fbpx Αυτοσχέδιοι σκουπιδότοποι σε χωριά της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ

Αυτοσχέδιοι σκουπιδότοποι σε χωριά της Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κόσμιο
Πάνδροσος
Ήφαιστος
Δήμος Κομοτηνής

Ένα χρονίζον πρόβλημα το οποίο κανείς δεν έχει καταφέρει να περιορίσει

Σε Κόσμιο, Πάνδροσο, Ήφαιστο και άλλες περιοχές το φαινόμενο της ανεξάντλητης ρίψης μπαζών ακόμη και δίπλα σε ποτάμια

Διονύσης Βοργιάς

Η κατάσταση στην καθαριότητα του Δήμου Κομοτηνής, όσον αφορά την πόλη της Κομοτηνής, φαίνεται πως είναι πολύ καλύτερη το τελευταίο διάστημα. Η έλευση του μόνιμου προσωπικού στον τομέα καθαριότητας, από κοινού με τον προγραμματισμό περισσότερων δρομολογίων, έχουν «καθαρίσει» αρκετές γειτονιές της Κομοτηνής, στις οποίες κατά το παρελθόν ο «Χ» κατάγραφε -ή γινόταν δέκτης παραπόνων- ανεξέλεγκτη απόρριψη μπαζών.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η κατάσταση στον Δήμο Κομοτηνής είναι τέλεια, αναφορικά με την καθαριότητα. Και δεν χρειάζεται κανείς να πάει μακριά, για να αντιληφθεί ότι χρονίζοντα προβλήματα αυτοσχέδιων σκουπιδότοπων όχι μόνο δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς, αλλά σημειακά ενδέχεται να έχουν αυξηθεί, τόσο σε σημεία όπου αρμόδια είναι η δημοτική αρχή όσο και σε άλλα σημεία πιο «περίπλοκου» καθεστώτος.

Σκουπιδότοποι δίπλα σε ποτάμια
Αρκετά σημεία με πολλά σκουπίδια συναντάει ο «Χ» περιμετρικά της πόλης, ιδίως στις όχθες των δύο ποταμών που «περιέχουν» την Κομοτηνή, ήτοι του Βοζβόζη από δυτικά και του Τρελοχειμάρρου από ανατολικά και νότια. Πίσω από την Πανεπιστημιούπολη, στον οικισμό Ηφαίστου και μέχρι τους Υφαντές, παράλληλα με τον Βοζβόζη, σε πολλά σημεία υπάρχουν πεταμένα μπάζα, παρά τις κατά τόπους απαγορευτικές πινακίδες. Αντίστοιχα, από την Πάνδροσο, στο Κικίδιο και το Κόσμιο, παράλληλα με τον Τρελοχείμαρρο, η κατάσταση δεν διαφέρει πολύ, με σημειακά σκουπιδότοπους να κάνουν την εμφάνισή τους.

Σακιά με οικοδομικά υλικά ή και οικοδομικά υλικά απλώς πεταμένα, κάθε λογής απορρίμματα, ακόμη και συσκευές ή έπιπλα, συναντάει κανείς δίπλα στα ποτάμια, με τα σημεία αυτά να αποτελούν υγειονομικές «βόμβες».

«Αναγεννιούνται» οι σκουπιδότοποι
Το πρόβλημα της ανεξάντλητης ρίψης μπαζών σε απαγορευμένες περιοχές έχει, φυσικά, δύο όψεις: 

Η μία είναι η ανάγκη διαχείρισης του φαινομένου από τον Δήμο Κομοτηνής. Βεβαίως, αυτή η διαχείριση καλείται να έρθει κόντρα σε αντικειμενικές δυσκολίες, όπως είναι το μεγάλο γεωγραφικό εύρος του Δήμου Κομοτηνής, που απλώνεται από τα σύνορα μέχρι τη θάλασσα, με πλήθος χωριών, δρόμων, χωματόδρομων και ποταμών.

Η δεύτερη είναι η έλλειψη παιδείας από τους δημότες που απορρίπτουν -πραγματικά με το τσουβάλι- σκουπίδια, όπου τους βολεύει. Στην έλλειψη παιδείας αποδίδεται ότι ακόμη και σημεία που καθαρίζονται από συνεργείο του Δήμου, μετά από ελάχιστες εβδομάδες, έχουν ξαναπάρει τη μορφή τους ως μικροί σκουπιδότοποι.

Τα πρόστιμα υπάρχουν, επιβάλλονται;
Πρόστιμα για την ανεξάντλητη απόρριψη σκουπιδιών υπάρχουν νομοθετημένα, ωστόσο σε ελάχιστες περιπτώσεις επιβάλλονται, καθώς αναγκαίο προαπαιτούμενο είναι η εύρεση αυτού που ρυπαίνει.

Για παράδειγμα, για την τοποθέτηση απορριμμάτων έξω από κάδους, υπάρχει ανά αντικείμενο, σακούλα ή συσκευασία πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ για αντίστοιχη πράξη έξω από κάδους ανακύκλωσης (μπλε), το πρόστιμο είναι 50 ευρώ σε ιδιώτες, 100 σε επιχειρήσεις-καταστήματα και 200 σε ξενοδοχεία. Εάν κάποιος τοποθετεί ογκώδη αντικείμενα σε πεζοδρόμια, οδόστρωμα ή κοινόχρηστους χώρους, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται σε υποτροπή.

Για την καύση απορριμμάτων, υπάρχει πρόστιμο της τάξης των 400 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται σε ενδεχόμενο υποτροπής. Όσοι καίνε τα απορρίμματα, η πράξη τους συντελεί όχι μόνο σε περιβαλλοντική υποβάθμιση, αλλά μπορεί να προκαλέσει και διευρυμένη πυρκαγιά.

Όλα τα παραπάνω αφορούν κυρίως οικιακά απορρίμματα, ενώ υπάρχουν ειδικά πρόστιμα για τη διάθεση ειδικών απορριμμάτων. Δηλαδή για την εναπόθεση μη τοξικών ειδικών απορριμμάτων (συνεργείων, βιοτεχνιών, βιομηχανιών, θεραπευτηρίων, νοσοκομείων, νεκροταφείων, κλπ) προβλέπεται πρόστιμο της τάξης των 300 ευρώ, ενώ για την ανάμειξη οικιακών απορριμμάτων με ειδικά (π.χ. τοξικά) επιβάλλεται πρόστιμα 600 ευρώ. Για την εναπόθεση ειδικών τοξικών αποβλήτων (γεωργικών φαρμάκων, ραδιενεργών, εκρηκτικών, τοξικών ουσιών, κλπ) σε κοινόχρηστους χώρους το πρόστιμο είναι της τάξης των 3.000 ευρώ!

Ειδικά πρόστιμα υπάρχουν, επίσης, για διαχείριση απορριμμάτων από καταστήματα, όπως ακόμη για τη ρύπανση κοινόχρηστων ή ιδιωτικών χώρων, αλλά και για το καθεστώς απορριμμάτων σε λαϊκές αγορές, υπαίθριο ή στάσιμο εμπόριο, καθώς και -τέλος- για φθορές σε κάδους.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όταν ο ανώτατος  θρησκευτικός ηγέτης, όπως ο Αρχιεπίσκοπος, ολισθαίνει σε ένα ατόπημα όπως φάνηκε εκ των υστέρων και δηλώνει ότι   «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, αλλά πολιτικό κόμμα και είναι