fbpx ΔΑΔΑΑ Ροδόπης: Ο πρώτος στόχος επετεύχθη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΚΑΙΡΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΔΑΔΑΑ Ροδόπης: Ο πρώτος στόχος επετεύχθη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΔΑΑ
Σύλλογος ΔΑΔΑΑ

Πρόγραμμα ειδικής αγωγής ξεκινάει σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ, εν αναμονή απάντησης από το ίδρυμα Στ. Νιάρχος για σωτήρια χρηματοδότηση

Τι αλλάζει με τον ΕΟΠΥΥ, ποιες οι ανάγκες του συλλόγου στη νέα του στέγη

Διονύσης Βοργιάς

Ο πρώτος στόχος επετεύχθη, για τον σύλλογο για παιδιά και ενήλικες με ΔΑΔ, αυτισμό και asperger νομού Ροδόπης (ΔΑΔΑΑ), κι αυτός ήταν μία πιο λειτουργική, και σε κεντρικό σημείο της πόλης, στέγη. Αυτή, όμως, είναι μόνο η αρχή, προκειμένου να μπουν σε σειρά ένας - ένας οι στόχοι που έχει θέσει το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, αλλά προς υλοποίησή τους χρειάζεται και την βοήθεια της τοπικής κι όχι μόνο κοινωνίας.

Νέα γραφεία, έκκληση για πάσης φύσεως συνδρομή
Ο "Χ" βρέθηκε στα νέα γραφεία του συλλόγου, στο ΔΑΚ, για να γίνει μάρτυρας της καινούργιας αυτής προσπάθειας. Τα νέα γραφεία είναι σχεδόν έτοιμα και λειτουργούν καθημερινές και ώρες 12:00 με 14:00, χάρη στην συμβολή μιας εθελόντριας. Στο πλευρό είναι, με τις όποιες δυνάμεις τους, ο Δήμος Κομοτηνής, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης, η ομάδα Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλά-ζω Τ.Ο.Ρ.Α., αλλά κι άλλοι που, επώνυμα ή ανώνυμα, μέχρι στιγμής έχουν βοηθήσει στο εγχείρημα. Για την τακτική λειτουργία του γραφείου χρειάζονται την υποστήριξη εθελοντών κι έχουν κάνει έκκληση σε όποιο από τα μέλη ή τους φίλους έχουν ελεύθερο χρόνο και διάθεση να απασχοληθούν στη γραμματεία να το δηλώσουν με προσωπικό μήνυμα στο: dadaakomotini@gmail.com.

"Οι εθελοντές μας αυξάνονται συνεχώς", διαπιστώνει η γραμματέας του συλλόγου Εύη Εξακοΐδου, δείχνοντάς μας τα νέα γραφεία που είναι δίχωρα κι αποκτήθηκαν με σκοπό η μία αίθουσα να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ενηλίκων. "Πάντα ψάχναμε κάτι καλύτερο", θα πει σε άλλη αποστροφή του λόγου της η κα Εξακοΐδου, σημειώνοντας "σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε θα γίνεται πλέον ο σύλλογος αναγνωρίσιμος και θα υπάρχει πρόσβαση όσων ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν μεταξύ μας". Κατ' αυτό τον τρόπο ο σύλλογος - και τα μέλη του - αναπτύσσουν εξωστρέφεια. 

Αναφορικά με τα υλικοτεχνικά ζητήματα του γραφείου, η κα Εξακοΐδου ενημερώνει "έχουμε ανθρώπους που θα χρηματοδοτήσουν τα έπιπλα που χρειάζεται ο χώρος και κάποιο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αναμένουμε αυτές τις ημέρες να αρχίσει να είναι πιο ολοκληρωμένος", αλλά δεν κρύβει "χρειαζόμαστε περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό, κάποια μικροέπιπλα και χρήματα για τη λειτουργία των γραφείων", κάνοντας έκκληση σε όποιον επιθυμεί να ανταποκριθεί μιας που "ο σύλλογος έχει πολύ λίγους πόρους, ο χώρος έχει έξοδα ενοικίασης, το μίσθωμα είναι πολύ μικρό, αλλά τα πάγια έξοδα τρέχουν κάθε μήνα".

