fbpx Δ. Καρασταύρου: Έργα σε εξέλιξη, οικονομικά προβλήματα στο παρελθόν
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

Δ. Καρασταύρου: Έργα σε εξέλιξη, οικονομικά προβλήματα στο παρελθόν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δ. Καρασταύρου
Έργα
οικονομικά προβλήματα

Ο νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής και εκ νέου υποψήφιος δημοτικός  σύμβουλος παρουσιάζει τους λόγους  για τους οποίους είναι περήφανος για το έργο της Δημοτικής Επιχείρησης

Δήμος Μπακιρτζάκης

Πολλές ήταν οι φορές τα περασμένα χρόνια που η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κομοτηνής (ΔΕΥΑΚ) απασχόλησε τα φύλλα της εφημερίδας μας και την τοπική κοινωνία για θετικές ειδήσεις. Έργα που ποτέ δεν είχαν γίνει στο παρελθόν αλλά και η απαραίτητη οικονομική τακτοποίηση, βρέθηκαν στο προσκήνιο. Δεν ήταν όμως πάντα θετικό το story της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, καθώς οι γνωρίζοντες ενθυμούμαστε ακόμη τα "θολά" χρόνια, τα δικαστήρια για έργα που πληρώθηκαν περισσότερες από μία φορές προκαλώντας ζημία στη δημοτική επιχείρηση και την απραξία σε επίπεδο έργων. 

Σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο ράδιο Χρόνος 87,5fm, φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου. Ο κος Καρασταύρου κατεβαίνει εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Κομοτηνής με την παράταξη "Κοινωνία Πολιτών" και επικεφαλής τον Γιάννη Γκαράνη.

Ολικό λίφτινγκ στα δίκτυα των οικισμών
Στο έπακρο αξιοποιεί τον Φιλόδημο η ΔΕΥΑΚ, για έργα αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης/αποχέτευσης κι όχι μόνο. "Ο Φιλόδημος ήρθε να λειτουργήσει συμπληρωματικά στα έργα του ΕΣΠΑ, χρηματοδοτεί δράσεις ειδικά στον τομέα της αποχέτευσης όπου δεν είναι επιλέξιμες στα τομεακά ή στα αντίστοιχα του υπουργείου", μας πληροφορεί ο κος Καρασταύρου, ο οποίος θυμίζει το εξής σημαντικό, ότι σε έναν - έναν τους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής αντικαθιστώνται τα παλιά δίκτυα. Επί θητείας του είχαν απομείνει μόλις εννιά οικισμοί για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός. Για τους οκτώ υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασης μέσω Φιλόδημου κι ένας - ένας οι ανάδοχοι βγαίνουν αυτές τις ημέρες. Μόνο ο οικισμός Μελέτης δεν έχει τακτοποιηθεί ακόμη, αλλά η ΔΕΥΑΚ έχει δείξει υψηλή ετοιμότητα, έχοντας καταθέσει σχετική πρόταση στο Leader.

Τρίτη πανελλαδικά η ΔΕΥΑ Κομοτηνής
"Κατά συνέπεια καλύψαμε όλες μας τις ανάγκες στο κομμάτι της ύδρευσης και ένα μεγάλο κομμάτι στην αποχέτευση καθώς επίσης μια σοβαρή δράση για τον οικισμό του Κικιδίου, την αντιπλημμυρική του προστασία", λέει ο πρόεδρος, ο οποίος επιδεικνύει την υψηλή ετοιμότητα της επιχείρησης για όλα τα προγράμματα. "Η ΔΕΥΑΚ διεκδίκησε σε όλες τις προσκλήσεις που ήταν ανοιχτές και ήταν επιλέξιμες και πήρε τα έργα στην ύδρευση, στην αποχέτευση και την αντιπλημμυρική προστασία", είναι το σχόλιό του. Και τα στοιχεία έρχονται προς επιβεβαίωση της τοποθέτησης, καθώς αν μπει κανείς στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών θα διαπιστώσει ότι η ΔΕΥΑ Κομοτηνής, μολονότι υπάρχουν πολλοί μεγαλύτεροι Δήμοι από τον δικό μας, βρίσκεται στην τρίτη θέση πανελλαδικά στα έργα του Φιλόδημου, πίσω από δύο άλλες ΔΕΥΑ που είχαν την ευκαιρία να κατέβουν σε μια πρόσκληση που ήταν ονοματισμένη για κάποια διαδημοτικά έργα την οποία δεν είχε δυνατότητα η ΔΕΥΑ Κομοτηνής.

Μακριά από τις σκιές του παρελθόντος, μπροστά σε έργα σταθμούς
Πέρα από τα έργα καθαυτά, πολύ σημαντικό είναι ότι η ΔΕΥΑΚ έχει φύγει μακριά από τις σκιές του παρελθόντος, την "θολή" διοίκηση και το εν πολλοίς μηδενικό έργο. "Από το 2011 μέχρι σήμερα έχουμε ετοιμάσει έναν απολογιστικό πίνακα, έχουμε ενταγμένα έργα που πλησιάζουν τα 100εκ ευρώ. Στην πρώτη περίοδο τα έργα που υλοποιήθηκαν ήταν πάνω από 30εκ. ευρώ. 

Μαζί με τα έργα που έχουμε ολοκληρώσει στην δεύτερη περίοδο και αυτά που έχουμε ενταγμένα φτάνουμε τα 100εκ", καταθέτει ο πρόεδρος, ο οποίος επιφυλάσσεται ότι η ΔΕΥΑΚ είναι έτοιμη να προχωρήσει και άλλα έργα, υψηλής σημασίας για την περιοχή, όπως για παράδειγμα το ...πολύπαθο φράγμα Συμβόλων. 

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο πρόεδρος θυμίζει και πλειάδα άλλων έργων, όπως γεωτρήσεις για άρδευση, το εμβληματικό έργο κατασκευής νέου υδραγωγείου για τον Δήμο Κομοτηνής, την επιτάχυνση των διαδικασιών για να αποκτήσει βιολογικό η παραλιακή ζώνη Φανάρι-Αρωγή-Μέση, κι άλλα. Άλλα πιο απλά, άλλα πιο σύνθετα, τα έργα της ΔΕΥΑΚ υπάρχουν, με στοιχεία. Την ίδια ώρα, τα οικονομικά δεδομένα υπάρχουν επίσης με στοιχεία. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Απλοϊκές και βολικές για κάποιους εκτιμήσεις,  περί  δημάρχου που θυμώνει και  κρατάει μούτρα, η όπως εκτιμούν οι υποστηρικτές της  παίζει  κομματικά παιχνίδια  όταν  πρέπει να διεκδικήσει  για τον τόπο, μάλ