fbpx Από τον Έβρο στην Κομοτηνή για εκπαιδευτική εκδρομή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΣΟΥΦΛΙ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Από τον Έβρο στην Κομοτηνή για εκπαιδευτική εκδρομή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σχολική εκδρομή
Europe Direct Κομοτηνής

"Κοινωνική ευθύνη, εθισμός, προσφυγικό, είναι μερικά από τα θέματα που μας απασχολούν" λέει η καθηγήτρια Βασιλική Ουζουνάκη


Μαθητές του ΓΕΛ Σουφλίου και του 3ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης επισκέφτηκαν το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής

Διονύσης Βοργιάς

Την ευκαιρία να στοχαστούν σε θέματα όπως η κοινωνική ευθύνη, ο εθισμός και το προσφυγικό, είχαν Εβρίτες μαθητές, οι οποίοι πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής. Έτσι, το πρωί της Τρίτης 17 Οκτωβρίου, στο Κέντρο κατέφτασαν 24 μαθητές από το 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης και 22 μαθητές από το ΓΕΛ Σουφλίου, μαζί με δύο εκπαιδευτικούς τους αντίστοιχα. 
"Έχουμε ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με σχολεία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Στην Ελλάδα είναι το δικό μας σχολείο και το σχολείο του Σουφλίου, κι από την Ευρώπη είμαστε συνιδρυτές με ένα λύκειο του Βελγίου και συνεργαζόμαστε με σχολεία από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Τουρκία", μας ενημερώνει η καθηγήτρια αγγλικών του 3ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης Βασιλική Ουζουνάκη. Πρόκειται για το πρόγραμμα eTwinning που είναι μια ευρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες. 


Η κα Ουζουνάκη μας μιλάει και για την επίσκεψη στην Κομοτηνή. "Το Κέντρο της περιοχής μπορεί να μας βοηθήσει σε πολλά από τα θέματα με τα οποία ασχολούμαστε στο πρόγραμμα, το οποίο έχει σχέση με κοινωνική ευθύνη, εθελοντισμό, εθισμό, προσφυγικό. Κάνουμε δράσεις, ώστε τα παιδιά να βλέπουν τα θέματα βιωματικά ώστε πρώτον να μαθαίνουν και δεύτερον να παράγουν έργο", αναφέρει. Μαζί της και η φιλόλογος Αρετή Μαξοπούλου, μοιράζονται αρμοδιότητες στην εκδρομή.


Με το ΓΕΛ Σουφλίου συναντάμε τη διευθύντρια και φιλόλογο Ειρήνη Ξανθοπούλου, η οποία πέρσι εργαζόταν στο 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης και πλέον μετέφερε τις πρακτικές της και στο Σουφλί. "Θέλαμε οι μαθητές μας να ενημερωθούν για τα προγράμματα που αφορούν στην κινητικότητα των νέων, τα προγράμματα Εράσμους, το Σώμα Αλληλεγγύης. Παράλληλα, επειδή στα σχολεία μας τρέχουμε προγράμματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως το teachers for europe, το πρόγραμμα με τα σχολεία-πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το eTwinning, θέλαμε να έρθουν οι μαθητές μας στο Κέντρο εδώ με το οποίο ανέκαθεν αναπτύσσουμε καλές σχέσεις", όπως δηλώνει η καθηγήτρια, η οποία προσθέτει ότι "ως καθηγήτριες συμμετέχουμε σε πολλές δράσεις και οι μαθητές μας δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτές, γι' αυτό τις συνεχίζουμε".


Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής δέχεται επισκέψεις, μας ενημερώνει η προϊσταμένη του Λουίζα Σαλτσίδου, αν κι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη για τη φετινή σχολική χρονιά. "Για το Κέντρο μας, οι μαθητές και τα σχολεία είναι ένα πεδίο στο οποίο αναπτύσσουμε μεγάλη δράση. Έρχονται πολλά σχολεία από την περιφέρεια, πλην της Ξάνθης όπου υπάρχει αντίστοιχο γραφείο, στο κέντρο μας, κι εμείς φυσικά πραγματοποιούμε πολλές επισκέψεις σε σχολεία. Έχουμε κάνει έναν προγραμματισμό, ώστε στο επόμενο διάστημα να επισκεφτούμε σχολεία στην Ελευθερούπολη Καβάλας, στις Σάπες, εντός Κομοτηνής και αλλού. Μέχρι τον Μάρτιο έχουμε κάνει τον σχεδιασμό μας και είναι σημαντικό ότι τα σχολεία από μόνα τους μας προσκαλούν στους χώρους τους. Ό, τι και να λέμε για την ΕΕ, είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει τους νέους, γι' αυτό κι εμείς τους ενημερώνουμε", μας πληροφορεί.


Τέλος, αναφορικά με τις δράσεις που τρέχει αυτό το διάστημα το Κέντρο και αφορούν σε μαθητές, η κα Σαλτσίδου αναφέρει ότι "έχουμε διαμορφώσει τρία εκπαιδευτικά προγράμματα, το ένα αφορά ενημέρωση για την ΕΕ σε μαθητές δημοτικού με τίτλο: Ευρωπαιχνιδούπολη-μαθαίνω για την Ευρώπη παίζοντας, το δεύτερο αφορά το περιβάλλον με τίτλο: Το κλίμα αλλάζει-εμένα με νοιάζει, και το τρίτο που γίνεται σε συνεργασία με τη ΜΚΟ System and G αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι διαδραστικά και ψυχαγωγικά, ώστε να μαθαίνουν και να διασκεδάζουν οι μαθητές".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε