fbpx Δ. Καρασταύρου: "Το νερό επαρκεί παντού για την ύδρευση"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 1 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ ΣΤΗΝ ΦΕΛΙΝΑ ΚΑΖΑΚΟΥ

Δ. Καρασταύρου: "Το νερό επαρκεί παντού για την ύδρευση"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημήτρης Καρασταύρου
ΔΕΥΑ Κομοτηνής
Φελίνα Καζάκου
Διακοπή νερού

Αναδεικνύει πως, παρότι η ΔΕΥΑΚ  δεν έχει αντικείμενο την άρδευση, αλλά την ύδρευση και την αποχέτευση, έχει βοηθήσει με πολλά έργα άρδευσης


Καλεί τους κατοίκους να μην κάνουν αλόγιστη χρήση του νερού το οποίο προορίζεται πρώτα και κύρια για ύδρευση

Δήμος Μπακιρτζάκης

"Πολίτες δεύτερης κατηγορίας, οι κάτοικοι του οικισμού Ιάμπολης του Δήμου Κομοτηνής, καθώς παραμένουν για 22η μέρα χωρίς νερό. Η Διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής και της ΔΕΥΑΚ, αδιάφοροι... καθώς πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που επιδεινώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες". Σε αυτή την πρόταση συνοψίζεται η τοποθέτηση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κομοτηνής Φελίνας Καζάκου στην οποία περιέγραψε το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί στον οικισμό Ιάμπολης του Δήμου Κομοτηνής όπου εδώ και σχεδόν ένα μήνα οι κάτοικοι ανοίγουν μάταια τις βρύσες τους. 


Αναγνωρίζει την κατάσταση αλλά όχι το πρόβλημα ο Δ. Καρασταύρου
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Κομοτηνής και δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καρασταύρου, κλήθηκε να καταθέσει την άποψή του στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm, αναγνωρίζοντας αρχικά την κατάσταση: "Το πρόβλημα ξεκινάει από την στιγμή που αρχίζουν και ποτίζουν τους μπασμάδες". Ο κος Καρασταύρου αναδεικνύει ότι αντικείμενο της ΔΕΥΑΚ είναι η ύδρευση και η αποχέτευση, όχι η άρδευση, και παρόλα αυτά πολλές παρεμβάσεις της επιχείρησης έχουν συντελέσει και στο να βοηθηθούν επικουρικά οι παραγωγοί. "Εμείς σαν επιχείρηση και νερό δίνουμε στον οικισμό και καλύπτουμε όλες τις ανάγκες που είμαστε υποχρεωμένοι για τον τομέα της ύδρευσης. Όταν υπάρχει βλάβη η ΔΕΥΑΚ βρίσκεται απευθείας εκεί, ακόμη κι όταν γίνει νύχτα το έχουμε κατασκευάσει και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές", σημείωσε.


Συνάντηση με τους κατοίκους, αίτημα για λελογισμένη χρήση

Ο Δ. Καρασταύρου αναδεικνύει πως έγινε και συνάντηση με τους κατοίκους, προς τους οποίους είπε την άποψή του. Τους εξήγησε πως "το δίκτυο για να μεταφέρει νερό από το αντλιοστάσιο που βρίσκεται μέχρι την δεξαμενή πρέπει να περάσει ένα βουνό", κι ανέδειξε ότι έχουν γίνει καταγγελίες ότι "στο ενδιάμεσο με τον κεντρικό αγωγό υπάρχουν και εκεί αγωγοί οι οποίοι αντλούνε νερό". Τους είπε πως το πρόβλημα δεν ήταν τόσο έντονο το περασμένο διάστημα κυρίως χάρη στις βροχοπτώσεις αλλά τώρα που οι ανάγκες άρδευσης έχουν αυξηθεί στο χωριό, όλο το νερό το χρησιμοποιούν προκειμένου να ποτίζουν τα χωράφια, κυρίως τα καπνοχώραφά τους με αποτέλεσμα να μην περισσεύει για την πρώτη λειτουργία που προορίζεται, δηλαδή την ύδρευση.


