fbpx Από 1998, αισίως δημοπρατείται το 2017
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Από 1998, αισίως δημοπρατείται το 2017

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φανάρι
Βιολογικός Φαναρίου
Δήμος Κομοτηνής
ΔΕΑΥΚ
Δημήτρης Καρασταύρου

Ένα έργο ύψους 17 εκ. ευρώ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ

Η ένταξη όμως, αντί για ικανοποίηση, ΕΣΠΑσε νεύρα...

Δήμος Μπακιρτζάκης

Εγκρίθηκε από το αρμόδιο υπουργείο η ένταξη του Βιολογικού Καθαρισμού Φαναρίου στο ΕΣΠΑ, έργο ύψους 17 εκ. περίπου και στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η δημοπράτησή του. Σε αυτές τις γραμμές περιγράφεται μία είδηση η οποία μόνο ικανοποίηση μπορεί να προκαλέσει, καθώς η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, θα λύσει χρόνια και χρονίζοντα προβλήματα μιας μεγάλης περιοχής του νομού Ροδόπης. 


Μόνο που, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι... Όση ικανοποίηση προσέφερε η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, προκάλεσε και άλλη τόση αναστάτωση, αφού η ανακοίνωση έγινε όχι από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, αλλά από το στέλεχος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαρίτου. 
Ως εκ τούτου, ο κος Καρασταύρου της ΔΕΥΑΚ ενοχλήθηκε και υπήρξε μία σειρά αντεγκλήσεων που πήρε χώρο και στο Facebook. Πάντως οι πρωταγωνιστές της ιστορίας φιλοξενήθηκαν στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm και μίλησαν τόσο για το ίδιο το έργο, όσο όμως και το «παρασκήνιο» της ανακοίνωσής του. 


Αρχής γενομένης από την τοποθέτηση του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Δημήτρη Καρασταύρου, να σημειώσουμε κατ’ αρχήν ότι η «μάχη» για την ένταξη του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ξεκινάει από το 2011. Ο πρόεδρος περιέγραψε επίσης και την διαδικασία που ακολουθήθηκε στην τελική φάση, επισημαίνοντας ότι η ΔΕΥΑΚ, παρά τους κλυδωνισμούς του παρελθόντος, αυτή τη φορά ήταν απολύτως έτοιμη για την ένταξη του έργου (σε επίπεδο μελετών) και γι’ αυτό επετεύχθη: «Το έργο του βιολογικού καθαρισμού του Φαναρίου το παρακολουθούμε και το ακτινογραφούμε σε όλη την πορεία από τότε που πρωτοδημιουργήθηκε το 2011. Είχε ανοίξει η πρόσκληση προ μηνών, κατατέθηκαν προτάσεις σε σύνολο προϋπολογισμού μικρότερο της πρόσκλησης. Το αποτέλεσμα ήταν ολοφάνερο, ότι και τα τέσσερα έργα τα οποία κατατέθηκαν σε επίπεδο περιφέρειας θα έχουν την ένταξη αν δεν έχουν κάποια προβλήματα σε ό,τι αφορά την ωριμότητά τους.

Γνωρίζαμε ότι ο δικός μας ο φάκελος ήταν πλήρης και το έργο ήταν έτοιμο προς ένταξη. Η πρόσκληση ήταν οριζόντια και δεν μπορούσε να βγει απόφαση ένταξης μόνο για τον βιολογικό του Φαναρίου παρόλο που εδώ και καιρό ήταν έτοιμος. Έπρεπε να περιμένουμε να διορθωθούν και όποια άλλα προβλήματα υπήρχαν στα άλλα 3 έργα που ήταν «συνυποψήφια» για ένταξη. Είμαστε σε θέση να περιμένουμε την υπογραφή της ένταξης πλέον από την περιφέρεια και να δημοπρατήσουμε μέσα στο καλοκαίρι. Ουσιαστικά περιμένουμε την επίσημη ένταξη εντός των ημερών και αμέσως μετά τη δημοπράτηση του έργου. Πιστεύουμε μετά το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν και οι εργασίες».


