ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΤΟΥΣ 2019

Δεν έλειψε η γκρίνια στην επιχορήγηση 17 συλλόγων από τον Δήμο Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
επιχορήγηση
γκρίνια
Σύλλογοι

Εκκρεμούν άλλα 40 παρόμοια αιτήματα έγκρισης ή μη επιχορηγήσεων

Δήμητρα Συμεωνίδου

Δεν έλειψε η γκρίνια για την επιχορήγηση 17 συλλόγων από τον Δήμο Κομοτηνής, με εκπροσώπους κάποιων εκ των επιχορηγούμενων συλλόγων να εκφράζουν δυσαρέσκεια για τα ποσά που λαμβάνουν, θέτοντας αίτημα για αύξηση αυτών. Δεκαεπτά σύλλογοι, 8 αθλητικοί και 9 πολιτιστικοί ενισχύθηκαν οικονομικά με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, που ελήφθη, κατά πλειοψηφία, το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαρτίου. Είχε προηγηθεί η αξιολόγηση των αιτημάτων των συλλόγων από τετραμελή επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 20 Μαρτίου και μετά από διαλογική συζήτηση, ενέκρινε τις παρακάτω επιχορηγήσεις:

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ 
ΑΙΑΣ Κομοτηνής: 2.000 €.
ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομοτηνής: 2.000 €.
Α.Ε.Κομοτηνής (Volley League): 15.000 €.
Ρήσσος Κομοτηνής: 2.000 €.
Α.Σ. ΠΑΟΚ Κομοτηνής: 1.000 €.
Α.Σ. Γιν-Γιανγκ: 1.000 €.
Α.Σ. Ακαδημία Κομοτηνής: 1000 €.
Α.Σ. Μαχητικών Τεχνών «ΔΙΑΣ»: 1.000 €.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πολιτιστικός σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών: 2.000 €.
Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσάνων: 3.500 €.
Πολιτιστικός – Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής: 3.500 €.
Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής: 2.000 €.
Σύλλογος Ποντίων «Η Τραπεζούντα»: 3.000 €.
Σύλλογος Εβριτών Ροδόπης: 3.000 €.
Σύλλογος Κρητών Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης»: 1.500 €.
Σύλλογος καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων»: 1.000 €.
Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου: 1.000 €


Στη διάρκεια της συζήτησης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης έκανε γνωστό ότι θα επανεξεταστεί το αίτημα της Αναγέννησης Ποντίων Θρυλορίου. Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης ξεκαθάρισε ότι "ο προϋπολογισμός του Δήμου δεν γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες" και πρόσθεσε "ξεκινάμε με το τι μπορούμε να διαθέσουμε και ιεραρχούμε τις ανάγκες μας. Στην περίπτωση αυτή είναι σίγουρο ότι οι ανάγκες των συλλόγων είναι πολλαπλάσιες αυτών που πραγματικά ο Δήμος μπορεί να καλύψει. Τις προηγούμενες χρονιές αρκετοί από τους παριστάμενους Συλλόγους και από αυτούς που έπονται δεν έτυχαν καμιάς επιχορήγησης".

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Νομού Ροδόπης Χρήστος Χατζηπέμου αφού σημείωσε πως δεν κατανόησε τα κριτήρια με τα οποία επιχορηγούνται οι πολιτιστικοί σύλλογοι, ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτικά ο προγραμματισμός όλων αυτών των συλλόγων, που δικαιολογεί και την ανάλογη επιχορήγηση από την πλευρά του δήμου. Μαζί του έδειξε να συμφωνεί η επικεφαλής της παράταξης "Πολη-τική Ανατροπή" Ελένη Λαφτσή, που επίσης ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια με τα οποία επιχορηγούνται οι σύλλογοι.

Τα παράπονα εκ μέρους εκπροσώπων συλλόγων
Στη συνεδρίαση διατυπώθηκαν παράπονα εκ μέρους εκπροσώπων συλλόγων, για το ύψος της χρηματοδότησης. Ο πρόεδρος του συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών, Αθανάσιος Καρακασίδης εξέφρασε, καταρχήν, τις ευχαριστίες του δήμου για την βοήθεια του συλλόγου όλο αυτό το διάστημα, αλλά τόνισε πως "το πρόβλημα είναι πρακτικό. Το ποσό των 2.000 ευρώ δεν καλύπτει την ανάγκη του συλλόγου για συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες σε κάποιο άλλο σημείο της χώρας", αναδεικνύοντας τη συμμετοχή του συλλόγου σε πολιτιστικές δράσεις σε δύο πόλεις της Ελλάδας.

