fbpx Δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή του Οικοτουριστικού Πάρκου Φαναρίου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΒΡΑΔΕΩΣ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή του Οικοτουριστικού Πάρκου Φαναρίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επένδυση
Οικοτουριστικό Πάρκο Φαναρίου

Ο σχεδιασμός προβλέπει μία σειρά παρεμβάσεων εξωραϊσμού και λειτουργικότητας του αναξιοποίητου χώρου, αλλά η αυτοψία του «Χ» στο σημείο αποτυπώνει μόνο εγκατάλειψη

Διονύσης Βοργιάς

Με το «σταγονόμετρο» έρχεται η πληροφόρηση αναφορικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η επένδυση στο Φανάρι, που αφορά στην κατασκευή Οικοτουριστικού Πάρκου, σε έκταση την οποία διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ). Τα δεδομένα είναι δύο: Πρώτον, η χρηματοδότηση του έργου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ τον Μάιο του ’18. Δεύτερον, προς τα τέλη του ’18 η ΕΤΑΔ προκήρυξε το έργο. Έκτοτε, όμως, δεν φαίνεται πως έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη εργασία, γι’ αυτό γνωρίζοντες και μη, εκφράζουν ερωτηματικά γύρω από το μέλλον της επένδυσης.

Αυτοψία του «Χ» στο σημείο
Ο «Χ» βρέθηκε στο σημείο, για να αποτυπώσει την κατάσταση, όπως αυτή έχει σήμερα. Από όσα προβλέπει το έργο (βλ. παρακάτω) δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, τουλάχιστον σε «γυμνό» μάτι. Αντιθέτως, τα σημάδια του χρόνου έχουν αφήσει έντονα τα σημάδια τους, με το κεντρικό κτίριο να έχει πολλές φθορές. Σπασμένα σχεδόν τα πάντα πέρα από τους τείχους, σκουπίδια παντού, εικόνες που δεν τιμούν κανένα. Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό ακίνητο της ΕΤΑΔ όπου έχει καταντήσει έτσι, όπως έχει αποτυπώσει σε παλιότερα ρεπορτάζ ο «Χ», για παράδειγμα στο πρώην beach bar Ακρογιάλι το οποίο είναι κι αυτό κατεστραμμένο και πλήρως αναξιοποίητο.

Όσα προβλέπει το έργο
Το Μάιο του ’18, με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, η ανάπλαση και ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών του Οικοτουριστικού Πάρκου στο Φανάρι Ροδόπης, προϋπολογισμού 2.359.950 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ 2014-2020. Το έργο αφορά  στην περιοχή όπου βρίσκονται τα ακίνητα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στο Φανάρι Ροδόπης, τα οποία διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Η παρέμβαση αφορά στην περιβαλλοντική προστασία – ανάδειξη και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής ακινήτων ιδιοκτησίας ΕΟΤ υπό την διοίκηση και διαχείριση της ΕΤΑΔ έκτασης περίπου 169 στρεμμάτων στη θέση Φανάρι του Δήμου Κομοτηνής του Νομού Ροδόπης. Τα ακίνητα της ΕΤΑΔ εμπίπτουν στις περιφερειακές ζώνες Γ1 και Β3 του Εθνικού Πάρκου «των υγροτόπων Δέλτα Νέστου, Λίμνης Βιστωνίδας, με λιμνοθαλάσσια και λιμνιαία χαρακτηριστικά της Λίμνης Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής. Η περιοχή γειτνιάζει με τη λιμνοθάλασσα Ξηρολίμνη και τον οικισμό Φανάρι - και περιλαμβάνεται στη θεσμοθετημένη ως προστατευόμενη περιοχή Natura GR1130009 "Λίμνες και Λιμνοθάλασσες της Θράκης.

Στην περιοχή παρέμβασης σχεδιάζονται με περιβαλλοντικά και λειτουργικά κριτήρια ήπιες δραστηριότητες και εγκαταστάσεις που αφορούν στην: α) αποκατάσταση εγκαταλελειμμένων κτιριακών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επισκεπτών του ΕΟΤ, β) ανάπτυξη δραστηριοτήτων οικοτουρισμού διαμορφώνοντας ένα ενιαίο και ανοικτό οικοτουριστικό πάρκο τοπικού χαρακτήρα ώστε να αποφευχθούν πιθανές αυθαιρεσίες – καταπατήσεις του δημόσιου χώρου από ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει:
Κατασκευή εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομής που θα υποστηρίξουν τη λειτουργία του οικοτουριστικού πάρκου και οργανώνονται σε δύο λειτουργικές ζώνες που περιλαμβάνουν:

Αναψυκτήριο και χώρους υγιεινής ελαφριάς κατασκευής 44,13 τ.μ. – Χώρο υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων εμβαδού περίπου 6 στρεμμάτων.
Φυτεύσεις κατά μήκος της επαρχιακής οδού. Αποκατάσταση, λειτουργική αναβάθμιση και επανάχρηση του υφιστάμενου κτιριακού συγκροτήματος προσωπικού – εξυπηρέτησης λουόμενων εμβαδού 918,00 τ.μ.

Κέντρο Υποδοχής, περιβαλλοντικής πληροφόρησης και προσανατολισμού εμβαδού 130,99 τ.μ. Υποσταθμό Μέσης Τάσης και Μηχανοστάσιο για την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων του πάρκου

Διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου που αφορούν τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του κέντρου υποδοχής εμβαδού 3.032,00 τ.μ. Χώρος στάθμευσης 30 επιβατικών ΙΧ αυτοκινήτων.

Διαμόρφωση Παιδότοπου – Παιδικής Χαράς. Διαμόρφωση περιηγητικών και θεματικών διαδρομών για τους επισκέπτες της περιοχής που επιθυμούν να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής (κατασκευή πεζοδρόμου 1055 μ. περίπου).

Έργα προστασίας, βελτίωσης και εμπλουτισμού της βλάστησης. Κατασκευή τεσσάρων ειδικών διαδρόμων πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα. Δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης αποχέτευσης και ηλεκτρικής ενέργειας. Σημάνσεις με πληροφοριακές πινακίδες για τον υδροβιότοπο και τα σημαντικά στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο έχει χρονικό ορίζοντα ως το επόμενο καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2020, άρα υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος δράσης. Ωστόσο, η αδράνεια στο σημείο αυτό το καλοκαίρι έχει φέρει στην επιφάνεια τα πρώτα ερωτηματικά, τα οποία ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθούν.

Η ΕΤΑΔ πάντως διατηρεί στην ιστοσελίδα της την πράξη «Οικοτουριστικό Πάρκο Φαναρίου Ροδόπης. Εκσυγχρονισμός βασικών δικτύων υποδομής και ανάπτυξης νέων τουριστικών υποδομών» στην κατηγορία των υλοποιούμενων έργων στο ΕΣΠΑ – προγραμματική περίοδος 2014 – 2020. Τα όσα πρέπει να κατασκευαστούν δεν απαιτούν, η αλήθεια είναι, πάρα πολλούς μήνες εργασιών, καθώς κυρίως πρόκειται για ήπιες παρεμβάσεις. Ωστόσο, επειδή ο τόπος έχει κακό παρελθόν με τις εκτάσεις που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, καλό θα είναι οι αρμόδιοι να παρακολουθούν την πρόοδο της επένδυσης πολύ στενά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σταμάτησε ο λόγος και άρχισε η ράβδος, με  10 διμοιρίες των ΜΑΤ και Αύρες που μετανάστευσαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για να επιβάλουν την τάξη στους κατοίκους, ώστε να αποδεχθούν το σχεδιασμό της κυ