fbpx Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής φιλοξενεί την προϊστορική Θράκη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής φιλοξενεί την προϊστορική Θράκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής
προϊστορική Θράκη

Τα πρώτα δείγματα ανθρώπινης παρουσίας στη Θράκη χρονολογούνται στους προϊστορικούς χρόνους. Επρόκειτο για νομάδες κυνηγούς και τροφοσυλλέκτες

Οι πρώτοι κάτοικοι της Θράκης, Homo neanderthalensis, ή απλά Νεάντερταλ, εντοπίζονται κοντά στις σημερινές τοποθεσίες των Ασκητών και των Πετρωτών Ροδόπης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, σε έναν χώρο που αγκαλιάστηκε από το κοινό της περιοχής, έγινε η έναρξη του τρίτου επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών με κύριο άξονα την προϊστορική Θράκη, που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Στην πρώτη εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας 15 Απριλίου ομιλητής ήταν ο Νικόλαος Ευστρατίου, καθηγητής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και το θέμα της εισήγησής του ήταν: «Η αρχή της προϊστορίας στη πεδιάδα της Ροδόπης: αρχαιολογικά δεδομένα και ερευνητικά ζητήματα».

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα χαιρέτισε την εκδήλωση και υπενθύμισε την έναρξη του επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών, με τον πρώτο να είναι αφιερωμένος στην Ρωμαϊκή Θράκη σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και τον δεύτερο να είναι αφιερωμένος στην Βυζαντινή Θράκη. Για την έναρξη του τρίτου επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών με  έμφαση στην προϊστορική Θράκη, η κα Καραδήμα είπε "είναι μία περίοδος πολύ ενδιαφέρουσα για την έρευνα. Δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες, αλλά είναι πολύ ουσιαστικές για το ελληνικό κομμάτι της αρχαίας Θράκης. Οι έρευνες του κου Ευστρατίου στην πεδιάδα της Ροδόπης απέδωσαν πολύ σημαντικά ευρήματα από την μέση παλαιολιθική εποχή που ως τότε δεν ξέραμε την παρουσία του ανθρώπου στη Θράκη". Ο στόχος του νέου κύκλου ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν από αρχαιολόγους, οι οποίοι έχουν τα τελευταία χρόνια ασχοληθεί με την έρευνα της προϊστορίας και πρώτο-ιστορίας της περιοχής, είναι να προσφέρουν στο ευρύτερο κοινό ένα περίγραμμα της απώτατης και απώτερης πολιτιστικής εξέλιξης του τόπου μας, όπως μας είναι γνωστή σήμερα, αλλά και να παρουσιάσουν την τρέχουσα προβληματική της αρχαιολογικής έρευνας.

Ως αρχαιολόγος στη Ροδόπη εργάστηκε για πολλά χρόνια στο παρελθόν ο Νικόλαος Ευστρατίου, καθηγητής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., πραγματοποιώντας έρευνες στο νομό με προϊστάμενο τότε της τοπικής εφορείας τον Διαμαντή Τριαντάφυλλο. Όσα ανέπτυξε στην εισήγησή του είχαν άμεση σχέση με την έρευνά του στην περιοχή, στην πεδιάδα της Ροδόπης και ευρύτερα στην Θράκη. Ανέδειξε σε δηλώσεις του ότι η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή έχει μείνει πολύ πίσω, για να προσθέσει ότι "η περιοχή είναι πολύ πλούσια και έχει πολλά κενά ερευνητικά ζητήματα που ζητούν απαντήσεις για να καταλάβουμε καλύτερα το παρελθόν της Ροδόπης και της Θράκης". Στις απαρχές της προϊστορίας και στο τι ξέρουμε για τους πρώτους ανθρώπους που εμφανίζονται στη Θράκη και την πεδιάδα της Ροδόπης, ήταν επικεντρωμένη η ομιλία του, με αναφορά στα σκελετικά κατάλοιπα και τα εργαλεία τους. Οι παλαιότερες αναφορές, σύμφωνα με τον κο Ευστρατίου είναι "στην περίοδο κατά την οποία ο τρόπος ζωής είναι κυνηγετικός και τροφοσυλλεκτικός. Η περίοδος είναι η παλαιολιθική, δηλαδή ομάδες κυνηγών και τροφοσυλλεκτών που ανήκουν σε ένα άλλο είδος, όχι το δικό μας, των Homo neanderthalensis, ή απλά Νεάντερταλ, που άφησαν τα εργαλεία τους. Ξέρουμε ότι αυτοί είναι οι πρώτοι κάτοικοι της Θράκης και εντοπίζονται κοντά στις σημερινές τοποθεσίες των Ασκητών και των Πετρωτών Ροδόπης".

Η έρευνα της προϊστορίας στην περιοχή της Ελληνικής Θράκης, η οποία αποτελεί μικρό μόνο τμήμα της αρχαίας Θράκης, δεν έχει δώσει ακόμα στοιχεία που να μας επιτρέπουν μία βέβαιη αποκατάσταση της πολιτιστικής εξέλιξης και πολύ περισσότερο να μας περιγράφουν τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές και ιδεολογικές συνιστώσες των διαφόρων περιόδων της. Οι γνώσεις για την Παλαιολιθική εποχή πηγάζουν από επιφανειακά ευρήματα που εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και η συστηματικότερα ερευνημένη Νεολιθική περίοδος (περίπου 6.500-3.800 π.Χ.) εμφανίζει πολλά ερωτηματικά, όπως για παράδειγμα η καθυστερημένη σε σχέση με γειτονικές περιοχές εμφάνισή της και οι συνθήκες που συνοδεύουν το τέλος της στην 4η χιλιετία π.Χ.

Ο τρίτος κύκλος ομιλιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής θα συνεχιστεί με μία ακόμη ομιλία εντός του Μαΐου και κατόπιν τον φθινόπωρο, με μία ομιλία κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Επιδίωξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι και η πραγματοποίηση μίας περιοδικής έκθεσης με υλικό και κείμενα που να αφορά τις έρευνες στην Παραδημή και την προϊστορική Θράκη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αν προσπαθήσει κάποιος να αναλύσει νηφάλια τα τεκταινόμενα  του προχθεσινού διαδικτυακού περιφερειακού συμβουλίου, δεν θα παραμείνει μόνο στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της αποχώρησης της περιφερειακής αρχής.