fbpx Δ. Καρασταύρου: «Δεν θα ξηλώσουμε την πλατεία, θα διαμορφώσουμε και θα διακοσμήσουμε τους χώρους»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Δ. Καρασταύρου: «Δεν θα ξηλώσουμε την πλατεία, θα διαμορφώσουμε και θα διακοσμήσουμε τους χώρους»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημήτρης Καρασταύρου
Δήμος Κομοτηνής

Θα βελτιωθούν αισθητικά και χρηστικά πλατεία Ειρήνης και πάρκο Αγίας Παρασκευής;

Διονύσης Βοργιάς

Στον «αέρα» βρίσκεται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα ερωτηματολόγιο για την βελτίωση της κεντρικής πλατείας και του κεντρικού πάρκου της Κομοτηνής. Ο Δήμος Κομοτηνής καλεί τους δημότες να απαντήσουν το ερωτηματολόγιο, δίνοντας κατεύθυνση στη δημοτική αρχή για το ποια έργα μικρών παρεμβάσεων χρειάζονται στην πλατεία Ειρήνης και το πάρκο Αγίας Παρασκευής.

Εξ αρχής πάντως, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρασταύρου -μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη- ξεκαθάρισε πως «δεν θα ξαναχτίσουμε την πλατεία και το πάρκο, δεν θα χαλάσουμε αυτά που έχουν γίνει», αντιθέτως πρόκειται για παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων δεν κρύβει πως και για τους δύο αυτούς δημόσιους χώρους έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα διαχρονικά: «δύο χώροι όπου κατά διαστήματα πολλές φορές ο Δήμος Κομοτηνής έχει ασχοληθεί για την ανάπλασή τους, έχουν πέσει διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία κι αρκετά χρήματα. Φτάνουμε στο σήμερα και βλέπουμε ότι χρήζουν παρέμβασης και η πλατεία και το πάρκο, για διαφορετικούς ίσως λόγους».

Αφιλοκερδώς βοηθάει η αρχιτεκτονική ομάδα
Επί του παρόντος, καλεί τους δημότες να συμμετάσχουν στο ερωτηματολόγια «για να “ακουμπάει” το αποτέλεσμα στη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας», με τον κο Καρασταύρου να ευχαριστεί το αρχιτεκτονικό γραφείο του Μηνά Κοσμίδη και των συνεργατών του που «θα αναλάβουν που θα αναλάβουν αυτό το δύσκολο κομμάτι, προκειμένου να βοηθήσουν τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής, να δημιουργήσουν μία μελέτη τέτοια που να κάνει αυτό το διαφορετικό που θέλουμε για την πλατεία μας, χωρίς να χαλάσουμε τίποτα από αυτά που υπάρχουν» και συνέχισε: «γι’ αυτό επιστρατεύσαμε επιστήμονες, που στο είδος τους έχουν διακριθεί, που έδειξαν τη διάθεση και τη θέληση να μας βοηθήσουν αφιλοκερδώς».

Ίδια αλλά… «διαφορετική» η πλατεία
Ίδια ως προς τη δομή της, αλλά διαφορετική ως προς τη διακόσμηση και τη διαμόρφωσή της σε σημεία, θα γίνει η πλατεία Ειρήνης, μετά τις παρεμβάσεις. «Το υπόστρωμα της πλατείας προσφάτως ανακαινίστηκε, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να την διακοσμήσουμε και να την κάνουμε πιο όμορφη», πληροφόρησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Για παράδειγμα, ο χώρος περιμετρικά των δέντρων στην πλατεία αυτό το διάστημα δεν έχει διαμορφωθεί γιατί στόχος είναι να γίνουν λειτουργικές κι αισθητικές παρεμβάσεις. «Να κάνουμε κάτι καινούργιο, πρωτότυπο, διαφορετικό που δεν είχαμε μέχρι τώρα», είναι η φιλοσοφία του εγχειρήματος σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, που λέει πως «θα διαμορφώσουμε τους χώρους, τα παρτέρια, τον φωτισμό, την διαμόρφωση, παγκάκια και καινούργιες τεχνολογίες» και σημειώνει: «αυτό που υπάρχει πάμε να το κάνουμε πιο όμορφο, λειτουργικό και σύγχρονο, δεν θα ξηλώσουμε κάτι».

