fbpx Αυτά τα νήπια έχουν έμπνευση!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ

Αυτά τα νήπια έχουν έμπνευση!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
2ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής
Τέχνη
Σχολεία
Μαθητές

Εντυπωσιακή έκθεση των νηπίων από το Ολοήμερο Τμήμα του 2ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής

Ένας πίνακας ήταν η αφορμή για να μάθουν, να παίξουν, να τραγουδήσουν, να ταξιδέψουν και τελικά να δημιουργήσουν όσα παρουσίασαν σε έκθεση έργων

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ένας πίνακας ήταν η αφορμή για να μάθουν, να παίξουν, να τραγουδήσουν, να ταξιδέψουν και τελικά να δημιουργήσουν όσα μας παρουσίασαν στην έκθεση έργων, που εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης 30 Μαΐου στην Καπναποθήκη του Δήμου Κομοτηνής. Ο λόγος για τα νήπια από το ολοήμερο τμήμα του 2ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής, που ολοκλήρωσαν το εικαστικό/εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Με αφορμή έναν πίνακα, μαθαίνω - παίζω - τραγουδώ, ταξιδεύω και δημιουργώ!» με μία εντυπωσιακή έκθεση έργων. 


Έργα, με θέματα όπως «Η Φιλία», «Ο εαυτός μου και οι άλλοι», «Πόλεμος και Ειρήνη», «Εποχές και καιρικά φαινόμενα», «Συναισθήματα», «Μουσική», «Φιλαναγνωσία», περιελάμβανε η έκθεση, που διοργανώθηκε με τη στήριξη της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής και της προέδρου της Νατάσας Λιβεριάδου, εγκαινιάστηκε παρουσία εκπαιδευτικών, νηπίων και των γονέων τους και λειτούργησε για δύο μέρες στην Καπναποθήκη. 


Στόχος του προγράμματος που "έτρεξε" στη διάρκεια της χρονιάς ήταν η προσέγγιση έργων τέχνης στη γνωστική, αισθητική και συναισθηματική τους διάσταση. Τα παιδιά απόκτησαν γνώσεις γνωρίζοντας διάσημους ζωγράφους, τις τεχνοτροπίες και τα έργα τους, τα οποία προσέγγισαν μέσα από όλα σχεδόν τα πεδία του προγράμματος σπουδών του νηπιαγωγείου, όπως η γλώσσα, η λογοτεχνία, τα μαθηματικά, η πληροφορική.


Όπως μας εξηγεί η υπεύθυνη νηπιαγωγός του προγράμματος, Άσπα Ιωαννίδου: "με αφορμή τα έργα διάσημων ζωγράφων τα παιδιά κατάφεραν να αποκτήσουν γνώσεις για θέματα κοινωνικού, πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, τα οποία τα προσεγγίσαμε διεπιστημονικά, δηλαδή μέσα από όλα τα πεδία που συνδέονται με το πρόγραμμα σπουδών για το νηπιαγωγείο, όπως είναι η γλώσσα, η λογοτεχνία, τα μαθηματικά, το περιβάλλον, η δημιουργία και η έκφραση, η πληροφορική".

Σύμφωνα με την κα Ιωαννίδου "η τέχνη μπορεί να αποτελέσει όχημα για την κατανόηση, με πολύ ευχάριστο και ελκυστικό τρόπο, ακόμη και των πιο δύσκολων εννοιών για τα μικρά παιδιά σεβόμενοι μάλιστα τους διαφορετικούς ρυθμούς, τις ανάγκες και τα ταλέντα τους. Είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό  εργαλείο όχι μόνο για την ψυχική τους καλλιέργεια και έκφραση, αλλά και για την απόκτηση γνώσεων για την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της φαντασίας, της δημιουργικότητας και συνεργατικών δεξιοτήτων".
Με θερμά λόγια χαιρέτισαν την έκθεση των νηπίων η σχολική σύμβουλος της 18ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ροδόπης, Χριστίνα Βαλσαμάκη και ο υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, Γιάννης Σιγούρος.


Σύμμαχοι στην υλοποίηση του προγράμματος οι γονείς. Άλλωστε όπως λέει η υπεύθυνη νηπιαγωγός "ο στόχος είναι κοινός, είναι το καλύτερο για τα παιδιά τα οποία είναι δικά τους παιδιά είναι και δικά μας παιδιά, μπορεί να μην είναι βιολογικά, αλλά εγώ τα θεωρώ παιδιά της καρδιάς μου, οπότε ο στόχος μας είναι κοινός και αν συνεργαζόμαστε σωστά θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όταν τους χρειάστηκα σε κάποια πειράματα, σε κάποιες παρατηρήσεις που κλήθηκαν να βοηθήσουν και αυτοί στο πρόγραμμα με τα παιδιά στο σπίτι, ανταποκρίθηκαν σε όλα".
Το  αυτοκόλλητο ενός ψυγείου, καπάκια, φυσικά υλικά, ξυλαράκια, φύλλα, έργα που έγιναν με τυπώματα από φελλούς, μπατονέτες, ρολά από χαρτιά υγείας και αληθινά λουλούδια, χρησιμοποιήθηκαν για τις δημιουργίες των νηπίων, που υπερήφανα τις παρουσίασαν στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους. 


Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης απονεμήθηκαν στα παιδιά και οι έπαινοι που κέρδισαν με το έργο τους «Χρυσάνθεμα», το οποίο ανάμεσα σε εξακόσια έργα από όλη την Ελλάδα επιλέχθηκε ως ένα από τα τριάντα καλύτερα, σε διαγωνισμό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δίκοπο μαχαίρι ίσως αποβεί το πρόωρο πιλοτικό άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας. Αρχικά το όφελος θα είναι πολύ μικρό, γιατί οι πρώτοι και τολμηροί προφανώς που θα έρθουν μάλλον θα είναι λίγοι.