Δυσαρεστημένος εμφανίστηκε ο Άρης Ασσαριωτάκης, πρόεδρος του συλλόγου καλλιτεχνών «Αθηνίων» σημειώνοντας πως η χρηματοδότηση των 1.000 ευρώ "μας αδικεί" για να προσθέσει "το θεωρώ εξαιρετικά άδικο. Πρώτη φορά που ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Νομού Ροδόπης «Αθηνίων» αιτείται χρηματοδότηση. Ουδέποτε στο παρελθόν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο. Δικαιωματικά την ζητάει την οικονομική ενίσχυση. Όταν ένας σύλλογος πραγματοποιεί τριάντα εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου το μήνα, έχει 17 εργαστήρια και φιλοξενεί 200 μαθητευόμενους, έχει 150 μέλη και ομάδα φίλων, ένας τέτοιος σύλλογος, που διατηρεί επισκέψιμο και καθαρό το δημοτικό κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης και δέχεται 32 επισκέψεις συλλόγων, ομάδων, τμημάτων, τη σεζόν, θα πρέπει να ενισχύεται".

Ορμώμενη από τα παράπονα η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Φελίνα Καζάκου ανέδειξε έναν διαφορετικό σχεδιασμό στην επιχορήγηση συλλόγων, που θα περιλαμβάνει και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ένα διαφορετικό δεδομένο έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Πολυτσάκης όταν αναρωτήθηκε αν η τετραμελής επιτροπή που εργάστηκε για την αξιολόγηση των συλλόγων είχε γνώση του νέου αθλητικού Νόμου και το πώς αναγνωρίζεται ένα Αθλητικό Σωματείο.  

Σε δεύτερο χρόνο ο κος Πολυτσάκης έκρινε ως μικρό το ποσό που δίνεται στην ΑΕ Κομοτηνής γιατί, όπως εξήγησε, εκπροσωπείται με την ομάδα βόλεϊ στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος και έχει αυξημένες οικονομικές ανάγκες, ενώ έχει στις τάξεις της εκατοντάδες παιδιά. Για το λόγο αυτόν άλλωστε διαφώνησε. Αρνητικά εκφράστηκε ως προς την επιχορήγηση των συλλόγων Ανατολυκορωμυλιτών και Αθηνίων η Ελένη Λαφτσή, ζητώντας την αύξηση των ποσών με βάση τα αιτούμενα από τους εκπροσώπους συλλόγων. Μαζί της συντάχθηκαν και οι σύμβουλοι της παράταξής της Ουφούκ Μουσταφά και Χασάν Χασάν. 

Καταληκτικά ο αντιδήμαρχος οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης έκανε γνωστό ότι εκκρεμούν άλλα 40 παρόμοια αιτήματα έγκρισης ή μη επιχορηγήσεων. Το συνολικό ποσό που μπορεί να διαθέσει το έτος 2019 ο Δήμος για «Επιχορηγήσεις σε αθλητικούς συλλόγους και σωματεία» είναι ύψους 65.000 € και για «Επιχορηγήσεις σε Πολιτιστικούς Συλλόγους και Σωματεία είναι ύψους 35.000 €. Η προτεινόμενη εξειδίκευση πιστώσεων, ως προς τα πολιτιστικά σωματεία διαμορφώθηκε ανάλογα με το πρόγραμμα δράσης που υποβλήθηκε και τις περσινές επιχορηγήσεις και ως προς τα αθλητικά σωματεία η κατηγορία στην οποία συμμετέχουν, τις υποχρεώσεις των μετακινήσεων ανάλογα με την κατηγορία πρωταθλήματος και τις περσινές επιχορηγήσεις. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μια κυβερνητική θητεία δεν είναι αγώνας 100 μέτρων,   αλλά συνήθως μαραθώνιος.