fbpx Αξιοποιείται ο θησαυρός της Κατίνας Ιωάννου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
Η ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Αξιοποιείται ο θησαυρός της Κατίνας Ιωάννου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατίνα Ιωάννου
πολιτιστικός σύλλογος Γρατινής
Λαογραφία

Προσπάθειες δημιουργίας λαογραφικής έκθεσης στο δημοτικό σχολείο Γρατινής με τα αντικείμενα που συγκέντρωνε για δεκαετίες 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ένας πραγματικός θησαυρός, που η ιδιοκτήτρια του τον εξέθετε με κάθε ευκαιρία στο προσωπικό λαογραφικό της μουσείο, μαζί με τη συλλογή της από μνήμες του ανταρτοπόλεμου και της προσφυγιάς, αναζητεί τη θέση του στη σύγχρονη ιστορία της Γρατινής και της Ροδόπης. Πρόκειται για τον λαογραφικό θησαυρό που άφησε πίσω της η αείμνηστη Κατίνα Ιωάννου. Έφυγε από τη ζωή το 2014 σε ηλικία 81 ετών, όμως η παρακαταθήκη της παραμένει ζωντανή και αυτήν θέλουν να αξιοποιήσουν ο πολιτιστικός σύλλογος Γρατινής «Ο Γράτινος» σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής. 


Το πως θα προχωρήσει αυτή η προσπάθεια αναδείχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, όπου συζητήθηκε το θέμα επιστροφής στο Δήμο παραχωρηθείσας αίθουσας του δημοτικού σχολείου Γρατινής στον πολιτιστικό σύλλογο «Ο Γράτινος».


Εκεί έγινε γνωστό ότι ο Δήμος Κομοτηνής με προγενέστερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, είχε παραχωρήσει κατά χρήση το δημοτικό σχολείο Γρατινής (ανενεργό σχολείο) το οποίο διαθέτει δύο αίθουσες των 60 τ.μ. έκαστη, στον πολιτιστικό σύλλογο Γρατινής για τις ανάγκες στέγασης και λειτουργίας του.


Με το αίτημα που υποβλήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 13 Φεβρουαρίου 2018, ο σύλλογος ζήτησε να αποδεχθεί το δημοτικό συμβούλιο τη μια εκ των δύο αιθουσών, προκειμένου να παραχωρηθεί εκ νέου στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, έτσι ώστε να διαμορφωθεί σε εκθεσιακό χώρο, για την τοποθέτηση και προβολή πλούσιου λαογραφικού υλικού συντοπίτισσας από την Γρατινή. Πρόκειται για πολιτιστική κληρονομιά η οποία χρειάζεται στέγη και προβολή όλου αυτού του υλικού, το οποίο συγκέντρωσε με πολύ κόπο και επί σειρά ετών η συγκεκριμένη κυρία ενόσω ήταν εν ζωή. Τα παραπάνω αναλύονταν στην εισήγηση που αναγνώστηκε παρόντος του πρόεδρου του συλλόγου Γρατινής Δημήτρη Θεοδωρίδη. 


Το δημοτικό συμβούλιο αποδέχτηκε την επιστροφή της αίθουσας και την παραχώρησε εκ νέου στην ΔΚΕΠΠΑΚ, ώστε από κοινού η πολιτιστική επιχείρηση με τον σύλλογο να προβούν σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του χώρου για να μετατραπεί σε εκθεσιακό και να φιλοξενήσει το πλούσιο λαογραφικό υλικό (φορεσιές-αντικείμενα της περιοχής κ.ά.)


"Όλοι οι φορείς θα συνεισφέρουν προκειμένου να επιτευχθεί η δημιουργία του λαογραφικού μουσείου που θα αναδείξει την τοπική παράδοση", σχολίασε για την προσπάθεια ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και πρόσθεσε "ο Σύλλογος κάνει μία αξιόλογη προσπάθεια, αποφασίσαμε, επομένως, να επιστρέψει στον Δήμο την μία από τις δύο αίθουσες που του είχαν παραχωρηθεί, για να προχωρήσουν τα διαδικαστικά".


Για την προσπάθεια δημιουργίας μίας λαογραφικής έκθεσης στην Γρατινή, μίλησε στον "Χ" ο κος Θεοδωρίδης, κάνοντας γνωστό ότι υπάρχει θετική διάθεση από τους κληρονόμους της Κατίνας Ιωάννου η συλλογή της να διατεθεί προς αξιοποίηση. "Άλλωστε της άρεσε να δείχνει την συλλογή της στον κόσμο" θα πει ο κος Θεοδωρίδης, περιγράφοντας μία αλήθεια την οποία έζησε ο "Χ" όποτε επισκέπτονταν το χωριό της Γρατινής και το σπίτι της Κατίνας Ιωάννου. Από το σπίτι της πέρασαν πολλοί για να θαυμάσουν τη συλλογή της, διπλωμάτες, ηθοποιοί και σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι, εθνολόγοι, παραγωγοί τηλεοπτικών εκπομπών, ερευνητές, συγγραφείς που πάντα έβρισκαν υλικό, αντλούσαν ιδέες και θέματα από την μνήμη και τις περιγραφές της, ξεναγούνταν στα δικά της κειμήλια και πολύτιμα αντικείμενα από το οικογενειακό σεντούκι μέχρι σε όλα όσα της εμπιστεύτηκαν άλλοι άνθρωποι που αναγνώριζαν την προσπάθειά της.


Ο θησαυρός, που άφησε πίσω της η 81χρονη γυναίκα αναμένεται να γίνει κτήμα όλων, εφόσον προχωρήσει η προσπάθεια δημιουργίας λαογραφικής έκθεσης στη Γρατινή. 


Η πρώτη ενέργεια έγινε στο δημοτικό συμβούλιο και σε σύντομο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες στο δημοτικό σχολείο από τον Δήμο Κομοτηνής. 


Σύμμαχος φυσικά θα είναι ο πολιτιστικός σύλλογος, που σε δεύτερο χρόνο κάνει κάλεσμα σε όσους διαθέτουν παλιά αντικείμενα λαογραφικής αξίας να σκεφτούν να τα διαθέσουν για τον εμπλουτισμό της έκθεσης. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποιος,  η τι φταίει που φτάσαμε να φορτωθεί σε τέτοια μεγάλα ποσοστά επιδημιολογικά η χώρα μας, αλλά  και ο νομός Ροδόπης,  προφανώς είναι ένα δύσκολο ερώτημα για να απαντηθεί.