουν Δ.Ε.Υ.Α.  ακολουθούν και εφαρμόζουν την ισχύουσα εθνική Νομοθεσία, καθώς και την αντίστοιχη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ποιότητα του νερού που διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Για τον λόγο αυτό, εφαρμόζουν προγράμματα παρακολούθησης με δειγματοληψίες και αναλύσεις όλων των απαιτουμένων μικροβιολογικών, φυσικοχημικών ως και ραδιενεργών παραμέτρων. Η εφαρμογή της παραπάνω νομοθεσίας ελέγχεται συστηματικά από το Υπουργείο Υγείας. 

Όσον αφορά το θέμα των νιτρικών το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει όριο για τα νιτρικά 50 mg/l για το πόσιμο νερό. Τον Δεκέμβριο του 2020 μάλιστα ψηφίσθηκε η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για το πόσιμο νερό (2184/2020/ΕΕ) που προβλέπει, επίσης,  το όριο των 50 mg/l για τα νιτρικά στο πόσιμο νερό.  Το όριο αυτό είναι σύμφωνο με  την σχετική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δεν έχει αλλάξει για περισσότερο από 30 χρόνια […].

Τα θέματα εμπιστοσύνης των πολιτών στο δημόσια παρεχόμενο νερό είναι εξαιρετικά σημαντικά και ευαίσθητα διότι συνδέονται άμεσα με τη δημόσια υγεία […]. Η ΕΔΕΥΑ ως θεσμικός συνομιλητής του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει τους πολίτες της περιφέρειας της χώρας μας ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. παρέχουν ασφαλές και υγιεινό πόσιμο νερό τηρώντας τις προβλέψεις της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας».
 


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κυβέρνηση  και υπουργοί, προσπαθούν  να δώσουν μία άκρως ενθαρρυντική και αισιόδοξη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα με δόσεις και  με σταδιακές βελτιώσεις σε  εστίαση και   διασκέδαση.