fbpx Αυτή είναι η εικόνα στις παιδικές χαρές της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΠΟΙΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Αυτή είναι η εικόνα στις παιδικές χαρές της Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παιδικές Χαρές
Δήμος Κομοτηνής
Γιάννης Γκαράνης

Γ. Γκαράνης: «Περίπου 60 θα είναι οι πιστοποιημένες παιδικές χαρές στον Δήμο Κομοτηνής»

Αυτοψία του «Χ» σε παιδικές χαρές της πόλης, ποιες οι πρώτες διαπιστώσεις

Ρεπορτάζ Ανδρέας Αγελαρίδης

Ένα από τα πρώτα θέματα συζήτησης μεταξύ γονέων, τώρα που ξεκίνησε η σχολική χρονιά, είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παιδικές χαρές του Δήμου Κομοτηνής. Εδώ και δύο χρόνια περίπου – και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας – ξηλώθηκαν αρκετές παιδικές χαρές σε Κομοτηνή και οικισμούς. Έκτοτε ο «Χ» έγινε αποδέκτης παραπόνων αναφορικά με την έλλειψη χώρων παιχνιδιού για τους μικρούς Κομοτηναίους.

Ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής
Η πραγματικότητα θέλει οι άλλοτε 96 παιδικές χαρές σε Κομοτηνή και οικισμούς, να έχουν λιγοστέψει αρκετά. Ποιος ο σχεδιασμός όμως της δημοτικής αρχής, αναφορικά με τις παιδικές χαρές; Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει στον «Χ» ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.

«Στόχος μας είναι να πιστοποιήσουμε όσες περισσότερες παιδικές χαρές μπορούμε μέχρι το τέλος του 2020, για να μπορούμε να τις δώσουμε στους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι «οι πιστοποιημένες παιδικές χαρές στον Δήμο Κομοτηνής θα ανέρχονται περίπου στις 60». Εν τοις πράγμασι, συνεπώς, θα έχουμε – ακόμη κι όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή και πιστοποίηση όλων των παιδικών χαρών – μία μείωση σε σχέση με την προ εισαγγελικής παραγγελίας κατάσταση σε πόλη και οικισμούς.

Πάντως, ο Δήμος Κομοτηνής έχει κάνει προσπάθειες στην κατεύθυνση αξιοποίησης προγραμμάτων, καθώς για παράδειγμα αξιοποιεί το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» με συνολικό προϋπολογισμό 1εκ ευρώ, προκειμένου να αναβαθμίσει 22 παιδικές χαρές, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης μέχρι το 2022.

Αυτοψία του «Χ» σε κεντρικές παιδικές χαρές
Προκειμένου να διαπιστώσουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι παιδικές χαρές της πόλης, επισκεφτήκαμε ενδεικτικά εννιά υφιστάμενες ή πρώην παιδικές χαρές.

Η παιδική χαρά ΧΕΝ βρίσκεται σε μία γενικώς καλή κατάσταση και φαίνεται ότι τα παιχνίδια που βρίσκονται στον χώρο δεν έχουν κάποιες ελλείψεις ούτε αποτελούν κίνδυνο για τα μικρά παιδιά. Στα αρνητικά όμως, οι τσουλήθρες είναι γεμάτες γκράφιτι και προσδίδουν μια άσχημη νότα στην πλατεία και ο χώρος έχει κάποια σκουπίδια.

Η πλατεία Παύλου Μελά στην οδό Λαμπουσιάδη είναι σε άριστη κατάσταση. Τα παιχνίδια της παιδικής χαράς είναι σε καλή κατάσταση, ο χώρος είναι καθαρός  και σίγουρα αποτελεί έναν  όμορφο χώρο αναψυχής για τα παιδιά της Κομοτηνής.

Ο χώρος της παιδικής χαράς στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο της Κομοτηνής, διαθέτει μόνο μερικές κούνιες και απολύτως τίποτα άλλο. Ένας πατέρας που βρισκόταν στην πλατεία, μιλώντας στον «Χ» είπε: «Δυστυχώς δεν έχει τίποτα άλλο, μόνο κούνιες, η εικόνα μιλάει από μόνη της». Στην πλατεία Ειρήνης η παιδική χαρά δεν έχει θετική εικόνα. Είναι γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη από παιχνίδια, καθώς έχει μόνο δύο τσουλήθρες. «Ο χώρος δεν είναι καθαρός. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι από τους συμπολίτες μας δεν φροντίζουν γι’ αυτό, αλλά ούτε και ο ίδιος ο Δήμος φροντίζει να καθαρίζει», είναι το παράπονο μητέρας στον «Χ». Η εν λόγω παιδική χαρά κρύβει και κάποιους κινδύνους στα υπολειπόμενα παιχνίδια της.

Η άλλοτε παιδική χαρά στη συμβολή των οδών Μακεδονίας και Βύρωνος που κάποτε υπήρχε εκεί, πλέον έχει «εξαφανιστεί». Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παιδική χαρά, ήταν από αυτές που έπρεπε να αποξηλωθούν, διότι δεν τηρούσε τις κατά το νόμο προδιαγραφές. Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και αυτή η παιδική χαρά στην Σοφούλη (δίπλα στο ΡΕΞ), που πλέον δεν υπάρχει τίποτα στο χώρο που να θυμίζει παιδική χαρά. Αποξηλώθηκε και αυτή, διότι ο συγκεκριμένος χώρος χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός.

Στην περιοχή της Εκτενεπόλ η πλατεία Ευξείνου Πόντου και Ευτέρπης, είναι καθαρή και έχει και αρκετά παιχνίδια στον χώρο της, ώστε να μπορούν να παίξουν τα μικρά παιδιά και μάλιστα πολλά από αυτά βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Η πλατεία τέρμα Ευξείνου Πόντου είναι μεν καθαρή και φαίνεται ασφαλής, ωστόσο υπάρχει έλλειψη από πολλά παιχνίδια. Η παιδική χαρά ΟΣΕ διαθέτει αρκετά παιχνίδια στον χώρο της τα οποία είναι σε καλή κατάσταση και είναι καθαρή. Επιπροσθέτως, διαθέτει μεγάλο χώρο και σε συνδυασμό με τα πολλά παιχνίδια που προσφέρονται, μπορεί να φιλοξενήσει αρκετά μικρά παιδιά ώστε να παίξουν εκεί.

Εν κατακλείδι, ο γενικός σχεδιασμός της δημοτικής αρχής προβλέπει μεν την ανακατασκευή και πιστοποίηση αρκετών παιδικών χαρών σε πόλη και οικισμούς, αλλά και πάλι – όταν ολοκληρωθούν όλα τα έργα – στο κέντρο θα υπάρχει ακόμη πρόβλημα έλλειψης επαρκών δομών. Κι αυτό πρέπει να εξεταστεί από τη νέα δημοτική αρχή.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για όσους βιάζονται να υποβαθμίσουν τη σημασία και τα  οφέλη η όχι,  που αποκόμισε ο  πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσημη επίσκεψη του στη φιλικά φερόμενη προς την Τουρκία, Λιβύη, ας κρατήσουν χ