fbpx Από νωρίς βγήκαν τα μαχαίρια στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ «ΚΑΡΕΚΛΕΣ»

Από νωρίς βγήκαν τα μαχαίρια στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιφέρεια ΑΜΘ
Χριστόδουλος Τοψίδης
Ανδρέας Καραγιώργης
Δημήτρης Παπατολίδης

Η τριμερής συνεργασία για την διοίκηση της Περιφέρειας και οι βαριές πολιτικές κόντρες ακόμη και …στα social media

Χρ. Τοψίδης, Ανδρ. Καραγιώργης, Δ. Παπατολίδης μιλούν στον σημερινό «Χ»  Διπλή ανακοίνωση σε σαφείς αποδέκτες από τον Κ. Κατσιμίγα

Διονύσης Βοργιάς

Από νωρίς βγήκαν τα «μαχαίρια» μεταξύ των νέων εκπροσώπων μας στο περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αφορμή ήταν η ανακοίνωση της συνεργασίας μεταξύ της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης» του Χρήστου Μέτιου (17 περιφερειακοί σύμβουλοι), της «Περιφέρειας σε Δράση» του Κωστή Σιμιτσή (5 περιφερειακοί σύμβουλοι) και της «Αδέσμευτης Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης» του Ανδρέα Καραγιώργη (1 περιφερειακός σύμβουλος). Ανταλλαγή ανακοινώσεων, ακόμη και προσωπικές πολιτικές επιθέσεις στα social media, περιλαμβάνει το μενού του νέου περιφερειακού συμβουλίου, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Όπως έχει γράψει πολλάκις ο «Χ» το νέο σχήμα εξασφαλίζει μία ευρεία συναίνεση εντός των εδράνων για τον Χρήστο Μέτιο, όχι όμως και την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς διαθέτει πλέον 23 σε σύνολο 51 περιφερειακών συμβούλων. Ωστόσο, οι αυξημένες εξουσίες που δίνονται στον περιφερειάρχη και την Οικονομική Επιτροπή (στην οποία έχει πλειοψηφία η «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση»), μετά την τροποποίηση του «Κλεισθένη» από τη ΝΔ, ουσιαστικά δίνουν το «εισιτήριο» στους περιφερειάρχες, ακόμη κι αν δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, να μπορούν να διοικήσουν.

Στο ράδιο Χρόνος 87,5fm και στο «Πολιτικό Ταγκό» του Δήμου Μπακιρτζάκη φιλοξενήθηκαν οι Χριστόδουλος Τοψίδης, Δημήτρης Παπατολίδης, Ανδρέας Καραγιώργης, ενώ με ανακοίνωση άναψε …φωτιές ο Κώστας Κατσιμίγας.

Χρ. Τοψίδης: «Εμείς δεν έχουμε το ατομικό μας συμφέρον σε προτεραιότητα»
Από το πρώτο λεπτό της ανακοίνωσης της συνεργασίας των τριών ανδρών (Μέτιου, Σιμιτσή, Καραγιώργη), ο Χριστόδουλος Τοψίδης επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» κατηγόρησε για προχειρότητα το σχήμα, ενώ διευκρίνισε ότι η παράταξή του θα παραμείνει στα έδρανα ως μείζονα αντιπολίτευση, με τους 16 περιφερειακούς της συμβούλους, χωρίς όμως να λέει όχι εξαρχής στις συνεργασίες.

«Δηλώνουμε παρόντες στις συνεργασίες με κάθε παράταξη. Αυτό δηλώσαμε προεκλογικά, αυτό δηλώνουμε και σήμερα», δήλωσε για μία ακόμη φορά ξεκάθαρα ο κος Τοψίδης. Κατηγόρησε, τις παρατάξεις των κ.κ. Σιμιτσή, Καραγιώργη, ότι «βιάστηκαν να κάνουν συνεργασίες για να πάρουν τις θέσεις». «Η προγραμματική σύγκλιση έχει θέσεις, αρχές, χρονοδιάγραμμα, στοχοθεσίες. Εμείς δεν είδαμε στην τριμερή συνεργασία αυτή την προγραμματική σύγκλιση», κατηγόρησε, μιλώντας για μία γενική κι αόριστη συνεργασία. «Είμαστε η μοναδική παράταξη σε όλη την χώρα που ως ανεξάρτητη πήρε τόσο μεγάλο ποσοστό. Και παραμένουμε ανεξάρτητη παράταξη», διευκρίνισε, λέγοντας «θα κάνουμε παραγωγική αντιπολίτευση – θα ψηφίσουμε τα θέματα προς την αναπτυξιακή προοπτικής της περιφέρειας, αλλά εμείς δεν κάναμε παζάρι, δεν έχουμε το ατομικό μας συμφέρον σε προτεραιότητα παρά το συμφέρον το πολιτών». Αναλυτικά, η ανακοίνωση της «Περιφερειακής Σύνθεσης» είχε δημοσιευτεί στην χθεσινή έκδοση του «Χ».

