fbpx "Απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα Κυβέρνηση η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως οι Σκουριές"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΟ 82η ΔΕΘ

"Απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα Κυβέρνηση η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως οι Σκουριές"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ομιλία
ΔΕΘ

Ο αρχηγός της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε το κυβερνητικό του πρόγραμμα

Έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, όποτε κι αν γίνουν εκλογές εμφανίστηκε από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε μία ομιλία 6.982 λέξεων στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον κόσμο να "τον εμπιστευθεί", επειδή και ο ίδιος "εμπιστεύεται τη δημιουργική δύναμη του λαού", όπως είπε χαρακτηριστικά. 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μιλήσει πολύ σε α' ενικό πρόσωπο και σε χρόνο ενεστώτα -και όχι μέλλοντα- με πολλούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θέλησε να ενισχύσει το αρχηγικό και πρωθυπουργικό του προφίλ. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι το όνομα του Αλέξη Τσίπρα ακούστηκε ελάχιστες φορές σε μία τόσο μεγάλη ομιλία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε να αναφερθεί στη κυβέρνηση, όχι με ευθεία αναφορά στον κύριο εκφραστή της, αλλά με χρήση "ομαδικών" εκφράσεων, όπως "μαθητευόμενοι μάγοι", "ας κάνουν επιτέλους στην άκρη", "δεν ξέρουν, δεν θέλουν, δεν μπορούν". 


Σε γενικές γραμμές, πάντως η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη περιείχε κατά βάση εξαγγελίες, αποτέλεσε -όπως είπε ο ίδιος- τη συνέχεια της "Συμφωνίας Αλήθειας, η οποία ρίζωσε και ήρθε η ώρα να καρποφορήσει" και εν τέλει περιείχε περισσότερα υπονοούμενα, παρά ευθείες βολές κριτικής στην κυβέρνηση. 


Οι τρεις άξονες του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ 
Από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τα τρία νομοσχέδια, που κατά προτεραιότητα θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία εφόσον γίνει κυβέρνηση, τα οποία ουσιαστικά δίνουν και το στίγμα της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει. 
"Το νομοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί" είπε ο κος Μητσοτάκης και εξήγησε ότι η νέα κυβέρνηση "θα είναι των καλύτερων και όχι των κολλητών, των συγγενών και των φίλων" και θα είναι "ικανή να υλοποιήσει ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών". 


"Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά σε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση" κατά τα λεγόμενα του κου Μητσοτάκη, καθώς "η φορολογία πρέπει να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις", ενώ επανέφερε στη μνήμη του ακροατηρίου και τη δέσμευσή του περί μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, και του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, αφ' ης στιγμής αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. 


Το τρίτο νομοσχέδιο που θα περάσει η Νέα Δημοκρατία, εφόσον αναλάβει τα ηνία της χώρας, θα "αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης" ούτως ώστε " κάθε δημόσια Αρχή να έχει αποκλειστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητάς της.  Αν δεν την ασκήσει εντός της προθεσμίας του νόμου, οι σχετικές αδειοδοτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από μία και μόνη δημόσια Αρχή σε επίπεδο υφυπουργού η οποία θα έχει την ευελιξία και την τεχνογνωσία να ανταποκριθεί πλέον χωρίς καθυστερήσεις. Τα δε δικαστήρια θα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους αιτήματα εκ μέρους της αρμόδιας κρατικής Αρχής για άμεση προτεραιοποίηση εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων" όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 


Ειδική αναφορά στο χρυσό και στον ορυκτό πλούτο της Βόρειας Ελλάδας 
Μιλώντας για την διευκόλυνση των επενδύσεων και την εις το φιλικότερον προσαρμογή του δημόσιου τομέα αναφορικά πάντα με την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφή αναφορά στο έργο χρυσού των Σκουριών, λέγοντας: "Απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση θα είναι η ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων. Αλλά και η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές. Για λόγους  ουσιαστικούς, αλλά και συμβολικούς. Το μήνυμα είναι σαφές: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Εμείς εγγυόμαστε φορολογική σταθερότητα, αδειοδοτική απλοποίηση και ασφάλεια δικαίου.

