fbpx "Αυτή τη φορά ψηφίζω στις Ευρωεκλογές", το μήνυμα νέων της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΔΡΑΣΗΣ "ΕΥΡΩΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ"

"Αυτή τη φορά ψηφίζω στις Ευρωεκλογές", το μήνυμα νέων της Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευρωεκλογές
Europe Direct Κομοτηνής
ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΔΙΕΚ Κομοτηνής

Ένα πολυδρώμενο με άρωμα Ευρώπης έλαβε χώρα στην πλατεία Ειρήνης, πλήθος φορέων ένωσαν δυνάμεις για την πλευρική ενημέρωση του κόσμου

Διονύσης Βοργιάς

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά γέμισε κόσμο η πλατεία Ειρήνης, χάρη στην επιτυχημένη δράση "Ευρωμαγειρεύοντας: Γνωρίζοντας την ευρωπαϊκή κουζίνα με προϊόντα του τόπου μας". Αναλυτικά, με αφορμή την 9η Μαΐου - Ημέρα της Ευρώπης και τις Ευρωπαϊκές Εκλογές, το Europe Direct Κομοτηνής σε συνεργασία με το Δημόσιο ΙΕΚ Κομοτηνής και συγκεκριμένα με τους καταρτιζόμενους της ειδικότητας "Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης" του τομέα "Τουρισμού - Μεταφορών" πραγματοποίησαν αυτό το πρωτότυπο φεστιβάλ γεύσεων, το οποίο όμως συγχρόνως είχε πολλά δρώμενα.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν: ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, Europe Direct Κομοτηνής, ΔΙΕΚ Κομοτηνής, Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές, Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων, Νεανική ΜΚΟ System and G. Συμμετείχαν επίσης σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και Έβρου (ΓΕΛ Σουφλίου, 5ο και 14ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, Δημοτικό Σχολείο Μάστανλη και 6ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής - όλοι συμμετείχαν σε δρώμενα, δράσεις κλπ).

Την ίδια ώρα οι δραστήριες εθελόντριες και μέλη του συλλόγου καρκινοπαθών και φίλων ν. Ροδόπης "Δύναμη Ψυχής" ενημέρωσαν για τον καρκίνο του μαστού κι όχι μόνο, ενώ έδωσαν συνέχεια στην επιτυχημένη πρωτοβουλία εγγραφής δοτών μυελού των οστών. Παρόντα και μέλη του συλλόγου ΑμεΑ νοητικής υστέρησης Άγιοι Θεόδωροι έδωσαν αγκαλιές και χαμόγελα στους περαστικούς, ενημερώνοντας για την δράση του συλλόγου και της στέγης του.

Τις ως άνω πληροφορίες έδωσε στον "Χ" η υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής Σοφία Χατζησαββίδου, εξηγώντας ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης λαμβάνουν χώρα παράλληλες εκδηλώσεις, παιχνίδια και ενημερώσεις σχετικές με την ΕΕ, τα δικαιώματα του πολίτη και άλλα.

Καμπάνια αυτή την φορά ψηφίζω
Διάφορες δραστηριότητες υλοποίησε στην πλατεία Ειρήνης ο Young Multiplier Θεράπων Φάκας με τίτλο "Διαμορφώνουμε το Μέλλον μας μέσα από την συμμετοχή και την συνεργασία" στο πλαίσιο της προωθητικής καμπάνιας για τις Ευρωεκλογές με μότο αυτή την φορά ψηφίζω.

Το μήνυμα συμμετοχής στις επικείμενες ευρωεκλογές στις 26 Μαϊου μετέφεραν στον "Χ" η Σοφία Χατζησαββίδου και ο Χρήστος Δερβεντλής. "Κυρίως οι νέοι άνθρωποι να αμφισβητούν, να προβληματίζονται και τελικά να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες και στις Ευρωεκλογές με την ψήφο τους για μία καλύτερη Ευρώπη", είπε η πρώτη. "Μεταφέρω το μήνυμά μου όχι ως εργαζόμενος στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, αλλά ως 25χρονος: Να πάμε όλοι μας ψηφίσουμε, γιατί αυτή την φορά κρίνονται πολλά περισσότερα από όλες τις προηγούμενες", διαμήνυσε ο δεύτερος.