«Καίει» με ανακοίνωσή του ο Κ. Κατσιμίγας
Με σαφείς πολιτικές κατηγορίες δύο ανακοινώσεις έβγαλε η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» με επικεφαλής τον Κώστα Κατσιμίγα. Αποδέκτες οι Κωστής Σιμιτσής και Ανδρέας Καραγιώργης, τους οποίους ο επικεφαλής κατηγορεί για το ότι ενδιαφέρονται για την καρέκλα.

«Από την αρχή είχαμε επισημάνει και στηλιτεύσει προεκλογικά τα ιδιοτελή σχέδια και τα προσωπικά συμφέροντα πίσω από τη διάσπαση του λεγόμενου προοδευτικού χώρου. Πληροφορηθήκαμε για μια κατ’ επίφαση προγραμματική συμφωνία που περιελάμβανε δυο τρεις γενικολογίες. Σε εμάς οι εξελίξεις αυτές ήταν αναμενόμενες και δεν μας προξενούν καμία εντύπωση. Συνεργασίες που εδράζονται στην ...καρεκλοθηρία, μακριά από αρχές, θέσεις και προγράμματα, μας βρίσκουν πάντα αντίθετους. Ας πρόσεχαν... Τόσο η κα Γεννηματά όσο κι αυτοί που έσπευσαν πειθήνια να χειροκροτήσουν τις επιλογές της και να ακολουθήσουν τις πρακτικές της». Αυτά αναφέρει η πρώτη ανακοίνωση συνοδευόμενη από μία φωτογραφία …πράσινης καρέκλας, με σαφή αποδέκτη τον Κωστή Σιμιτσή.

Η δεύτερη ανακοίνωση αφορά άμεσα τον Ανδρέα Καραγιώργη και συνοδεύεται με ένα …σκαμπό και τα κάτωθι λόγια: «Έτοιμη και η καρέκλα του Ανδρέα Καραγιώργη, του τρίτου συνεταίρου στην "προγραμματική" συμφωνία στην περιφέρεια ΑΜΘ. Δυστυχώς οι πολυθρόνες γραφείου τελειώσανε. Επιλέχτηκε ένα σκαμπουδάκι, σε ουδέτερο χρώμα, για να υπενθυμίζει το "ανεξάρτητος", αλλά σε όμορφο ιταλικό design! Να μην γινόμαστε και πλεονέκτες». Μάλιστα, στην άνω διαδικτυακή ανάρτηση του κου Κατσιμίγα απάντησε ο ίδιος ο κος Καραγιώργης, λέγοντας «καθόλου ευγενικό», γνωστοποιώντας πως «καρέκλα υπήρχε και μάλιστα άνετη», κι αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν επέλεξε αυτή την άνετη καρέκλα.

Ανδ. Καραγιώργης: «Ξεκάθαρες θέσεις μας έγιναν αποδεκτές»
Το ότι η προγραμματική συμφωνία του με τον περιφερειάρχη δεν αφορά στην καρέκλα, αλλά στην σύνθεση των προγραμμάτων, τόνισε ο Ανδρέας Καραγιώργης επικεφαλής της «Αδέσμευτης Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης». Διευκρίνισε πως «η συνεργασία ξεκίνησε μετά τις εκλογές και μάλιστα ετεροχρονισμένα», απαντώντας στα περί προειλημμένων αποφάσεων, και δήλωσε: «Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατό να μην μπορούν να καταλάβουν πως ουσιαστικά γίνεται μία εφαρμογή του νόμου. Η απλή αναλογική ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ζητούσε να γίνουν συνεργασίες για καλύτερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με μένα η απλή αναλογική είναι το καλύτερο σύστημα. Ξεκινάει μία καινούργια περίοδος για το περιφερειακό συμβούλιο. Σταματά πλέον η Περιφέρεια να διοικείται από τον κομματικό μηχανισμό και συνεργάζονται παρατάξεις».

Αναφορικά με την επί της παρούσης προγραμματική συμφωνία, είπε ότι συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη, στον οποίο έθεσε συγκεκριμένα ζητήματα για τον αγροτικό κόσμο και τον τουρισμό, στα οποία πέτυχε να συμπεριληφθεί το πρόγραμμα της παράταξής του, το οποίο θεωρεί το πιο «γεμάτο» σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες της ΑΜ-Θ. Διευκρίνισε, όμως, πως σε ό,τι δεν έχει συμφωνηθεί, θα ακουστεί η φωνή της παράταξής του στο περιφερειακό συμβούλιο. «Προστέθηκαν στο πρόγραμμα κομμάτια του προγράμματος της παράταξής μας», δήλωσε, διευκρινίζοντας πως «με αυτή τη λογική προχωρήσαμε σε συγκλίσεις, κρατώντας όμως ο καθένας την ανεξαρτησία της παράταξής του. Στα πράγματα τα συμφωνηθέντα θα είμαστε μαζί. 

