fbpx Αυτή είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη λίμνη Βιστωνίδα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΝΔΕΙΚΝΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΙΩΝ

Αυτή είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη λίμνη Βιστωνίδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βιστωνίδα
Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας – Ισμαρίδας

Φλαμίνγκο από την Αφρική και πελεκάνοι από τις Πρέσπες βρίσκουν ένα ασφαλές καταφύγιο τους χειμερινούς μήνες


Ευτέρπη Πατετσίνη βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης: Αυτή η εποχή είναι μια από τις καλύτερες του χρόνου για παρατήρηση πουλιών, γιατί έχουν αρχίσει να έρχονται πολλά είδη στις λιμνοθάλασσες

Δήμητρα Συμεωνίδου

Φλαμίνγκο από την Αφρική και πελεκάνοι από τις Πρέσπες βρίσκουν ένα ασφαλές καταφύγιο στη λίμνη Βιστωνίδα για να περάσουν τους χειμερινούς μήνες. Αυτή είναι σίγουρα η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την λίμνη και να παρατηρήσετε την πλούσια πανίδα αυτής.


Ο φτερωτός κόσμος των πτηνών που συναντάμε στην περιοχή είναι εντυπωσιακός, τόσο στον αριθμό των πληθυσμών, όσο και στη μεγάλη ποικιλία των ειδών του. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σχεδόν 326 είδη. Από αυτά, τα 9 είδη είναι σπάνια ή απειλούμενα σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτά περιλαμβάνονται η Κοκκινόχηνα, η Βαλτόπαπια και αετοί όπως ο Θαλασσαετός, ο Στικταετός και το Κιρκινέζι. Ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών στον κόσμο, με πληθυσμό που δεν ξεπερνάει τις 13.000 άτομα παγκοσμίως, είναι το Κεφαλούδι. Στην Ελλάδα το συναντάμε μόνο στη λίμνη Βιστωνίδα. Στα είδη πτηνών που αναπαράγονται εδώ, εντάσσονται ο Κορμοράνος, ο Νυχτοκόρακας, ο Σταχτοτσικνιάς, ο Κρυπτοτσικνιάς, ο Λευκοτσικνιάς, ο Καλαμοκανάς, η Αβοκέτα και η Χαλκοκουρούνα. 


Στα είδη που μεταναστεύοντας περνούν από εδώ, περιλαμβάνονται η Χαλκόκοτα, ο Ροδοπελεκάνος, και η Λεπτομύτα. Eπίσης πολλά υδρόβια πουλιά παρατηρούνται στην λίμνη τον χειμώνα, όπως η Καστανόπαπια, η Βαρβάρα, η Πρασινοκέφαλη, η Χουλιαρόπαπια, το Σφυριχτάρι, το Κιρκίρι, το Γκισάρι, η Σταχτόπαπια, η Αβοκέτα, η Καλημάνα , το Φοινικόπτερο και η Μαυροκέφαλη πάπια.


Για το ταξίδι των πτηνών μας πληροφορεί η Ευτέρπη Πατετσίνη βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας, Ισμαρίδας "η μετανάστευση έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο, ωστόσο κάποια πουλιά βρίσκονται ακόμα στα ταξίδι τους. Επίσης έχουν αρχίσει να έρχονται και τα πουλιά που θα ξεχειμωνιάσουν στους υγροτόπους της περιοχής, όπως είναι τα φλαμίνγκο, οι πελεκάνοι  και διάφορα είδη από πάπιες. Οι πελεκάνοι έρχονται από τις Πρέσπες εδώ για να ξεχειμωνιάσουν και τα φλαμίνγκο έρχονται από την Αφρική. Το κάθε πουλί κάνει ένα διαφορετικό ταξίδι".


Τα φλαμίγνκο έχουν ήδη φτάσει στη λίμνη Βιστωνίδα και θα το διαπιστώσει κανείς διερχόμενος από την εθνική οδό Κομοτηνής - Ξάνθης, όπου στο ύψος της διασταύρωσης Φαναρίου θα δει στις λιμνοθάλασσες τα πανέμορφα πτηνά. Όπως ομολογεί η κα Πατετσίνη "αυτή η εποχή είναι μια από τις καλύτερες του χρόνου για παρατήρηση πουλιών, γιατί έχουν αρχίσει να έρχονται πολλά είδη στις λιμνοθάλασσες αλλά και ο καιρός είναι καλός".


Όσο για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος περιήγησης στη λίμνη η βιολόγος του Φορέα μας πληροφορεί "υπάρχει αρκετός κόσμος που έρχεται οργανωμένα με γκρουπ και σχολεία. Μεμονωμένοι έρχονται πιο λίγοι και κυρίως ξένοι, έχουμε και Έλληνες αλλά οι περισσότεροι επιλέγουν να έρθουν είτε με γκρουπ είτε μέσω των σχολείων.

Η προσέγγιση στην λίμνη είναι καλύτερα να γίνει οργανωμένα. Αν ο επισκέπτης επιλέξει να έρθει το Κέντρο Πληροφόρησης εμείς θα του δείξουμε τις περιοχές που θα πάει για να δει πουλιά μαζί με τους ξεναγούς και τον απαραίτητο εξοπλισμό που αυτό το κάνει ακόμα πιο εύκολο με τηλεσκόπια και κιάλια να βγούμε στο πεδίο και να γίνει σωστά η ορνιθοπαρατήρηση. Η περιοχή ενδείκνυται για ορνιθοπαρατήρηση μπορείς να φτάσεις δίπλα στην λίμνη είτε στις λιμνοθάλασσες αλλά επειδή είναι μεγάλη η έκταση είναι λίγο δύσκολο να δεις τα πουλιά". 


Ο φτερωτός κόσμος των πτηνών που θα συναντήσετε στη Λίμνη Βιστωνίδα σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Ανακαλύψτε τον!


ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ
Το Κέντρο πληροφόρησης Λίμνης Βιστωνίδας βρίσκεται στην δυτική είσοδο του χωριού Πόρτο-Λάγος, στο Δ. Αβδήρων Ν. Ξάνθης.


Στοιχεία επικοινωνίας: Διεύθυνση: 67063 Πόρτο Λάγος Ξάνθης, τηλ: 2541096646, φαξ: 2541096924, e-mail: info@fd-nestosvistonis.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταλόγισαν βιαστικά ρατσιστικές διαθέσεις και πνεύμα διακρίσεων, στην ανακοίνωση της διοικήτριας του νοσοκομείου Ξάνθης, για τα κρούσματα στον Εχίνο, το μειονοτικό κόμμα και διάφοροι προστάτες της μειονότητ