Αναφερόμενος τώρα στην κίνηση Χαρίτου, ο  κος Καρασταύρου εξήγησε ότι αυτό που τον ενόχλησε ήταν το γεγονός ότι δεν έγινε καμία αναφορά στη ΔΕΥΑ Κομοτηνής, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι σε αυτήν έκαναν όλη την προετοιμασία για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Διευκρίνισε δε, πώς δεν έχει κάτι προσωπικό, αλλά θεώρησε ότι το συγκεκριμένο σχόλιο του, αδικεί τη δημοτική επιχείρηση την οποία εκπροσωπεί: «Φυσικά δεν είναι προσωπική επίθεση, τιμώ και εκτιμώ το πρόσωπο στο οποίο αναφέρομαι, αλλά θεωρώ ότι θεσμικά ήταν ένα ατόπημα δικό του και έπρεπε να το αναφέρω. 


Δεν ήταν ατόπημα το ότι έκανε μνεία για αυτό το έργο, είναι μια πληροφορία που ενδεχομένως ήθελε να τη βγάλει, αλλά θα έπρεπε τουλάχιστον μέσα σε αυτή την πληροφόρηση που έκανε να έγραφε και μια λέξη ΔΕΥΑ Κομοτηνής που είναι ο φορέας που τόσα χρόνια τρέχει και αυτός είναι που μπαίνει μπροστά για να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Δεν έγινε καμία αναφορά στο όνομα της ΔΕΥΑΚ και αυτό ήταν που με πείραξε».


Ο κος Χαρίτου με τη σειρά του είπε ότι δεν κατανοεί το λόγο της ενόχλησης από την πλευρά Καρασταύρου καθώς η πρόθεση του δεν ήταν να «μειώσει» την ΔΕΥΑΚ, αλλά να αναδείξει μια πολιτική πτυχή του συγκεκριμένου ζητήματος: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε αντιδικίας ούτε πολύ περισσότερο να μειώσει κανείς την συμβολή της αυτοδιοίκησης και της ΔΕΥΑΚ σε αυτό το πολύ σημαντικό έργο. 


Δεν θεωρώ ότι μπορούν να έχουν θέση όταν έχεις ένα πολύ μεγάλο έργο μπροστά, ουσιαστικά έχει εγκριθεί και βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης. Το λέω αυτό γιατί αν σχολίασα ορισμένες συγκεκριμένες πτυχές του έργου, ορισμένες κρίσιμες διαδρομές του έργου, είναι γιατί πρόκειται για ένα έργο που έχει μια ιστορική διαδρομή. Νομίζω ότι ήταν πολύ κρίσιμη η απόφαση που πήρε ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να κάνει την παραχώρηση της περιοχής. Άλλωστε και ο σημερινός πρόεδρος και τότε της ΔΕΥΑΚ είχε στείλει συγχαρητήρια επιστολή στον τότε υπουργό. Και τότε υπήρχαν αιχμές σε εκείνη την συνέντευξη για την αδράνεια των τοπικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν γνωστό στην δημοτική αρχή και στον δήμαρχο Κομοτηνής ότι συνομιλούσα με τον κο Αποστόλου υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  και με τον δήμαρχο Κομοτηνής έτσι ώστε να απεγκλωβιστεί το συγκεκριμένο έργο να παραχωρηθεί από το υπουργείο η συγκεκριμένη περιοχή και παρόλα αυτά ακούστηκαν αιχμές και σχόλια τότε. 


Δεν θέλω επουδενί να μειώσω την συμβολή και της ΔΕΥΑΚ και της δημοτικής αρχής - άλλωστε με την παρουσία του Βαγγέλη Καπετάνιου που ήθελε το έργο αυτό να προχωρήσει - ήμασταν μαζί όταν επισκεφτήκαμε και την ΔΕΥΑΚ αλλά και άλλους χώρους που ζήτησε η δημοτική αρχή. Είναι ένα έργο που επανακινήθηκε και επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες την σημερινή περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μειώνεται η προηγούμενη διαδρομή. Δεν αντιλαμβάνομαι την ενόχληση. 