Σε ό,τι άλλο δεν έχει συμφωνηθεί και στο οποίο μπορεί να έχουμε ενστάσεις, θα ακούσετε την φωνή μου να είναι διαφορετική στο περιφερειακό συμβούλιο». Καταληκτικά, διευκρίνισε ότι ο περιφερειάρχης δεν έχει ανάγκη την πλειοψηφία, την οποία ούτε τώρα έχει, «δεν είναι θέμα εδρών και ψήφων, αλλά διαδικασίας και σύγκλισης προγραμμάτων», είπε.

Για τις κατηγορίες του κου Κατσιμίγα περί καρέκλας, χαρακτήρισε το ζήτημα «ηθικό», κι απάντησε: «Είμαι 56 χρονών. Δεν είμαι πολιτικός. Κανείς για να κριθεί πρέπει να γίνει μία διαδρομή στο παρελθόν του και στο βιογραφικό του. Στα 56 μου χρόνια δεν μπήκα ποτέ στην διαδικασία διαπραγμάτευσης για μία θέση, γιατί δεν πήρα ποτέ μου μία θέση δημόσια. Άρα, δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει κανέναν που δεν έχει πάρει θέση, πόσω δε μάλλον όταν ο κατήγορος έχει πάρει θέσεις. Εγώ νιώθω απολύτως καθαρός. Δεν πήρα θέση με άνετη καρέκλα, παρότι μου προτάθηκε. Θα υπάρχει μία θέση, που θα ανακοινωθεί από τον περιφερειάρχη, που θα μου δώσει την δυνατότητα, εφόσον είμαι στους ανθρώπους που θα βγάλουν το πρόγραμμα (της ΠΑΜΘ), να μπορέσω να το τρέξω με βάση τη δική μου λογική».

Δ. Παπατολίδης: «Θέλουν τον κόσμο στο μαντρί»
Απέναντι όχι μόνο από τις τρεις συνεργαζόμενες δυνάμεις, αλλά και τις υπόλοιπες παρατάξεις του συμβουλίου, θέτει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο επικεφαλής της Δημήτρης Παπατολίδης. Βλέπει προειλημμένες συμφωνίες και πολιτικές που συγκλίνουν με κοινό παρονομαστή το ότι δεν υπηρετούν τις ανάγκες των πολλών. Χαρακτηρίζει την προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ κ.κ. Μέτιου – Σιμιτσή «υποκριτική» κι εν πολλοίς κατηγορεί πως μετεκλογικά έπεσαν οι μάσκες, χωρίς να αφήνει κανέναν στο απυρόβλητο. «Εμείς είμαστε απέναντι στον κο Μέτιο και στον κο Τοψίδη πολιτικά», διευκρίνισε, ενώ για την τριμερή συνεργασία κατηγόρησε πως «ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου», ενώ για την αντιπολίτευση και τις αντιπαραθέσεις πως είναι «σικέ». Τα αντιλαϊκά μέτρα ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζονται και από τις περιφερειακές παρατάξεις που τα κόμματα αυτά στηρίζουν, είπε εμμέσως πλην σαφώς, υπογραμμίζοντας «θέλουν τον κόσμο στον μαντρί».

«Η ανακοίνωση της από καιρό φημολογούμενης συνεργασίας των παρατάξεων του κ. Μέτιου και του κ. Σημιτσή αλλά και κ. Καραγιώργη, μόνο έκπληξη δε μπορεί να προκαλεί σε κανένα. Η κοινή ανακοίνωση άλλωστε των τριών παρατάξεων είναι αποκαλυπτική γι αυτά που και προεκλογικά ασκούσε κριτική η Λαϊκή Συσπείρωση στις παρατάξεις που συμφωνούν με τις επιλογές της ΕΕ και των κομμάτων που υπηρετούν την ίδια στρατηγική», αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση», μη αφήνοντας στο απυρόβλητο και τους Χρ. Τοψίδη και Κ. Κατσιμίγα βλέποντας «η κοινή βάση που υπήρχε και προεκλογικά μεταξύ τους (σ.σ. Μέτιος, Σιμιτσής), όπως και με παρατάξεις όπως αυτές του κ. Τοψίδη και κ. Κατσιμίγα». «Είναι αυτή η στρατηγική που σε πανεθνικό επίπεδο, έφερε τη συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ, που στην πορεία συνένωσε μνημονιακές και αντιμνημονιακές δυνάμεις στη Βουλή να ψηφίζουν με διευρυμένη πλειοψηφία το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», κατηγορεί η παράταξη, που θέτει στο πλαίσιο της ανακοίνωσης την ατζέντα αρκετών ζητημάτων που ταλανίζουν τους πολίτες της ΑΜ-Θ για τα οποία οι άνω παρατάξεις δεν αναπτύσσουν δημόσιο λόγο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόνο σε μια κατ'επίφαση  δημοκρατία μπορεί το ανώτατο δικαστήριο,  να εκχωρεί το δικαίωμα της τελικής απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας,  το αν θα μετατραπεί σε τζαμί,  στον πρόεδρο της χώρας.