fbpx Από την Κομοτηνή στη Νέα Υόρκη για κορυφαία έκθεση κεραμικής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 3 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΔΩΡΑ ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΗ ΚΑΙ ΘΟΥΛΗ ΚΑΖΑΝΤΖΗ

Από την Κομοτηνή στη Νέα Υόρκη για κορυφαία έκθεση κεραμικής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύλλογος Καλλιτεχνών Αθηνίων
Έκθεση

Στις 10 Μαΐου ανοίγει τις πόρτες της η διεθνής έκθεση, με την συμμετοχή μίας σύνθεσης γλυπτών της κας Τσιλιγκίρη και ενός γλυπτού της κας Καζαντζή

Διονύσης Βοργιάς

Από την Κομοτηνή στη Νέα Υόρκη θα ταξιδέψουν οι καλλιτέχνιδες Δώρα Τσιλιγκίρη και Θούλη Καζαντζή. Όχι όμως μόνες τους, αλλά μαζί με τα γλυπτά τους! Οι καλλιτέχνιδες υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής (από τον περασμένο Νοέμβριο) στη διεθνούς φήμης έκθεση που ανοίγει τις πόρτες τις στις 10 Μαΐου στη μεγάλη πόλη των Η.Π.Α. 


Τα έργα τους εγκρίθηκαν, πέρασαν από τον έλεγχο της επιτροπής, κι έτσι οι δυο τους θα συμμετάσχουν με τα γλυπτά τους στην έκθεση, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο σύνολο 35 εκθέτες με διάφορα είδη, όπως βίντεο art, γλυπτική, ζωγραφική, γραφιστική και βραβεύεται ένας εξ αυτών από κάθε τομέα.


Η Δώρα Τσιλιγκίρη, δασκάλα κεραμικής/αγγειοπλαστικής στον σύλλογο καλλιτεχνών Ροδόπης "Αθηνίων" συμμετέχει στην έκθεση με την σύνθεση πέντε γλυπτών 'θρηνωδοί'. Η Θούλη Καζαντζή, μαθήτρια του εν λόγω τμήματος του Αθηνίωνα, συμμετάσχει με το γλυπτό της 'ανάγκη'. Και οι δυο τους μας μιλούν για τα συναισθήματα που έχουν, λίγο πριν το μεγάλο καλλιτεχνικό τους ταξίδι.


Αποφοίτησε το '81-΄82 από τη μοναδική σχολή κεραμικής που λειτούργησε στην Ελλάδα η Δώρα Τσιλιγκίρη, που από το φθινόπωρο του 2016 διδάσκει κεραμική/αγγειοπλαστική στον Αθηνίωνα, όπου φέτος περί των 25 μικρών και μεγάλων μαθητών, παρακολουθούν τα μαθήματα."Ο Αθηνίωνας μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ διδάσκοντας ξανά", θα μας πει, ενώ για τις δικές της προσωπικές επιλογές στην τέχνη της συμπληρώνει: "Τελευταία έχω στραφεί στο γλυπτό, ενώ παλιότερα κυρίως με διακοσμητικά και χρηστικά. Κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα είναι και τα χειροποίητα πλακίδια, με πολλά ψησίματα και χρυσό, εγχάρακτα". 


Το έργο της έχει ως πηγή έμπνευσης την Αρχαία Ελλάδα και μπορείτε να το δείτε, όπως και το έργο της κας Καζαντζή, στην πρώτη έκθεση κεραμικής/αγγειοπλαστικής του τμήματος στην Κομοτηνή, η οποία είναι ανοιχτή για όλο το κοινό αυτό το διάστημα μέχρι και την Κυριακή 6 Μαΐου και ώρες 18:00 με 20:00 το απόγευμα, στην υπόγεια αίθουσα της Λέσχης Κομοτηναίων.


Ασχολείται εδώ και ενάμιση χρόνο με την κεραμική, μιλάει με κολακευτικά λόγια για την δασκάλα της και όλη την ομάδα κεραμικής/αγγειοπλαστικής του Αθηνίωνα η Θούλα Καζαντζή. "Η Δώρα με ενημέρωσε, έψαξε και με παρότρυνε να σκεφτώ και να δημιουργήσω κάτι για την συγκεκριμένη έκθεση/διαγωνισμό", μας λέει και εμφανώς χαρούμενη μας ενημερώνει για την συμμετοχή της στην έκθεση της Νέας Υόρκης:

"Αποφάσισα να φτιάξω ένα γλυπτό με συνδυασμό υλικών. Η κεντρική ιδέα είναι ο πυλός, ενώ στη συνέχεια είδα πως οι ανάγκες ήθελαν ξύλο και γυαλί, κι έτσι βγήκε ο συνδυασμός των υλικών". Όσον αφορά για το γλυπτό της, μας εξηγεί πως "είναι ένας μαστός, ο οποίος έχει ένα αποτύπωμα χεριού και ρέει κόκκινο γυαλί, το οποίο δείχνει την συνεχόμενη ανάγκη του ανθρώπου για τροφή, για όση και ό,τι μπορεί να δώσει ο μαστός".

Και η δική της έμπνευση έχει έρθει από την αρχαία Ελλάδα και μπορείτε να την απολαύσετε στον υπόγειο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.