fbpx ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών: Έναρξη με 208 σπουδαστές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών: Έναρξη με 208 σπουδαστές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΠΑΙΤΕ
Σάπες

Η δεκάχρονη λειτουργία του παραρτήματος αποδεικνύει ότι "η σχολή έχει μπει για τα καλά στη συνείδηση του κόσμου", λέει ο διευθυντής του παραρτήματος Αθανάσιος Καραφύλλης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στις 10 Οκτωβρίου, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, ξεκίνησε η ακαδημαϊκή χρονιά στο παράρτημα της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) στις Σάπες Ροδόπης. Ο περσινός αιφνιδιασμός από το υπουργείο Παιδείας με την έναρξη των αιτήσεων για τους πίνακες αναπληρωτών ακόμα από τον Απρίλιο, προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις των σπουδαστών της ΑΣΠΑΙΤΕ γιατί δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής του υπουργείου είναι φέτος η διοικούσα της ΑΣΠΑΙΤΕ να αποφασίσει την πρόωρη έναρξη των μαθημάτων από τον Οκτώβριο και την ολοκλήρωση αυτών στις 20 Απριλίου.

"Και η εξεταστική του δευτέρου εξαμήνου και τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 20 Απριλίου για να μπορούν μέχρι τέλος Απριλίου οι απόφοιτοι της ΑΣΠΑΙΤΕ να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στους πίνακες αναπληρωτών", μας πληροφορεί ο διευθυντής του παραρτήματος Αθανάσιος Καραφύλλης. 


Με 208 σπουδαστές ξεκίνησαν τα μαθήματα, εκ των οποίων οι 197 έγιναν φέτος δεκτοί, 8 είναι περσινοί και 3 είναι απόφοιτοι της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Ειδικά για τους τελευταίους, σημειώνει ο κος Καραφύλλης "είναι μια ειδική κατηγορία που τους θέλουν για παιδαγωγική κατάρτιση φέτος πρώτη φορά στην ΑΣΠΑΙΤΕ". Όσον αφορά τον αριθμό των σπουδαστών "είναι ρεκόρ", τονίζει ο διευθυντής και προσθέτει "πρώτη φορά στις Σάπες θα έχουμε 208 άτομα σε 5 τμήματα, 3 ημέρες την εβδομάδα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη". Στη Σχολή υπηρετούν για το πρώτο εξάμηνο 15 διδάσκοντες και 15 επόπτες για τις πρακτικές ασκήσεις και επικουρούν τη λειτουργία της Σχολής δύο γραμματείς. 


Η δεκάχρονη πλέον λειτουργία του παραρτήματος αποδεικνύει ότι "η σχολή έχει μπει για τα καλά στη συνείδηση του κόσμου", όπως χαρακτηριστικά λέει ο κος Καραφύλλης. Άλλωστε, όπως εξηγεί "ήταν ένα παράρτημα που το ζητούσαν οι εκπαιδευτικοί πάρα πολλά χρόνια και όταν δεν υπήρχε αναγκάζονταν να πηγαίνουν Θεσσαλονίκη. Από τη στιγμή που ιδρύθηκε έχει μπει για τα καλά στη συνείδηση των ανθρώπων που είναι στην εκπαίδευση ή που θέλουν να ενταχθούν στην εκπαίδευση. 


Για παράδειγμα φέτος έχουμε 4 δασκάλους στο παράρτημα, είναι άτομα που έχουν παιδαγωγική επάρκεια και παρόλα αυτά έρχονται να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα". Το παράρτημα των Σαπών εξυπηρετεί τις ανάγκες σπουδαστών όλης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Μάλιστα η πρωτοβουλία που έλαβε προ διετίας ο διευθυντής του παραρτήματος να ζητήσει αύξηση του αριθμού των θέσεων έχει αποβεί πολύ σημαντική γιατί καλύπτονται όλες οι θέσεις. 


Όπως μας εξηγεί "πέρυσι είχαμε 350 αιτήσεις και είχαν μείνει και 100 άτομα από έξω. Φέτος ήταν 240 οι αιτήσεις περίπου και καλύφθηκαν όλες οι θέσεις, δηλαδή εξυπηρετούμε όλες τις ανάγκες της Περιφέρειας και αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην μένουν άτομα έξω από αυτή την διαδικασία. Η φετινή είναι η δεύτερη χρονιά που λειτουργούμε με 200 και πλέον άτομα". 


Οι σπουδαστές είναι τυπικοί στην παρακολούθηση του προγράμματος, που βέβαια είναι υποχρεωτική, παρέχοντας ένα περιθώριο απουσιών. Ο κος Καραφύλλης παρατηρεί πως "όλοι παρακολουθούν με πολύ σοβαρότητα, θα έλεγα με ευλάβεια, τα μαθήματα και τους διδάσκοντες. Οι σπουδαστές της ΑΣΠΑΙΤΕ ακούν πράγματα για πρώτη φορά - γιατί όλοι έχουν σπουδάσει διάφορες επιστήμες - αλλά παιδαγωγική και ψυχολογία ή διδακτική μεθοδολογία δεν έχουν ακούσει στα προπτυχιακά τους μαθήματα και είναι απαραίτητα μαθήματα για να μπορούν να ενταχθούν σε ένα σχολικό περιβάλλον, να μπορούν να σταθούν επαρκώς στο σχολικό περιβάλλον και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της διδασκαλίας". 


Όπως, άλλωστε, μας υπενθυμίζει ο διευθυντής του παραρτήματος "ο ρόλος του δασκάλου σε όποια βαθμίδα εκπαίδευσης είναι πρώτα παιδαγωγικός, ασκεί αγωγή ο δάσκαλος και μετά διδάσκει την επιστήμη του. 


Έχει να κάνει με ανθρώπινες ψυχές,  άρα πρέπει να είμαστε πολύ καλά καταρτισμένοι για να διαχειριστούμε αυτό το μαθητικό δυναμικό που έχουμε στα χέρια μας και το οποίο το πλάθουμε για να γίνει ο αυριανός πολίτης".


Φυσικά η λειτουργία του παραρτήματος ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες έχει την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, η οποία αναγνωρίζει τα οφέλη από την ύπαρξη της. 


"Η εξυπηρέτηση από το Δήμο και προσωπικά από το δήμαρχο είναι άμεση και αποτελεσματική", τονίζει ο κος Καραφύλλης και δεσμεύεται για μία καλή χρονιά. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για να ξεφύγουμε λίγο από το αρνητικό κλίμα και την γενικότερη κατήφεια που υπάρχει,  με τις αντιδράσεις των φορέων των πολιτικών και των κατοίκων της περιοχής για το  κλείσιμο της Νυμφαίας,  μήπως θα πρέπει