fbpx Άρωμα τσίπουρου και... επιτυχίας άφησε η πρώτη γιορτή στον Ίασμο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Άρωμα τσίπουρου και... επιτυχίας άφησε η πρώτη γιορτή στον Ίασμο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιορτή Τσίπουρου
Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου
Ίασμος

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, συμμετοχή τριάντα τοπικών παραγωγών τσίπουρου και άλλων προϊόντων της περιοχής

Διονύσης Βοργιάς

Ένα διήμερο ταξίδι στις γεύσεις, με άφθονο τσίπουρο, ατελείωτους μεζέδες, αλλά και ουσιαστική ανάδειξη του προϊόντος και αρωγή στους παραγωγούς του. Αυτά συνέθεσαν την 1η γιορτή τσίπουρου, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το διήμερο 9-10 Δεκεμβρίου στον Ίασμο Ροδόπης, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου.


Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του εν λόγω συλλόγου, Ηλία Μπούκας, "η γιορτή είναι διήμερη κι έχει έναν μοναδικό στόχο: Την ανάδειξη ενός τοπικού προϊόντος ιδιαίτερης σημασίας. Είναι μεγάλη μας τιμή που ανταποκρίθηκε άμεσα η υπουργός, για να μιλήσει από κοντά με τους παραγωγούς. Από εκεί και πέρα – και πλην της γιορτής – έχουμε την εξειδικευμένη ημερίδα για την άμπελο, αλλά και πλήθος δράσεων, όπως επισκέψεις σε αποστακτήρια, έκθεση φωτογραφίας, έκθεση τοπικών προϊόντων, και άλλα".


"Κάναμε τη γιορτή διήμερη, ώστε να έχουν τη δυνατότητα όλοι να έρθουν", είπε σε άλλο σημείο και έδωσε το μήνυμα "η γιορτή αυτή να γίνει καθεστώς και θεσμός".


Πλήθος ήταν οι επισκέπτες που κατέφτασαν στον Ίασμο, από τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, και σε αυτό συνετέλεσαν και τα δωρεάν δρομολόγια από και προς τα ΚΤΕΛ Κομοτηνής-Ξάνθης. Την έκθεση επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, η τριανδρία βουλευτών Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Ιλχάν Αχμέτ, η πολιτευτής ΝΔ Βούλα Ελευθεριάδου, το στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τάκης Χαρίτου, ο πρώην δήμαρχος Ιάσμου Κυριάκος Αμούτζας, ο δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής Γιώργος Ζηλούδης, κι άλλοι.
Μέσω του έντυπου υλικού, έδωσαν μήνυμα ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

"Ο σύλλογος έχει να επιδείξει μια συνεχή, ποιοτική και επιτυχημένη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου μας εδώ και πλέον τριάντα χρόνια", αναφέρει ο κος Ισμέτ. "Η αγάπη για το τσίπουρο, εξελίχθηκε σε τέχνη που μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά και το αρωματικό, μοναδικά ιδιότυπο τσίπουρο του Ιάσμου συγκαταλέγεται στα πλέον αναγνωρισμένα πανελλαδικώς", πρόσθεσε ο κος Τσαλικίδης.
Αναφορικά με τη γιορτή καθαυτή, ήταν διήμερη και σε όλη τη διάρκεια της λειτουργούσε  η έκθεση θρακομακεδονικών προϊόντων και γαστρονομίας στην υπαίθρια αγορά που στήθηκε στην πλατεία της κωμόπολης. Το διήμερο "έτρεχε" και έκθεση φωτογραφίας, ενώ ανοιχτό - και γεμάτο κεράσματα στην υποδοχή - παρέμεινε το μουσείο Ιάσμου. Ξεχώρισαν μεταξύ του προγράμματος και οι δωρεάν επισκέψεις σε αποστακτήρια τοπικών παραγωγών της περιοχής, ενώ και τις δύο ημέρες, περίπου στις 14:00 ξεκίνησε το γλέντι στην πλατεία, συνοδεία ζωντανής μουσικής, το οποίο κρατούσε μέχρι τις βραδινές ώρες. 


Καταληκτικά, το πρωί της Κυριακής ήταν αφιερωμένο στην ουσία που ενδιαφέρει τους παραγωγούς, δηλαδή σε καλές πρακτικές παραγωγής, μάρκετινγκ, συνεργασίες και προώθηση του τελικού προϊόντος, σε μία εξειδικευμένη ημερίδα με θέμα την άμπελο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε