fbpx "Αποκαλυπτήρια" των ανθρώπινων σκελετών στο κέντρο της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 3 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

"Αποκαλυπτήρια" των ανθρώπινων σκελετών στο κέντρο της Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχαιολογία
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Οι εικόνες του "Χ" από την ανακάλυψη είχαν κάνει το γύρο της Ελλάδας στις αρχές Ιουλίου


Αφορμή των "αποκαλυπτηρίων" στάθηκε η επίσκεψη Ιταλών φοιτητών στην Κομοτηνή
 

Διονύσης Βοργιάς

"Αποκαλύφθηκαν" πλήρως οι ανθρώπινοι σκελετοί και λοιπά ευρήματα που εμφανίστηκαν στην αρχαιολογική σκαπάνη που διενεργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Ήταν αρχές Ιουλίου όταν ο "Χ" ανέδειξε την εύρεση ανθρώπινων σκελετών στην "καρδιά" της πόλης. Σε μία ακόμη περίπτωση το τελευταίο διάστημα ρεπορτάζ του "Χ" έκανε τον γύρο της Ελλάδας και οι εικόνες των σκελετών αναδημοσιεύτηκαν από πλήθος πανελλαδικών μέσων.

Τότε, όμως, δεν είχαν "αποκαλυφθεί" εξ ολοκλήρου τα ευρήματα, μιας που ήταν σκεπασμένα και μόνο τα πόδια του ενός σκελετού ήταν εμφανή. Οι εργασίες τελούνται ανάμεσα στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στο Βυζαντινό Φρούριο της πόλης. Μάλιστα, έχουν γίνει αντιληπτές από πλήθος κόσμου, και όπως δείχνουν τα "σκισίματα" σε τουλάχιστον δύο σημεία του πράσινου διαχωριστικού, η περιέργεια του Έλληνα δεν μπόρεσε να περιοριστεί. 

Ως οφείλει πάντως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, συνεχίζοντας την μεθοδική δουλειά σε όλα τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμία πληροφορία για το έργο. Πρέπει πρώτα να ακολουθηθεί όλη η κατά το νόμο διαδικασία, ώστε να δοθούν κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα συγκεντρωτικά σε όλους οι πληροφορίες που θα είναι μέχρι τότε γνωστές. Τότε, αναμένεται να γίνει γνωστή και η πραγματική αξία των ευρημάτων, καθώς αν και είναι σίγουρα εντυπωσιακά δεν γνωρίζουμε ποια η αρχαιολογική τους σπουδαιότητα. 

Μολονότι όλο το διάστημα που πραγματοποιείται το έργο, αυτό είναι κλειστό στο κοινό, διαχωριζόμενο μάλιστα από την αυλή του μητροπολιτικού ναού με έναν πράσινο "φράχτη", παρόλα αυτά χθες το πρωί, Πέμπτη 2 Αυγούστου, έγιναν τα άτυπα "αποκαλυπτήρια", παρόντος μόνο του "Χ".

Η επίσκεψη Ιταλών φοιτητών στην Κομοτηνή, οι οποίοι εξερευνούν τα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, είχε ως αποτέλεσμα "να ανοίξει" η αρχαιολογική σκαπάνη και να "αποκαλυφθούν" τα ευρήματα για τους Ιταλούς περιπατητές της Θράκης.

Μάλιστα, όπως προδίδουν οι φωτογραφίες, ένας ανθρώπινος σκελετός έχει μείνει σχεδόν με όλα του τα οστά, ενώ υπάρχουν πλήθος ευρημάτων στο σημείο, όπως προδίδουν τα καρτελάκια αρίθμησης, η αξία των οποίων επίσης θα εκτιμηθεί αρμοδίως. Υπό εξέταση φαίνεται να τελεί και ο χρόνος ταφής που εν πολλοίς θα προσδώσει ή μη αξία στα συγκεκριμένα ευρήματα.

Όπως κι έχει, το μόνο σίγουρο είναι πως η αρχαιολογική κινητικότητα σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως έχει αναδείξει σε σειρά δημοσιευμάτων ο "Χ", αν αξιοποιηθεί σωστά από τους αρμόδιους, μπορούν να τονώσουν τον τουρισμό της Κομοτηνής αλλά και το ενδιαφέρον των ίδιων των κατοίκων και των φοιτητών για τον τόπο στον οποίο ζουν. 

Πριν μερικές ημέρες, μάλιστα, καταγράψαμε την εξεύρεση μίας μαρμάρινης ταφικής στήλης με σταυρό που ήρθε στο φως τυχαία στη διάρκεια εργασιών δικτύου ύδρευσης στο δρόμο Ηφαίστου - Συμβόλων.  Την ίδια ώρα, τον Σεπτέμβριο του '17 καταγράφηκε η μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς του μεγάλου ευρήματος (που ήρθε στο φως από το εργοτάξιο του TAP σε σημείο του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών) προς το αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα νεκροταφείο υστερρορωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, στο οποίο υπήρξαν αρκετές ταφές. 

Πάντως, ο εντυπωσιασμός των Ιταλών επισκεπτών ήταν χαρακτηριστικός κατά την χθεσινή τους επίσκεψη στο σημείο των εργασιών.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του