fbpx Αρχές Ιανουαρίου ’21 εμβολιάζονται οι υγειονομικοί της Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»

Αρχές Ιανουαρίου ’21 εμβολιάζονται οι υγειονομικοί της Ροδόπης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής
Γιώργος Πατλάκας

Ποιος ο σχεδιασμός μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον Γ. Πατλάκα

Δήμος Μπακιρτζάκης

Τα πρώτα εμβόλια και οι εμβολιασμοί στην χώρα μας κατά της νόσου Covid-19 είναι γεγονός. Έχει αρχίσει η διανομή τους και σε άλλα μέρη της Ελλάδας πέρα από την Αθήνα, όμως πότε αναμένεται να φτάσουν στην Ροδόπη;

Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργος Πατλάκας, μέσα από την συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm, ενώ ενημέρωσε και για την επιδημιολογική εικόνα του νομού. 

Αρχές Ιανουαρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί
Ο γιατρός μιλώντας για το πότε αναμένονται να έρθουν τα πρώτα εμβόλια στον ν. Ροδόπης, αλλά και για την ετοιμότητα του Νοσοκομείου σχετικά με τον εμβολιασμό, είπε: «στην περιοχή μας εμείς είμαστε σε προχωρημένο στάδιο, είμαστε σχεδόν έτοιμοι αναφορικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών και να εμβολιάσουμε και τους εργαζομένους στα Κέντρα Υγείας. Δηλαδή τα Κέντρα Υγείας (εν. οι εργαζόμενοι σε αυτά) θα εμβολιαστούν σε εμάς».

«Θα αρχίσουμε αρχές του Γενάρη, υπάρχει ένα προγραμματισμός πότε θα πάρουμε τα εμβόλια. Εάν έχουμε καλή ροή εμβολίων θα αρχίσουμε εκείνη την περίοδο. Αφού θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα πρέπει τα εμβολιαστικά κέντρα να επεκταθούν και στα Κέντρα Υγείας που θα αναλάβουν όπως είναι προγραμματισμένο το κοινό. Άρα, τέλος Γενάρη θα δούμε πως θα οργανωθούν τα Κέντρα Υγείας.

Θα πρέπει να κάνουν εμβολιαστικά κέντρα, καθώς σας πληροφορώ ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία. Εγώ πιστεύω ότι, εάν όλα τρέξουν σωστά, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα τελειώσει γύρω στο καλοκαίρι», υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο του λόγου του ο γιατρός κάνοντας λόγο γενικότερα για τον εμβολιασμό, τόνισε πως «όσο πιο πολλά άτομα εμβολιάζονται, δεν βρίσκει ο ιός κατάλληλο έδαφος να αναπτυχθεί, οπότε θα έχουμε μια πολύ σημαντική ανοσία στον γενικό πληθυσμό και έτσι δεν θα νοσεί ο κόσμος. Το θέμα είναι και πόσο θα κρατάει αυτή η ανοσία. Υπάρχουν διάφορες μελέτες, αλλά ελπίζω να χρειαστεί να εμβολιαζόμαστε μια φορά τον χρόνο».

«Πριν 15-20 μέρες γινόταν χαμός, ενώ τώρα είμαστε καλά»
Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται μειωμένα τα κρούσματα στην ΠΕ Ροδόπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ στην δημοσιότητα και αυτό μάλλον φαίνεται και στην χαλαρότητα που υπάρχει πλέον στους κατοίκους της πόλης, καθώς υπάρχει πολύ κίνηση ιδιαίτερα στο κέντρο.

Επί του θέματος, ο κος Πατλάκας δήλωσε: «εμείς κάνουμε ούτως ή άλλως λιγότερα τεστ από αυτά που κάναμε και έτσι δίνουμε λιγότερα αποτελέσματα», αλλά παρατηρώντας και ο ίδιος την «χαλαρότητα» των Κομοτηναίων το τελευταίο διάστημα τόνισε πως «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Μας έχουν στην κόκκινη περιοχή δεν ξέρω τον λόγο. Πριν από 15-20 μέρες γινόταν χαμός, πανικός, ενώ τώρα είμαστε καλά. Έχουμε περιστατικά αλλά τα αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και άνεση θα έλεγα».

Η απάντηση στους «επιφυλακτικούς» του εμβολίου
Έδωσε την δική του απάντηση ο γιατρός απέναντι σε όσους έχουν φόβους και αντιρρήσεις για την ασφάλεια του εμβολίου. «Τα εμβόλια μέχρι στιγμής είναι ασφαλή. Αυτό το λένε σημαντικοί άνθρωποι επιστήμονες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ύποπτες παρενέργειες. Οι παρενέργειες που έχει είναι αυτές που έχουν όλα τα εμβόλια, δηλαδή ένα πρήξιμο και ένα κοκκίνισμα στο σημείο της ένεσης, καμία κεφαλαλγία δηλαδή ήπια συμπτώματα τα οποία σε 1-2 μέρες περνούν», ενώ συμπλήρωσε «ένας εάν δεν εμβολιαστεί θα είναι υποψήφιος να υποστεί τις συνέπειες του κορωνοϊού».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φταίει το γαϊδούρι χτυπάνε το σαμάρι.