Και βέβαια, μια κυβέρνηση που δεν πρόκειται ποτέ να μετατρέψει τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας σε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης.  
Λίγο αργότερα, ο κος Μητσοτάκης επανήλθε στο ζήτημα του ορυκτού πλούτου, τον οποίο ενέταξε στα πλεονεκτήματα της βόρειας Ελλάδας σκιαγραφώντας το προφίλ της: "Εδώ στην Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε, μια ακόμα ανεκμετάλλευτη πηγή πλούτου. Και αναφέρομαι στον ορυκτό μας πλούτο, καθώς η Μακεδονία και η Θράκη προσφέρουν ευκαιρίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων και δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα  πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στο αυστηρό κοινοτικό πλαίσιο. Αλλά  με απλοποίηση και αναμόρφωση του λατομικού κώδικα και της εξορυκτικής νομοθεσίας. Άλλες Σκουριές δεν πρόκειται να έχουμε. Αν μια εταιρία  σέβεται την περιβαλλοντική νομοθεσία και δικαιώνεται δικαστικά θα συνεχίζει κανονικά τη δραστηριότητά της.  Και οι δουλειές που χάνονται σήμερα στη Χαλκιδική θα ανακτηθούν. Και αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση". 


Ναι στις ιδιωτικοποιήσεις και στις ΣΔΙΤ
Σε γενικές γραμμές, μεγάλο μέρος της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη απασχόλησε η  τόνωση της επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, τον οποίο τρόπον τινά θα εμπλέξει με τον δημόσιο, όπως είπε ειδικά με την διαδικασία των ΣΔΙΤ, στην οποία δήλωσε μεγάλη εμπιστοσύνη. Ο κος Μητσοτάκης, είπε χαρακτηριστικά: "Τασσόμαστε απερίφραστα υπέρ της παραχώρησης περισσότερων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα μέσω Συμπράξεων του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.  Όχι μόνο για υποδομές, αλλά και για υπηρεσίες. Γιατί να μην μπορεί να γίνει με ΣΔΙΤ η κατασκευή του νέου τελωνείου στους Κήπους; Ή το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τους αρχαιολογικούς χώρους; Γιατί να μην συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα για να αναβαθμιστούν οι αξονικοί και οι μαγνητικοί μας τομογράφοι στα νοσοκομεία; Και γιατί να μην παραχωρήσουμε στον ιδιωτικό τομέα υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, απελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο προσωπικό και αποφεύγοντας μελλοντικές προσλήψεις στο Δημόσιο;". 


Κατάργηση των νόμων Μπαλτά-Φίλη-Γαβρόγλου
Ο κος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και αλλαγές στην Παιδεία - με έμφαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είπε: "Και βέβαια αναμορφώνουμε ριζικά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το Πανεπιστήμιο ήταν πάντα στην Ελλάδα ο βασικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας και δημιουργίας ευκαιριών για τους νέους.  Γι’ αυτό το λόγο εμείς το αναβαθμίζουμε, εγγυώμενοι καταρχάς την διοικητική και διαχειριστική του αυτοτέλεια. Οι νόμοι Μπαλτά - Φίλη - Γαβρόγλου καταργούνται. Όλα τα Πανεπιστήμια θα αξιολογούνται από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας. Και μέρος της χρηματοδότησής τους θα εξαρτάται από την απόδοσή τους" σημειώνοντας πως μέσα δέκα χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. 


Μικρασιατικό φινάλε
Ο αρχηγός της ΝΔ έκλεισε στην ομιλία του με αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή μιας και αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 95 χρόνια από το ολοκαύτωμα του ελληνισμού στα παράλια της Μικρασίας. 


Αναφέρθηκε στους πρόσφυγες που είχαν φτάσει στην Ελλάδα το 1922 και κάλεσε όλους να εμπνευστούν από το παράδειγμα εκείνων  των ανθρώπων που "κατάφεραν να πάνε την Ελλάδα μπροστά με μόνα όπλα τα χέρια τους και το μυαλό τους. Και με τη φλόγα της δημιουργίας να καίει μέσα τους". 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πολιτικά,  ψηφοθηρικά και τοπικά εκλογικά, η  οποιουδήποτε άλλου παιχνίδια,  το έχουμε γράψει κατ’επανάληψη,  δεν πρέπει να παίζονται στις πλάτες των παιδιών και της εκπαίδευσης,  ιδιαίτερα της μειονοτικής.