Μία ανθρώπινη βιβλιοθήκη
Στην πλατεία, επίσης, "στήθηκε" μία ...ανθρώπινη βιβλιοθήκη. Περί τίνος επρόκειτο μάς κατατόπισε ο Χρήστος Δερβεντλής στέλεχος Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής και συνεργάτης της System and G. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας νεολαίας το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης υλοποιεί τρεις δράσεις, μία εξ αυτών ήταν η ανθρώπινη βιβλιοθήκη πολιτών, όπως μάθαμε. "Έχουμε φέρει κοντά μας τέσσερις ενεργούς πολίτες της Κομοτηνής", είπε ο Χρήστος Δερβεντλής, γνωστοποιώντας την παρουσία των: Σπύρου Νταντανίδη (Περπατώ), Νίκου Δομπάζη (Πελίτι), Ροδούλας Κοκκινάκη (Δύναμη Ψυχής), Άρτεμις Τσολάκη (Άη Βασίλης). Οι παραπάνω ενημέρωσαν κατά ομάδες τους συμμετέχοντες. Στόχος, ήταν, όπως είπε ο κος Δερβεντλής "να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες ότι δεν είναι ανάγκη να συμμετέχεις στην πολιτική με την στενή έννοια του όρου - ως υποψήφιος - για να μπορέσεις να βοηθήσεις την πόλη σου να αναβαθμιστεί και να κάνεις κάτι με ουσιαστικό αντίκτυπο".

Γευστικές συνταγές με άρωμα Ευρώπης
Όλα τα παραπάνω έλαβαν χώρα ενόσω οι καταρτιζόμενοι του ΔΙΕΚ ...γέμιζαν τα στομάχια περαστικών με ευρωπαϊκές συνταγές, έχοντας ως σκοπό την γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με τον πολιτισμό και την κουλτούρα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών σε γαστρονομικό επίπεδο. Εκεί η διευθύντρια του ΔΙΕΚ Κομοτηνής Ζαφειρούλα Κοτσάκη να μας ενημερώσει για την συμμετοχή του Δημόσιου ΙΕΚ της περιοχής, καταδεικνύοντας για μία ακόμη χρονιά το υψηλό ενδιαφέρον καταρτιζόμενων για την ειδικότητα του σεφ. "Οι καταρτιζόμενοι με την καθοδήγηση των εξαιρετικών δασκάλων τους προετοίμασαν παραδοσιακές συνταγές από πολλά κράτη της Ευρώπης", είπε, γνωστοποιώντας ότι - ελέω υψηλού ενδιαφέροντος στην ειδικότητα του σεφ - έχει τεθεί προς τον Δήμο Κομοτηνής αίτημα εξεύρεσης μεγαλύτερου χώρου.

Αυτό το διάστημα οι καταρτιζόμενοι εκπαιδεύονται στον χώρο του συσσιτίου της Κομοτηνής, αν αναλογιστούμε το πλήθος τους όμως "οι ανάγκες μας για την εξεύρεση χώρου για την εκπαίδευση είναι επιτακτικές - θεωρούμε ότι πρέπει να δρομολογηθεί λύση από τον Δήμο και τους φορείς. Ίσως θα μπορούσαν να στεγαστούν σε χώρο του ΕΠΑΛ, αν γινόταν μία καλύτερη κατανομή στον χώρο των εργαστηρίων", εξήγησε αναλυτικά.

Τέλος, ο υπεύθυνος σεφ της δράσης Δημήτρης Καραπαζαρλής μάς μίλησε για τα πιάτα που έφτιαξαν οι καταρτιζόμενοι. "Έχουμε παραδοσιακό φαγητό από πολλές πόλεις της Ευρώπης, ενδεικτικά: Φοκάτσια από Ιταλία, Παέγια από Ισπανία, αγγλικές πουτίγκες και άλλα πολλά", ενημέρωσε, δίνοντας τα εύσημα στους καταρτιζόμενους.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η διαχείριση μεγάλων κρίσεων,  μεταναστευτικό στις Καστανιές,  κορωνοϊός,  αλλά και μικρότερων όπως το διασυνοριακό στις Φέρες όταν δεν καταλήγουν αρνητικά,  φέρνουν συνήθως θετικό πρόσημο σε όσους κυβερνούν