Δ. Καρασταύρου: "Το νερό είναι υπεραρκετό για την ύδρευση"
Ο κος Καρασταύρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νερό είναι υπεραρκετό για την ύδρευση καθαυτή: "Εμείς έχουμε μια υποχρέωση σαν ΔΕΥΑΚ να τους διασφαλίσουμε σε ότι αφορά τις υδρευτικές τους ανάγκες. Ως προς αυτό είναι απόλυτα καλυμμένοι. 


Από εκεί και πέρα ο κάθε οικισμός είναι υδραυλικά αυτόνομος, δηλαδή έχουν συγκεκριμένες ποσότητες και πολύ περισσότερες για την ύδρευσή τους. Εφόσον κρίνεται - και το θέλουν οι ίδιοι -μπορούν να χρησιμοποιήσουν και για την άρδευση που είναι μια παράπλευρη ωφέλεια όταν υπάρχει μια περίσσεια νερού.


Στην συγκεκριμένη χρήση δεν γίνεται περίσσεια νερού, δηλαδή χρησιμοποιείται για την άρδευση το νερό με αποτέλεσμα να μην μένει καθόλου για την ύδρευση". 


Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ εξηγεί πως η επιχείρηση προσφέρει μία επιπλέον βοήθεια στους παραγωγούς, δηλαδή τους δίνει τη δυνατότητα, λόγω της υδραυλικής αυτονομίας κάθε οικισμού, να χρησιμοποιούν το νερό και για να ποτίζουν. Επομένως, αυτό είναι μία παροχή της εταιρίας κι όχι κάτι στο οποίο πρέπει να πατούν πάνω και να λένε πως δεν έχουν νερό να πιουν. "Σκοπός είναι να ξέρουμε τις ανάγκες που έχουμε: Το νερό που μας παρέχεται είναι πολύ περισσότερο, αν χρησιμοποιηθεί σωστά", σημείωσε κάνοντας αναφορά σε αλόγιστη χρήση.


Οι 2 λόγοι που ο οικισμός Ιάμπολης δεν έχει νερό


Συνοπτικά, ο κος Καρασταύρου αναφέρει τους λόγους που έχουν οδηγήσει στην παρούσα κατάσταση. "Δύο είναι τα προβλήματα σε αυτόν τον οικισμό και μπορεί να εμφανιστούν και αλλού: Πρώτον, ότι έχουν αυξηθεί οι παραγωγοί που σπέρνουν καπνά, αυτό δεν είναι δυσάρεστο, είναι ευχάριστο αλλά δεν μπορούν να βασίζονται στην ύδρευση. 


Δεύτερον, ότι υπήρξαν παρεμβάσεις στον αγωγό που μεταφέρει το νερό με αποτέλεσμα να ρίχνει την πίεση και δεν πήγαινε η απαραίτητη ποσότητα που έπρεπε να πάει. Κάποιοι ενδεχομένως να παρεμβαίνουν από μόνοι τους, κάποιοι είχαν παροχές από τις πρώην κοινότητες αλλά αυτές αυξήθηκαν και είναι άλλο να έχεις μια με δύο παροχές κι άλλο αυτές οι παροχές μετά να διακλαδίζονται και να ζητάνε πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση". 


Καταληκτικά, σημείωσε πως κόπηκαν ήδη επτά τέτοιου είδους διακλαδωτές παροχές τις τελευταίες ημέρες. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δύσκολου πάλι καλοκαιριού τουριστικά στην ΑΜΘ, εξαγγέλθηκε με το κυβερνητικό-πολιτικό- αυτοδιοικητικό «αλαλούμ»,  ανήμερα της απελευθέρωσης της πόλης μας,  με το αδικαιολόγητ