fbpx Αυξάνεται η πίεση σε νοσηλευόμενους και κρούσματα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 16 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΡΟΔΟΠΗ

Αυξάνεται η πίεση σε νοσηλευόμενους και κρούσματα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
υπουργείο Υγείας
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
κορωνοϊός
Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Καμπανάκι χτύπησε για την ΠΕ Ροδόπης ο υπουργός Υγείας – Αυξάνονται οι ασθενείς covid στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όλοι μέχρι στιγμής ανεμβολίαστοι

Διονύσης Βοργιάς

Καμπανάκι για την διασπορά του κορωνοϊού στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Καβάλας-Θάσου χτύπησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας μάλιστα πως ενώ σε όλη την Ελλάδα παρατηρείται σταθεροποίηση ή και μείωση της επιβάρυνσης, εξαίρεση αποτελεί η ΠΑΜΘ στην οποία παρατηρείται «έντονη αυξητική τάση».

«Σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας παρουσιάζεται μία σταθεροποίηση, ως ελαφρά μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εξαίρεση αποτελεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έντονη αυξητική τάση. Κι όπως καταλαβαίνετε, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση τον τελευταίο μήνα σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, αυτό πιέζει τα Νοσοκομεία μας στη Βόρεια Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός και ζήτησε «από τους συμπολίτες μου να είναι προσεκτικοί, υπάρχουν Περιφερειακές Ενότητες που μας προβληματίζουν, όπως Καλύμνου, Θάσου, Λευκάδας, Έβρου, Ροδόπη, Πιερίας, Φωκίδας, Καβάλας, Αρκαδίας και Πρέβεζας. Εφιστούμε την προσοχή των συμπολιτών μας».

Το τρίτο «κύμα» στη Ροδόπη
Μπορεί η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο να «φιγούραρε» ως μία από τις λιγότερο υγειονομικά επιβαρυμένες περιοχές της Ελλάδας, ούσα μάλιστα ακόμη κι «άσπρη» στον υγειονομικό χάρτη του ΕΟΔΥ κατά διαστήματα, ωστόσο τον Απρίλιο η πορεία της πανδημίας παίρνει άλλες διαστάσεις στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, ενώ τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο η ΠΕ Ροδόπης είχε έως 50 κρούσματα/100.000 κατοίκους ανά 14 ημέρες (δηλαδή ήταν υγειονομικά «άσπρη» ή «κίτρινη», τον Απρίλιο ανέβηκε μέσα σε ελάχιστα 24ωρα στο «πορτοκαλί» δηλαδή 50-150 κρούσματα/100.000 κατοίκους ανά 14 ημέρες και από 7 Απριλίου η ΠΕ Ροδόπης βρίσκεται στο «κόκκινο» του ΕΟΔΥ, δηλαδή «δίνει» τουλάχιστον 150 κρούσματα/100.000 κατοίκους ανά 14 ημέρες. Μάλιστα, σύμφωνα με την παραδοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια πλέον βρίσκεται το top10 υγειονομικά επιβαρυμένων Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Μάλιστα, σε σύγκριση με τις ΠΕ Καβάλας και Έβρου, η ΠΕ Ροδόπης είναι σε χειρότερη κατάσταση, αν αναλογιστεί κανείς τα ποσοστά εμβολιασμού. Συγκεκριμένα στην ΠΕ Ροδόπης περίπου 10,5% του κατοίκων έχει κάνει την πρώτη δόση, ενώ στην ΠΕ Καβάλας 14% και στην ΠΕ Έβρου 15%.

Η κατάσταση φαίνεται πως είναι καλύτερη στην πόλη, με τις μεγάλες συρροές κρουσμάτων να ανιχνεύονται μέχρι στιγμής σε χωριά, πλην όμως με την κίνηση των πληθυσμών από και προς την πόλη, η κατάσταση δύναται να χειροτερεύσει και στην Κομοτηνή τα επόμενα 24ωρα.

Πίεση με το «καλημέρα» στο Νοσοκομείο
Ενδεικτικό της πίεσης που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της ΠΑΜΘ τις τελευταίες ημέρες, είναι πως δόθηκε εντολή από το Υπουργείο Υγείας να δέχονται ασθενείς με κορωνοϊό όλα τα Νοσοκομεία της περιοχής, δηλαδή όχι μόνο το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (που παραμένει Νοσοκομείο Αναφοράς) και το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Έτσι, ενεργοποιήθηκε ξανά στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» η πτέρυγα ασθενών covid, που λειτουργούσε επίσης στο πρώτο και στο δεύτερο «κύμα» της πανδημίας, ενώ από τον Φεβρουάριο βρισκόταν σε αδράνεια, με όλους τους ασθενείς covid να διακομίζονται στο ΠΓΝΑ. Σύμφωνα με τον διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργο Πατλάκα, που μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, 14 είναι οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονταν μέχρι τις 15/04 στο Νοσοκομείο, με τον αριθμό τους να αυξάνεται καθημερινά.

Οι ασθενείς είναι ηλικιών 40 έως 90 ετών. Το θετικό είναι πως «αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί κι αυτό μας δίνει μία ελπίδα τουλάχιστον να μην έχουμε εμβολιασμένους στις νοσηλείες, για να αποσυμοφρηθεί το σύστημα από αυτή την πλευρά».

Ο ιατρός ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά πως στο Νοσοκομείο Κομοτηνής δεν λειτουργεί ΜΕΘ Covid, αλλά απλώς πτέρυγα Covid. Οι διασωληνωμένοι θα διακομίζονται στο ΠΓΝΑ. Στο Νοσοκομείο Κομοτηνής υπάρχουν τέσσερα κρεβάτια με αναπνευστήρες και εξοπλισμό, εάν παραστεί ανάγκη για προσωρινή διασωλήνωση, μέχρι τη διακομιδή του ασθενούς στο Νοσοκομείο Αναφοράς.

Τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται αυτές τις ημέρες, ωστόσο ασφαλέστερη εικόνα για την επιδημιολογική και ιατρική επιβάρυνση μπορεί να αποτυπωθεί μόνο από βδομάδας.


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών  εξετάσεων έλαβε τέλος και πολλοί εστιάζουν τώρα και   σκέφτονται τις επιλογές τους σε σχολές της αρεσκείας τους,  μέσω του μηχανογραφικού.