fbpx Ασυνεπείς ιδιώτες και ο Δήμος...θεατής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ασυνεπείς ιδιώτες και ο Δήμος...θεατής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Εγκατάλειψη
Παραλία

"...δεν θα δηµιουργείται θέµα υποβάθµισης του περιβάλλοντος από την άσκηση της δραστηριότητας του µισθωτή..." αναφέρουν τα συμβόλαια που υπέγραψε ο Δήμος Κομοτηνής με ιδιώτες στην παραλιακή ζώνη Αρωγής 


Στη μεγαλύτερη έκταση της παραλίας οι εκμισθωτές έχουν φροντίσει να απομακρύνουν εξοπλισμό και σκουπίδια, υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το καλοκαίρι παρήλθε αλλά δεν πήρε μαζί του τα απομεινάρια της εκμετάλλευσης της παραλιακής ζώνης από ιδιώτες. Το διαπιστώνουμε με χθεσινή επιτόπια επίσκεψή μας στην παραλία Αρωγής καθ' υπόδειξη ευαισθητοποιημένων πολιτών, που βλέπουν και αγανακτούν. Και μπορεί ο Δήμος να είναι...θεατής στην όλη κατάσταση, όμως απλοί θεατές δεν είναι δημότες που θέλησαν να καταγγείλουν κακές πρακτικές γιατί δε θέλουν να δουν τη θάλασσα να γίνεται ο αποδέκτης σκουπιδιών που σήμερα κείτονται στην παραλία. 


Και μπορεί στη μεγαλύτερη έκταση των παραλιών οι εκμισθωτές να έχουν φροντίσει να απομακρύνουν τον εξοπλισμό τους, δηλαδή τροχήλατες καντίνες, ομπρέλες, ξαπλώστρες και λοιπά αντικείμενα. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις και αυτές επισημαίνουν οι πολίτες που επιθυμούν να απολαμβάνουν τη θάλασσα χωρίς να έχουν θέα τα σκουπίδια. "Μπορεί ακόμα ο καιρός να είναι καλοκαιρινός, όμως με την πρώτη βροχή αυτά τα σκουπίδια θα καταλήξουν στη θάλασσα", μας επισημαίνει κάτοικος της Αρωγής και μας υποδεικνύει τα σημεία. 


Σε ελάχιστα μέτρα ακτής τα σκουπίδια προκαλούν αλγεινή εντύπωση στον κάθε διερχόμενο πολίτη. Καλώδια που ξεπροβάλλουν από την άμμο και χρησιμοποιήθηκαν στις πρόχειρες κατασκευές εξυπηρέτησης των λουομένων, σπασμένοι πλαστικοί κάδοι σκουπιδιών, πλαστικές καρέκλες, ξύλα, παλέτες, κουβάδες, γλάστρες, πλαστικές προθήκες και άλλα αντικείμενα βρίσκονται διάσπαρτα  πάνω στην αμμουδιά. 


Όσο για το ποιος έχει την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση το αναφέρουν ρητά οι συμβάσεις που έχει υπογράψει ο Δήμος Κομοτηνής με τους ιδιώτες - εκμισθωτές των παραλιακών εκτάσεων. Διαβάζουμε στους όρους της σύμβασης "Ο µισθωτής έχει την υποχρέωση να µεριµνά για τον καθηµερινό καθαρισµό των κοινοχρήστων χώρων, την τοποθέτηση καλαίσθητων δοχείων απορριµµάτων και γενικά για την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου".

Σε άλλο σημείο της σύμβασης: "Επίσης συµφωνείται εδώ ρητά ότι {...} δεν θα δηµιουργείται θέµα υποβάθµισης του περιβάλλοντος από την άσκηση της δραστηριότητας του µισθωτή. {...} Συµφωνείται εδώ ρητά ότι η µίσθωση αυτή δεν αναιρεί τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού, δεν θα περιφράσσεται και θα εξασφαλίζεται από πλευράς υγιεινής, αισθητικής και ρύπανσης ή αλλοίωσης του περιβάλλοντος µε καθηµερινό καθαρισµό και φροντίδα". 


Στην ίδια σύμβαση γίνεται µνεία ότι "ο ∆ήµος Κοµοτηνής ή το ∆ηµόσιο, ως κύριος και διαχειριστής των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης µεγάλων λιµνών και πλεύσιµων ποταµών, διατηρεί το δικαίωµα για την προστασία τους, όπως επίσης και όλες τις ερευνητικές και ελεγκτικές αρµοδιότητές τους που προβλέπονται από την κείµενη νοµοθεσία (∆/γµα 11/12-11-1929, ν.263/1968, ν.2971/2001 κ.λ.) και ασκούνται από τα κατά τόπους Αυτοτελή Γραφεία ∆ηµόσιας Περιουσίας". 


Όταν κλείνουν τα φώτα της ...ανάπτυξης στην παραλιακή ζώνη καλά θα κάνουν αυτοί που καρπώνονται τα οφέλη της να φροντίζουν να αποδίδουν τον δημόσιο χώρο καθαρό. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν κάτοικοι της περιοχής δεν τους ανήκει, απλώς τον εκμεταλλεύονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όσον για τον Δήμο καλά θα κάνει να κάνει σαφείς τους όρους εκμετάλλευσης των παραλιών στους εκμισθωτές του. Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος του.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;