fbpx Δ. Πολιτειάδης: «Ακόμη και οι κατασχέσεις δεν αποδίδουν γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 15 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Δ. Πολιτειάδης: «Ακόμη και οι κατασχέσεις δεν αποδίδουν γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημήτρης Πολιτειάδης
Κρίση
Δήμος Κομοτηνής

Εν αναμονή της ψήφισης της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Εν αναμονή τελεί και ο δήμος Κομοτηνής για την ψήφιση του νέου νόμου που αφορά (και) στη ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους σε 100 δόσεις. Σχολιάζοντας αυτή την «αναμονή», ο αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Κομοτηνής, στο ράδιο Χρόνος 87.5fm σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν είναι η πρώτη καθώς έχουν γίνει τουλάχιστον άλλες τρεις στο παρελθόν: «Τα τελευταία 3 χρόνια υπήρξαν περίπου 3 ρυθμίσεις.

Οι ρυθμίσεις αυτές ήταν επέκταση αυτών τα οποία ίσχυαν για το δημόσιο. Ήταν οι λεγόμενες 100 δόσεις και αναλόγως με το ποσό που έδινες ως προκαταβολή υπήρχε και μια μείωση από τις προσαυξήσεις. Κάποια οφειλή από τη στιγμή που θα βεβαιωθεί παίρνει κάθε μήνα 1% προσαυξήσεις. Εκεί λοιπόν προέβλεπε ότι όσοι μπορούν να εξοφλήσουν με εφάπαξ καταβολή το 100% της οφειλής διαγραφόταν όλες οι προσαυξήσεις. Αναλογικά, αν εξοφλούσε το 50% εφάπαξ, οι προσαυξήσεις μειώνονταν κατά 30% και ούτω καθεξής. Κατατέθηκε τώρα το νέο νομοσχέδιο, περιμένουμε να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους και να δούμε τι ακριβώς προβλέπει για να το εφαρμόσουμε».


Κάθε τέτοιο νομοσχέδιο είναι ευχάριστο στην αρχή, παρατήρησε ο κος Πολιτειάδης, όμως με βάση την εμπειρία του καλεί τους πολίτες να μην κάνουν χρήση των τόσων πολλών δόσεων όπως είναι οι 100. Να προτιμούν λιγότερες καθώς οι 100 δόσεις απλώνονται σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, είπε ότι παρατηρείται συχνά κάποιος οφειλέτης να κάνει τη ρύθμιση αλλά να τη χάνει γιατί παύει να πληρώνει μετά τον 3ο ή 4ο μήνα


«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά ακόμη και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τα βγάζουν πέρα με δυσκολία. Οι αυξημένες υποχρεώσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από τη φορολογία προς το κράτος, όλα αυτά έχουν μειώσει και τα διαθέσιμα των νοικοκυριών αλλά και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Αυτή είναι η αιτία, για αυτό ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί» παρατηρεί ο κος Πολιτειάδης και εξηγεί γιατί ο δήμος δυσκολεύεται να μαζέψει λεφτά: «εμείς έχουμε ένα μειονέκτημα: τον Δήμο τον αφήνουν πάντα τελευταίο.

Οι Δήμοι εφαρμόζουν το νόμο που λέει ότι θα πρέπει να κάνεις κατάσχεσή σε ακίνητο ή σε κινητό, αλλά ούτε έχουν την υποδομή να στηρίξουν τέτοιες ενέργειες και από την άλλη μεριά όταν τα ακίνητα είναι προσημειωμένα στις τράπεζες, οι τράπεζες έχουν τέτοιους μηχανισμούς και είναι πιο γρήγορες. Αν προχωρήσεις σε μια κατάσχεση θα βρεις 3-4 πιστωτές πιο μπροστά από σένα και ωφελημένες θα βγουν οι τράπεζες. Κάνεις μια διαδικασία –σαν Δήμος- από την οποία δεν θα πάρεις κάτι. Και βέβαια, ούτε είναι σκοπός των Δήμων να αρχίσουμε να κάνουμε κατασχέσεις, αλλά είμαστε και υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο»


Ο Δήμος Κομοτηνής έχει επιλέξει να κάνει κατασχέσεις μόνο από τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και πάλι ο κος Πολιτειάδης σημειώνει ότι το μέτρο δεν είναι αποδοτικό καθώς και οι λογαριασμοί πλέον έχουν σχεδόν αδειάσει, οπότε τι να κατασχέσει κανείς από κάπου όπου δεν υπάρχουν χρήματα.


Μας πληροφορεί ότι πάνω από 2000 άνθρωποι χρωστούν ποσά μικρότερα των 100 ευρώ, τα οποίο οφείλονται κυρίως σε τροχαίες παραβάσεις, παρόλα αυτά είναι χρέη και πρέπει οι οφειλέτες τους να είναι συνεπείς γιατί έτσι «κάνουν και καλό στο Δήμο και καλό στην πόλη. Αυτά τα λεφτά ξαναγυρίζουν στην πόλη» όπως λέει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος. 


Από την άλλη πλευρά βέβαια «υπάρχουν και μεγάλοι οφειλέτες, τα ποσά είναι από κάποια πρόστιμα μεγάλα από κάποιες παραβάσεις που γίνονται από τραπεζοκαθίσματα κλπ όπου εκεί όταν ένας έχει μια άδεια για 40 τ.μ. και καταλαμβάνει άλλα 40 τ.μ. στην πλατεία παράδειγμα το πρόστιμο είναι 64 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτροx2, οπότε βγαίνει ένας λογαριασμός» σύμφωνα με τον κο Πολιτειάδη. Τέλος, ο κος Πολιτειάδης υπογράμμισε ότι κανείς δεν θα εξαιρεθεί ρύθμισης αν όντως τη δικαιούται αλλά ακόμα το τοπίο είναι θολό κι αυτό γιατί ο νόμος δεν έχει ψηφιστεί. 


Μόλις ψηφιστεί και γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες του, τότε και η αντιδημαρχία οικονομικών θα μπορεί να πει και να κάνει περισσότερα. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η άψογη συνεργασία μεταξύ των δύο συλλόγων Εβριτών και Trelacademy εδώ και μια 5ετία,   με την συνεπικουρία του δήμου Κομοτηνής και  τη συμμετοχή πολλών συλλόγων αυτή τη φορά,  έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα,  ό