fbpx ΔΕΗ-ΑΗΣ Κομοτηνής: Αποδυνάμωση ενός εργοστασίου-πρότυπου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 26 Απριλίου, 2017 - 11:00
ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΔΕΗ-ΑΗΣ Κομοτηνής: Αποδυνάμωση ενός εργοστασίου-πρότυπου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΗ
Εργοστάσιο
Εργαζόμενοι
ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Αλ. Βερβερίδου: "Αυτές οι μεταθέσεις είναι άδικες, γιατί στο εργοστάσιο καλύπτουμε όλοι δύο και τρία πόστα. Επομένως, φεύγοντας δημιουργούμε πρόβλημα και έλλειψη στον ΔΑΗΣ"


Θ. Τσακμακίδης: "Τελευταίας γενιάς εργοστάσιο, αποδυναμώνεται"

Διονύσης Βοργιάς

Μειώνονται οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ΔΕΗ της ΒΙ.ΠΕ. από 81 σε 77, ίσως και λιγότερους. Ευτυχώς, οι εργαζόμενοι δεν χάνουν τη δουλειά τους, αλλά μεταθέτονται, τρεις στην Κομοτηνή στην Εμπορία, κι ο τέταρτος σε άλλη υπηρεσία. Παρόλα αυτά, η τάση αποδυνάμωσης ενός εργοστασίου-πρότυπου είναι εμφανής, και καταδεικνύεται και μέσω αυτής της ενέργειας.


Μια από τις υπαλλήλους που καλούνται να ...μετακομίσουν εργασιακά, και η  Αλεξάνδρα Βερβερίδου, υπάλληλος στο εργοστάσιο από το 2008. "Ποτέ στα χρονικά δεν έχει συνέβη να μας αναγκάσουν σε μετάθεση παρά τη θέλησή μας. Εδώ και ένα μήνα μας έστειλαν ένα γράμμα, ότι έπρεπε τρία άτομα να μετακινηθούν από τον ΑΗΣ στην Εμπορία. Έβγαλαν ένα σχετικό έγγραφο, το οποίο εξηγούσε πως θα βαθμολογηθούμε και πως θα πάρουμε μόρια. Αυτοί που είχαμε τη μικρότερη μοριοδότηση στις κατηγορίες μας, βγήκα εγώ και άλλοι δυο εργαζόμενοι", μας εξήγησε, ενώ επέρριψε ευθύνες στον διευθυντή της μονάδας που διοικούσε τα έτη 2009-2013, αναφορικά με τη χαμηλή της βαθμολογία. "Στο εργοστάσιο δεν υπάρχουν άτομα. Ήδη λείπουν πάρα πολλά λόγω ασθένειας, γέννας, άδειας. Επίσης, άλλοι έφυγαν με τη θέλησή τους με μετάθεση κι άλλοι σε σύνταξη.

Εμείς κάναμε ένσταση, όμως την απέρριψαν. Χθες, μας ήρθε ένα χαρτί, ότι δηλαδή 15 Μαΐου πρέπει να βρεθούμε στο κατάστημα", εξήγησε για την αποδυνάμωση του εργοστασίου, ενώ εξήγησε πως οι μεταθέσεις βάζουν ένα ακόμη βάρος. "Αυτές οι μεταθέσεις είναι άδικες, γιατί στο εργοστάσιο καλύπτουμε όλοι δύο και τρία πόστα. Επομένως, φεύγοντας δημιουργούμε πρόβλημα και έλλειψη στον ΑΗΣ. Παράλληλα, είναι οξύμωρο ότι εμείς που είχαμε την πιο χαμηλή βαθμολογία, μας στέλνουν σε ένα πόστο πρώτης γραμμής που έχει να κάνει άμεσα με πελάτες της ΔΕΗ. Στην πρώτη γραμμή υποτίθεται πως στέλνουμε ...τους καλύτερους μισθωτούς", κατέληξε.


Τα προβλήματα μας αναδεικνύει και ο πρόεδρος ΣΕΤΕ του εργοστασίου, Θανάσης Τσακμακίδης. "Τα προβλήματά μας είναι διαρκή και τελευταία είναι ακόμη μεγαλύτερα, γιατί φεύγουν κι άλλοι εργαζόμενοι και το εργοστάσιο αποδυναμώνεται. Πρόκειται για ένα εργοστάσιο τελευταίας τεχνολογίας, που εδώ και 17 χρόνια δουλεύει χωρίς σταμάτημα και χωρίς προβλήματα, με άρτιο προσωπικό. Έχουμε λιγοστέψει και στην πορεία θα χάσουμε κι άλλους σε σύνταξη, οπότε η λειτουργία θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Θα μείνουν κενές θέσεις, τις οποίες θα πρέπει να καλύψουμε με εργολαβικούς ή με άλλους υπαλλήλους έξω από τη ΔΕΗ", εξήγησε για τις ελλείψεις προσωπικού.


Ο ίδιος μίλησε για τη ΔΕΗ ως μια κοινωνική επιχείρηση, που δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοί της -αλλά η κυβέρνηση- για τις διαρκείς αυξήσεις στους λογαριασμούς. "Δείχνουμε έμπρακτα το κοινωνικό πρόσωπο της ΔΕΗ, αρδεύοντας τον κάμπο της Γρατινής και προσπαθούμε σιγά-σιγά να φτάσουμε στο Ανθοχώρι. Οι αγρότες επωφελούνται από αυτό και δεν έχουν έξοδα στην υδροδότηση", εξήγησε σχετικά, προσθέτοντας την πεποίθησή του ότι μετά την ...πώληση της ΔΕΗ θα έρθει κι αυτή των υπηρεσιών ύδρευσης. Επίσης, αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα της ΔΕΗ, όπου "έχουμε έξω περίπου 2 δις αμάζευτα χρήματα, που μας κάνουν μη λειτουργικούς, κι έχουμε πρόβλημα με τη ρευστότητα.

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε εργαζόμενοι, πονάμε την επιχείρηση και προσπαθούμε να τη στηρίξουμε, γιατί δεν καπηλευόμαστε τις ανάγκες του κόσμου, αλλά έχουμε και κοινωνικό πρόσημο. Εκεί, αν εμπλακούν ιδιώτες, δεν θα υπάρχει καμία κοινωνική πρόνοια, δηλαδή ούτε ειδικά τιμολόγια, ούτε αγροτικά, ούτε ρυθμίσεις".


Όλοι οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίληψη ότι οι μεταθέσεις δεν "επουλώνουν πληγές, απλώς καλύπτουν κενά και ανοίγουν νέες πληγές", ενώ μερικοί ανέδειξαν τον προβληματισμό τους πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες μεταθέσεις, αυτή τη φορά προς την Εμπορία Αλεξανδρούπολης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών  εξετάσεων έλαβε τέλος και πολλοί εστιάζουν τώρα και   σκέφτονται τις επιλογές τους σε σχολές της αρεσκείας τους,  μέσω του μηχανογραφικού.