Εν αναμονή της χρηματοδότησης από το Στ. Νιάρχος
Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι του ΔΑΔΑΑ τελούν σε αναμονή για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, που θα δώσει μία επιπλέον ενίσχυση στα γραφείο. "Αναμένουμε την οριστική απάντηση από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για να χρηματοδοτήσει την μισθοδοσία της κοπέλας που θα λειτουργήσει το τμήμα δημιουργικής απασχόλησης", εξηγεί η κα Εξακοΐδου, προσβλέποντας σε μια θετική απάντηση. Γνωστοποιεί, επίσης, έναν εκ των λοιπών στόχων, ήτοι την πρόσληψη κι ενός καταρτισμένου γυμναστή, τον οποίο θα βοηθούν στα προγράμματα εθελοντές. Η εκπαίδευση των παιδιών, άλλωστε, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, πρέπει να γίνεται ένα προς ένα (παιδί - εκπαιδευτικός), για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Σημαντική συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ
Ο "Χ" έγινε μάρτυρας και σε μία σημαντική συνεργασία, μεταξύ ΔΑΔΑΑ και ΔΠΘ. Συγκεκριμένα το τμήμα ειδικής αγωγής του ΤΕΦΑΑ θα τρέξει το πρόγραμμα με τίτλο "η επίδραση της ενασχόλησης με αθλητικά ψηφιακά διαδραστικά παιχνίδια στα άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος" σε παιδιά του συλλόγου ΔΑΔΑΑ. "Αυτά τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκούνται, γιατί δεν υφίστανται διάφορα προγράμματα", μας εξηγεί η επ. καθηγήτρια προσαρμοσμένης φυσικής αγωγής Σοφία Μπάτσιου, και προσθέτει "για να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, χρησιμοποιούμε τα αθλητικά ψηφιακά διαδραστικά παιχνίδια. Τα παιδιά, χρησιμοποιώντας την οθόνη, μπορούν να αντιδρούν σε διάφορα ερεθίσματα και παιχνίδια αθλητικά".

Εξηγεί κατόπιν "το θετικό είναι πως πολλά από τα παιδιά που εξασκούνται είτε στο σπίτι τους είτε σε άλλες δομές, με την χρήση αυτών των παιχνιδιών, αποκτούν δεξιότητες τις οποίες μπορούν στην συνέχεια να τις χρησιμοποιήσουν σε πραγματικές συνθήκες", φέροντας ως παράδειγμα παιδί που ασχολήθηκε με την επιτραπέζια αντισφαίριση και συμμετείχε στα special olympics. Κατά την ίδια, "προσπαθούμε να προσθέσουμε κινήσεις του σώματος, ώστε να ενεργοποιήσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό το καρδιοκυκλοφορικό σύστημα, δηλαδή να αναγκάσουμε την καρδιά να λειτουργήσει πιο γρήγορα". Σε αυτό το σημείο θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογικ0ός εξοπλισμός για επιστημονικές μετρήσεις.

Μάλιστα, όπως μας πληροφορεί, είναι αρκετοί οι φοιτητές που τμήματος που έχουν επιλέξει την ειδικότητα της ειδικής αγωγής. Αυτό σημαίνει ότι αν το πρόγραμμα τρέξει απρόσκοπτα και υπάρξει ενδιαφέρον από τους γονείς, θα τεθούν οι βάσεις και για τις επόμενες χρονιές.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο ίδιο έργο θεατές, παρακολουθώντας την ανικανότητα διαχείρισης του προβλήματος  οι κάτοικοι  του  Μαυρομματίου,  για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες βλέπουν να πλημμυρίζουν πάλι τα σπίτια τους,  μόλις τα