fbpx Δεν βλέπει υποβάθμιση στην απόφαση για τα δυσπρόσιτα σχολεία στη Ροδόπη, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΣΑΠΕΣ

Δεν βλέπει υποβάθμιση στην απόφαση για τα δυσπρόσιτα σχολεία στη Ροδόπη, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
μειονεκτικές περιοχές
Σάπες
Σχολεία
Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ

Ο Παν. Κεραμάρης δεν εμπλέκεται στο θέμα της μοριοδότησης των σχολικών μονάδων, όμως παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και διαπιστώνει πως "η καινούρια αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων διόρθωσε πολλές αδικίες"
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Δεν βλέπει υποβάθμιση στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην εντάξει σχολεία του νομού Ροδόπης στη λίστα με τα δυσπρόσιτα, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ Παναγιώτης Κεραμάρης αν και χαρακτηρίζει θεμιτές τις αντιδράσεις που έλαβαν χώρα μέσω διαμαρτυρίας μαθητών στις Σάπες. Κατά την άποψη του κου Κεραμάρη "το υπουργείο μετά από είκοσι χρόνια έφτιαξε ένα νόμο για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, με τον οποίον διόρθωσε στρεβλώσεις και αδικίες των προηγούμενων ετών, για όλη την Ελλάδα.

Δεν μπορούμε να το δούμε αποσπασματικά, εμάς μας βολεύει είναι καλό το νομοσχέδιο και αν δεν μας βολεύει δεν είναι καλό. Διόρθωσε αδικίες ετών", επεσήμανε στο ράδιο Χρόνος 87,5 και εξήγησε "δεν μπορεί το 2018 ο Ίασμος και τα σχολεία της περιοχής του Ιάσμου να θεωρούνται δυσπρόσιτα. Ο Ίασμος συγκεκριμένα είναι επάνω στην Εγνατία. Επίσης οι Σάπες είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί δυσπρόσιτη".

Παραθέτει την οπτική από πλευράς εκπαιδευτικών λέγοντας τα παρακάτω: "Οι εκπαιδευτικοί σε όποιο σχολείο και αν είναι προσθέτουν κάθε χρόνο, ανάλογα με την κατηγορία του σχολείου, κάποια μόρια στον φάκελό τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν, εφόσον το επιθυμούν, κάποια στιγμή μετάθεση στον τόπο κατοικίας τους και στον τόπο συμφερόντων τους. Για παράδειγμα ένας εκπαιδευτικός που έχει οργανική θέση μέσα στην Κομοτηνή, δεν χρειάζεται να μαζέψει μόρια, γιατί είναι ήδη μέσα στην πόλη. Έναν εκπαιδευτικό από κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας μπορεί τον συμφέρει να υπηρετήσει στις Σάπες γιατί είναι δυσπρόσιτο και παίρνει περισσότερα μόρια. Αυτό είναι μια άλλη οπτική γωνία από την οποία μπορούμε να δούμε το θέμα. Όμως εγώ παραμένω στο πιο είναι το σωστό και το δίκαιο".

Πάντως, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης δεν εμπλέκεται στο θέμα της μοριοδότησης των σχολικών μονάδων, όμως παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και διαπιστώνει πως "η καινούρια αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων διόρθωσε πολλές αδικίες. Κάθε σχολείο έχει την μοριοδότηση του. Όλα τα σχολεία χωρίζονται σε κατηγορίες, μέχρι δεκατρείς κατηγορίες, κάθε κατηγορία από το Α μέχρι το ΙΓ έχει κάποια μόρια, η Α κατηγορία έχει ένα μόριο, η Β κατηγορία δύο μόρια, μέχρι το ΙΓ που έχει δεκατρία μόρια τα οποία διπλασιάζουν αν είναι χαρακτηρισμένο και δυσπρόσιτο, για κάθε χρόνο παραμονής του εκπαιδευτικού στο σχολείο.

Η μοριοδότηση γίνεται για να μαζεύουμε μόρια οι εκπαιδευτικοί, για να μπορέσουμε να μετακινηθούμε στον τόπο συμφερόντων μας. Για το ίδιο το σχολείο δεν σημαίνει κάτι". Δεν απέκλεισε βέβαια το ενδεχόμενο βελτίωσης της μοριοδότησης σημειώνοντας "αν οι Σάπες σήμερα έχουν τρία ή τέσσερα μόρια, μήπως θα έπρεπε να έχουν πέντε ή έξι; Αυτό είναι ανοιχτό στο υπουργείο για να το δουν και όχι μόνο για τις Σάπες αλλά για όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί να είναι όμως στο ίδιο επίπεδο δυσπροσιτότητας το Καστελόριζο και η Κομοτηνή". 

Τέλος, διαβεβαίωσε πως "δεν υπάρχει αυτή την στιγμή σχολείο που να είναι ακάλυπτο από καθηγητές και δασκάλους. Δεν υπάρχουν κενά, τα κενά που δημιουργούνται σήμερα είναι κενά της καθημερινότητας, μια ασθένεια. Τα κενά τα καλύπτουμε από αναπληρωτές στην αρχή της χρονιάς και είμαστε σε καλό σημείο, άρα δεν τίθεται θέμα μοριοδότησης και μόνο για να πάει κάποιος το σχολείο. Δηλαδή ένας άνεργος καθηγητής πτυχιούχος στον οποίον θα προσφερθεί δουλειά στις Σάπες, δεν θα πάει; Εγώ νομίζω ότι θα πάει, οπότε δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα κάλυψης του κενού. 

Η μοριοδότηση είναι καθαρά ένα μάζεμα μορίων για να μπορέσω (σ.σ. ο εκπαιδευτικός) να ικανοποιήσω την δική μου προσωπική ανάγκη για να μαζέψω τα μόρια και να έχω μια καλή μετάθεση"

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