fbpx Δεσμεύεται για πρόσληψη 100 συνοριοφυλάκων στη Ροδόπη ο Λ. Οικονόμου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 16 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Δεσμεύεται για πρόσληψη 100 συνοριοφυλάκων στη Ροδόπη ο Λ. Οικονόμου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης
Λευτέρης Οικονόμου
Ιλχάν Αχμέτ

Με απάντησή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση

Διονύσης Βοργιάς

Πως θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης σε προσωπικό, κατά τις τακτικές μεταθέσεις, εξήγγειλε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου. Η δήλωσή του ήρθε σε απαντητικό έγγραφο σε ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος μετέφερε στον υπουργό τα αιτήματα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης.

Παράλληλα, ο υφυπουργός δεσμεύεται για υλοποίηση των προ μηνών εξαγγελίας πρόσληψης 100 συνοριακών φυλάκων στην ΠΕ Ροδόπης. Δεν κρύβει, όμως, ότι προσεχώς εκπνέει η ημερομηνία των… ενισχύσεων που έχουν έρθει για το μεταναστευτικό, αφήνοντας το θέμα στον αέρα. Ανέφερε ο υφυπουργός μεταξύ άλλων τα εξής: «Επισημαίνεται ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων Υπηρεσιών της Δ.Α. Ροδόπης κατά τις τακτικές μεταθέσεις τρέχοντος έτους, ενώ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή εδαφικής αρμοδιότητάς τους, αυτές ενισχύονται -έως 30-04 τ.ε.- με ενενήντα τέσσερις (94) αστυνομικούς υπαλλήλους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της χρηματοδοτούμενης, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, δράσης με τίτλο “Ενίσχυση της εθνικής ικανότητας ελέγχου και επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων με πρόσληψη προσωπικού”, από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου υποβλήθηκε Αίτημα Τροποποίησης Χρηματοδότησης, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί -μεταξύ άλλων- η πρόσληψη 100 Συνοριακών Φυλάκων στη Δ.Α. Ροδόπης.

Περαιτέρω, όσον αφορά στο ζήτημα του μηχανολογικού εξοπλισμού, καθίσταται γνωστό ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει προμηθευτεί, κατά το παρελθόν, συνολικά 10 διασκευασμένα οχήματα με χωριστό θάλαμο πίσω επιβατών, ενώ αναλαμβάνονται οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ανανέωση του στόλου οχημάτων με 26 οχήματα που πληρούν τις προδιαγραφές […]. Δέον δε να σημειωθεί ότι, κατά το χρονικό διάστημα από 21-12-2020 έως 06-03 τ.ε., έχουν κατανεμηθεί στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 700 αλεξίσφαιρα γιλέκα».

Σιγή για το επίδομα των 100 ευρώ
Για τα ανοιχτά θεσμικά και υπηρεσιακά ζητήματα που απασχολούν τους αστυνομικούς του νομού, επιμένει σε απάντησή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, υπογραμμίζοντας εξ αρχής πως στην απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού «δεν περιέχεται δέσμευση για το επίδομα των 100 ευρώ» για το οποίο πιο συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής: «Με το άρθρο 127 του Ν.4472/2017 νομοθετήθηκε η καταβολή επιδόματος ύψους 100 ευρώ στο ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν ή αποσπώνται στην Π.Ε. Έβρου, στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, με το αιτιολογικό της ανάγκης ύπαρξης κινήτρων λόγω των ιδιόμορφων χαρακτηριστικών τους και των πρόσθετων καθηκόντων διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών με τα οποία έχουν επιφορτιστεί. Στη συνέχεια και με τον Ν. 4553/2018 το δικαίωμα λήψης του ανωτέρω επιδόματος επεκτάθηκε για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε Μονάδες Προκαλύψεως και Μεθορίου Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης, εξαιρώντας και αδικώντας κατάφορα το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετεί στις αντίστοιχες περιοχές και μεταξύ αυτών, τους Αστυνομικούς που υπηρετούν στο Νομό Ροδόπης».

Ως προς τα υπόλοιπα ζητήματα που προκύπτουν από την απάντηση του Λ. Οικονόμου, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης σημειώνει τα εξής: «Σε κάθε περίπτωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην απάντησή της προς τον βουλευτή Ροδόπης δεσμεύεται για την πρόσληψη 100 Συνοριακών Φυλάκων στη Δ.Α. Ροδόπης, ενώ κατά το χρονικό διάστημα από 21-12-2020 έως 06-03-2021, έχουν κατανεμηθεί στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 700 αλεξίσφαιρα γιλέκα. Για τα ειδικότερα θέματα, τέλος, που θίγονται στο υπόμνημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης δεν υπάρχει καμία επιπλέον αναφορά στην απάντηση του κ. Οικονόμου».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην