fbpx Αυτοψία του κλιμακίου του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών στις «λαβωμένες» περιοχές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Αυτοψία του κλιμακίου του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών στις «λαβωμένες» περιοχές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νικόλαος Τσαλικίδης
Όλγα Ζικοπούλου
Ντίνος Χαριτόπουλος

Αρμοδιότητα του συγκεκριμένου κλιμάκιου είναι μόνο οι κτηριακές ζημιές 

Ανδρέας Αγελαρίδης

Το κλιμάκιο  της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έφτασε στη Ροδόπη, προκειμένου να κάνει αυτοψίες και να καταγράψει τις ζημιές που υπέστησαν οι πληγέντες λόγω των πρόσφατων πλημμυρών. Το κλιμάκιο είχε βρεθεί τις προηγούμενες ημέρες στον Έβρο, καθώς και ο γειτονικός νομός επλήγη βαρύτατα από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν.

Ν. Τσαλικίδης: «Οι αντοχές των υποδομών δοκιμάστηκαν»
Ξεκινώντας χθες το πρωί 21/01 την περιοδεία τους στη Ροδόπη τα μέλη του κλιμακίου είχαν συνάντηση στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στην Κομοτηνή με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη, όπως και με άλλα στελέχη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Πέρασαν δύσκολες στιγμές τόσο οι συμπολίτες μας, όσο και οι αντοχές των υποδομών δοκιμάστηκαν σε έντονο βαθμό από ακραία καιρικά φαινόμενα» είπε ο κος Τσαλικίδης. Ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης ισχυρίστηκε πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του από την πρώτη στιγμή διαπίστωσαν ότι «ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Τόνοι νερού μεταφέρθηκαν από τον ορεινό όγκο στις πεδινές περιοχές και κατέστρεψαν στο διάβα τους ότι υπήρχε μπροστά τους». Λόγω αυτής της κατάστασης λοιπόν όπως τόνισε «απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να μεταβεί στην περιοχή μας και να αποτιμήσει την κατάσταση και να αποζημιώσει τους συμπολίτες μας».

Ο κος Τσαλικίδης ενημέρωσε ότι κατά την συνάντηση που είχε με το κλιμάκιο «τους δείξαμε τις περιοχές που επλήγησαν και όσο χρειαστεί θα είναι εκεί πέρα ώστε να καταγράψουν (τις καταστροφές). Το κλιμάκιο θα μεταφέρει άμεσα στο Υπουργείο την κατάσταση για να αποζημιωθούν οι συμπολίτες μας». 

Στον επίλογο του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης αναφορικά για την αντιπλημμυρική θωράκιση, ώστε να μην γίνουμε μάρτυρες παρόμοιων καταστάσεων, δήλωσε τα εξής «προχωράμε σε αποκαταστάσεις και επαναφορά των αναχωμάτων και των υποδομών».

Ολ. Ζικοπούλου: «Η υπηρεσία μας είναι αρμόδια για την αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων»
Σε σύντομες δηλώσεις έξω από το κτίριο της ΠΕ Ροδόπης προέβη η διευθύντρια του αρμόδιου κλιμακίου Όλγα Ζικοπούλου. «Η υπηρεσία μας είναι αρμόδια για την αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων είτε είναι κατοικίες, είτε είναι επιχειρήσεις είτε είναι αποθήκες. Θα ξεκινήσουμε άμεσα και θα καταγραφούν τα πάντα, ώστε να υπάρχει η εικόνα πόσοι είναι οι πληγέντες και σε ποια χωριά», είπε.

Στους οικισμούς το κλιμάκιο
Χθες λοιπόν ως η πρώτη μέρα αυτοψίας του κλιμακίου στις περιοχές του νομού που επλήγησαν, άνθρωποι του κλιμακίου μετέβησαν στους Δήμους Μαρωνείας - Σαπών και Αρριανών. Πρώτα υπήρξε συνάντηση στα αντίστοιχα δημαρχεία.

Στον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών το κλιμάκιο υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος, αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακά στελέχη. «Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο προγραμματισμός και η δημιουργία συνεργείων για την άμεση διενέργεια αυτοψιών και καταγραφής των καταστροφών που υπέστησαν πάσης φύσεως κτιριακές υποδομές στις πληγείσες περιοχές του Δήμου από τις πλημμύρες», σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.

Το κλιμάκιο χωρισμένο σε ομάδες χθες βρέθηκε στο Λοφάριο, στην Αρίσβη, στα Άμφια, στο Πρωτάτο, στο Τσιφλίκι, στο Βέλκιο, στις Σάπες, στο Αρσάκειο, στην πρώην κοινότητα Αμαράντων και στο Χαμηλό. 

Επίσης , μέσω του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο κος Χαριτόπουλος πληροφόρησε ότι «αυτό το κλιμάκιο αφορά μόνο τα κτηριακά ζητήματα είτε είναι σπίτια, είτε είναι αποθήκες, το οτιδήποτε κτηριακό».

Στον Δήμο Αρριανών το κλιμάκιο χθες επισκέφτηκε τους οικισμούς Πάσσο, Βραγιά, Άρατο και Νεύρα της δημοτικής ενότητας Φιλλύρας, καθώς και τους οικισμούς Λυκείου και Μικρού Πιστού στην δημοτική ενότητα Αρριανών.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών  εξετάσεων έλαβε τέλος και πολλοί εστιάζουν τώρα και   σκέφτονται τις επιλογές τους σε σχολές της αρεσκείας τους,  μέσω του μηχανογραφικού.