Στόχος ένα πιο λειτουργικό πάρκο
Αναφορικά με τη μικρή ανάπλαση του πάρκου, αυτή θα στοχεύει κυρίως στο να γίνει πιο λειτουργικό για τους χρήστες του. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πως «οι (χωμάτινοι) διάδρομοι τον χειμώνα είναι μέσα στις λάσπες και το καλοκαίρι σηκώνεται σκόνη. Έτσι είχε κατασκευαστεί» λέει ο κος Καρασταύρου και πληροφορεί πως θα σχεδιαστούν παρεμβάσεις στις διαδρομές και στην προσβασιμότητα του πάρκου «χωρίς να το κλείσουμε» και συνεχίζει: «θα παρέμβουμε και στις θεματικές ενότητες, όπως είχε σχεδιαστεί το πάρκο, με υλικά που θα αντέξουν στο χρόνο και θα είναι πιο λειτουργικά».

Το ερωτηματολόγιο
Το ερωτηματολόγιο, το οποίο μπορείτε να βρείτε και να συμπληρώσετε διαδικτυακά μέσω του xronos.gr, ρωτάει δημότες κι επισκέπτες τα εξής:

1. Χρησιμοποιείτε την πλατεία ως: Σημείο συνάντησης, Πέρασμα, Μέρος αναψυχής, Όλα τα παραπάνω, Άλλο.
2. Χρησιμοποιείτε το πάρκο ως: Μέρος άθλησης, Βόλτα κατοικίδιων, Σημείο περιπάτου, Όλα τα παραπάνω, Άλλο.
3. Οι χώροι της πλατείας και του πάρκου είναι φιλικοί ως προς τη χρήση τους σε ΑΜΕΑ; Πολύ, Λίγο, Καθόλου.
4. Ο φωτισμός στους χώρους της πλατείας και του πάρκου είναι επαρκής; Ναι, Όχι.
5. Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις του πάρκου ενδείκνυνται για άθληση; Πολύ, Λίγο, Καθόλου.
6. Υπάρχουν αρκετοί καθιστικοί χώροι στα δύο μέρη; Πολλοί, Αρκετοί, Λίγοι, Καθόλου.
7. Θα θέλατε να δείτε περισσότερο χρώμα σε αυτά τα σημεία της πόλης; Ναι, Όχι.
8. Θεωρείτε τη φύτευση της πλατείας και του πάρκου επαρκή; Ναι, Ναι αλλά χρειάζεται επιμέλεια, Όχι.
9. Η πλατεία και το πάρκο είναι μέρη κατάλληλα για την αναψυχή ανηλίκων; Ναι, Όχι χρειάζεται περισσότερες ειδικές εγκαταστάσεις, Όχι χρειάζεται περισσότερο ελεύθερο χώρο για παιχνίδι.
10. Θα σας άρεσε να υπάρχουν εγκαταστάσεις που να επιτρέπουν τη διάδραση και τη χρήση διαφορετικών αισθήσεων; Ναι, Όχι.

Νέα αρχή ή χαμένα λεφτά;
Η τελική μορφή που θα πάρει η κεντρική πλατεία και το κεντρικό πάρκο της πόλης, επί του παρόντος, παραμένουν ερωτηματικά. Όπως και το χρονοδιάγραμμα των έργων. Φυσικά, όπως κάθε δημοτική αρχή, έτσι κι η παρούσα θα κριθεί εκ του αποτελέσματος κι όχι εκ των προθέσεων. Διότι και στους δύο αυτούς δημόσιους χώρους έχουν δαπανηθεί ανά τα χρόνια εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο ακόμη αρκετοί συμπολίτες μας αναπολούν την παλιά πλατεία και το παλιό πάρκο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φυσικός και νομοτελειακός όρος στη ζωή, προφανώς είναι να διεκδικεί πάντοτε τα δίκια του ο κάθε άνθρωπος και  να προσπαθεί να καλυτερέψει  τη ζωή του και τις συνθήκες εργασίας.