fbpx Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο με ..."Χαμόγελο"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 14 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο με ..."Χαμόγελο"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαμόγελο του Παιδιού
Κομοτηνή
διαδίκτυο
Προστασία

Ψυχολόγος Β. Θεοδωροπούλου: "Στόχος μας είναι να ενεργοποιούμε τα αντανακλαστικά των παιδιών, ώστε να κρατούν τα καλά στοιχεία του διαδικτύου και να αποφεύγουν τους κινδύνους"


Δευτέρα με Παρασκευή στην πλατεία Ειρήνης το κινητό εργαστήριο ενημέρωσης-εκπαίδευσης-τεχνολογίας "Οδυσσέας"

Διονύσης Βοργιάς

Μαθαίνουμε να κρατάμε τα θετικά του διαδικτύου και να αποφεύγουμε τις ...παγίδες του, χάρη στην κινητή μονάδα του "Χαμόγελου". Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια του συμβουλευτικού σταθμού νέων ΔΔΕ Ροδόπης σε συνεργασία με "Το Χαμόγελο του Παιδιού" πραγματοποιεί "διαδραστική παρέμβαση πρόληψης για την ασφάλεια στο διαδίκτυο», από χθες  Δευτέρα 13 έως και την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 στην Κομοτηνή. Από τη Διεύθυνση προσκλήθηκε κλιμάκιο του οργανισμού, με σκοπό οι μαθητές να ενημερωθούν για την παιδική κακοποίηση και την ασφάλεια στο διαδίκτυο με τρόπο διαδραστικό, καθώς και για τις δράσεις που υλοποιεί "Το Χαμόγελο του Παιδιού" για την προστασία των ανηλίκων, κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών εντός του κινητού εργαστηρίου ενημέρωσης & τεχνολογίας "Οδυσσέας". Σήμερα Τρίτη, στην Κομοτηνή θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος του "Χαμόγελου" Κώστας Γιαννόπουλος. 


"Πρόκειται για το πρώτο κινητό εργαστήριο ενημέρωσης-εκπαίδευσης-τεχνολογίας, το οποίο έχει ως στόχο τον Οδυσσέα, ένα ...πολυμήχανο και πολυταξιδεμένο εργαστήριο, που γυρνάει σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας κι ενημερώνει παιδιά και εκπαιδευτικούς για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο", μας ενημερώνει για τη δράση η ψυχολόγος Βασιλική Θεοδωροπούλου, η οποία τονίζει το τρίπτυχο ενημέρωση-ευαισθητοποίηση-πρόληψη. "Στόχος μας είναι να ενεργοποιούμε τα αντανακλαστικά των παιδιών, ώστε να κρατούν τα καλά στοιχεία του διαδικτύου και να αποφεύγουν τους κινδύνους", αναφέρει στη συνέχεια.


Το διαδίκτυο πλέον αποτελεί μια πραγματικότητα, στην οποία η νέα γενιά γεννιέται και μεγαλώνει, γι' αυτό η "θωράκισή" της με ...οδηγίες χρήσης είναι απαραίτητη. "Νομίζω πως το κομμάτι της πρόληψης και ενημέρωσης για το διαδίκτυο πρέπει να ξεκινάει από το νηπιαγωγείο, αν όχι μικρότερες ηλικίες. Τα παιδιά μας έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μέσα, όπως τάμπλετ και κινητά, από πολύ μικρή ηλικία, και νομίζω ότι όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Πριν δώσουμε μια τέτοια συσκευή στα παιδιά, πρέπει να τα ενημερώνουμε", προσθέτει η ψυχολόγος.


Για τον τρόπο με τον οποίο το "Χαμόγελο" έχει επιλέξει να προσεγγίζει τα παιδιά, δηλαδή για τη διάδραση που κεντρίζει το ενδιαφέρον των νέων, η κα. Θεοδωροπούλου εξηγεί: πραγματοποιούμε διαδραστική παρέμβαση πρόληψης μέσα από μια κοινωνική ιστορία. Δηλαδή μοιραζόμαστε την ιστορία ενός παιδιού, το οποίο αντιμετώπισε κάποια ζητήματα στο ίντερνετ. Μέσα από αυτή την ιστορία τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν και να δουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Δίνουν λύσεις στον ήρωα, για το πως θα βγει από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Και στο τέλος κάνουμε ένα σχετικό παιχνίδι εμπέδωσης".


Αποδέκτες των δράσεων είναι επτά σχολεία της Ροδόπης, που συμπλήρωσαν την αίτηση και παίρνουν μέρος σε αυτά τα μαθήματα. Το πρόγραμμα αφορά σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, και είναι προσαρμοσμένο ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων. Τα σχολεία επισκέπτονται την ειδική διαμορφωμένη κινητή μονάδα, ανά τμήματα, λιγότερα των είκοσι μαθητών, προκειμένου οι μαθητές να μπορούν να παρακολουθήσουν ακώλυτα την παρουσίαση και να συμμετέχουν.


Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε ότι αυτές τις ημέρες, από τις 17:00 έως τις 19:30, γίνονται δωρεάν παρεμβάσεις και σε γονείς και εκπαιδευτικούς, ενώ το μεσημέρι παρέχονται πληροφορίες στο κοινό. Άρα, ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί στον χώρο, γιατί το διαδίκτυο δεν κάνει ...εξαιρέσεις.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αν προσπαθήσει κάποιος να αναλύσει νηφάλια τα τεκταινόμενα  του προχθεσινού διαδικτυακού περιφερειακού συμβουλίου, δεν θα παραμείνει μόνο στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της αποχώρησης της περιφερειακής αρχής.