Όλοι γνωρίζουμε ότι η πολιτική διαδρομή του καθενός έχει καταγραφεί στην κοινωνία. Δεν υπήρχε καμιά διάθεση να μειωθεί η προσπάθεια και της ΔΕΥΑΚ και της τοπικής αυτοδιοίκησης».

 

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΙΤΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ «ΧΡΟΝΙΚΟ» ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ 
Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρώην δήμαρχος Αιγείρου Βαγγέλης Λίτσος, ο οποίος γνωρίζει το νήμα του συγκεκριμένου έργου, που το παρακολουθεί από το 1998 και φυσικά πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Αυτό που είπε ο κος Λίτσος είναι ότι εδώ και 20 χρόνια είχε διαπιστωθεί η ανάγκη για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στο Φανάρι, όμως η νομοθεσία ήταν τέτοια, που δεν μπορούσε να γίνει κατορθωτό: «Όταν το 1998 έγιναν οι εκλογές και ανέλαβε τον Δήμο Αιγείρου ο Πέτρος Αλμπανίδης κάναμε μια συζήτηση για τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, συγκεκριμένα τι θα κάνουμε στην παραλιακή ζώνη. Φυσικά ένα από τα κεντρικά ζητήματα ήταν και το θέμα του βιολογικού καθαρισμού της παραλιακής ζώνης και αυτό γιατί μόνο έτσι μπορούσαμε να προσελκύσουμε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και να αδειοδοτηθούν. Ο νόμος για να αδειοδοτήσει ένα μεγάλο ξενοδοχείο απαιτεί να έχει ή αυτόνομο δικό του βιολογικό καθαρισμό ή να συνδεθεί σε κάποιον βιολογικό καθαρισμό ενός δήμου. Για να προσελκύσουμε εμείς επενδυτές στην περιοχή είπαμε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθεί βιολογικός καθαρισμός, πέρα βέβαια και από το περιβαλλοντικό κομμάτι και από το οικονομικό κομμάτι. Αυτό θέλαμε εμείς, αλλά μπορούσαμε όμως να το κάνουμε; Δεν είναι το θέμα των χρημάτων.

Πρώτο θέμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έδινε μεγάλη προτεραιότητα σε τέτοιου είδους έργα, αλλά τα ιεραρχούσε με βάση τον πληθυσμό. Έλεγε ότι βιολογικούς καθαρισμούς δικαιούνται οι πρωτεύουσες νομών, στην συνέχεια οι πόλεις που δεν είναι πρωτεύουσες νομών και είναι πάνω από 20χιλιάδες κατοίκους, στην συνέχεια οι πόλεις που δεν είναι πρωτεύουσες νομών και είναι κάτω από 20.000 κατοίκους, αλλά πάνω από 10.000. Έτσι με αυτή την σειρά ακόμη δεν θα είχαμε πάρει την σειρά μας. Εκεί ήταν ο μεγάλος αγώνας που έδωσε η δημοτική αρχή μετά τον Πέτρο Αλμπανίδη. Αυτό που προσπαθήσαμε ήταν να πείσουμε το ΥΠΕΧΩΔΕ που ήταν αρμόδιο για το συγκεκριμένο μέτρο του ΕΣΠΑ. Για να καταθέσουμε φάκελο εμείς κάναμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα, αυτός δικαιώθηκε πριν ακόμα παραδώσουμε τον Δήμο. Το πρώτο βήμα ήταν ότι ενταχθήκαμε στις περιοχές άνω των 2000 κατοίκων παρόλο που δεν τους είχαμε, όπως και η Κεραμωτή.

Η έγκριση είχε έρθει λίγο πριν το δεκαπενταύγουστο του 2010. Να θυμίσω ότι μετά τον Οκτώβριο του 2010 είχαμε εκλογές και μετά γινόταν η συγχώνευση και από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου του 2010 έπρεπε να ετοιμάσουμε τον φάκελο έτσι ώστε να ενταχθεί το έργο και τελικά εντάχθηκε και δεσμεύτηκαν αυτά τα 12.000.000 ευρώ. Να σας πω ότι εγώ τότε δεν ασχολήθηκα με τον προεκλογικό μου αγώνα, ασχολήθηκα με αυτό το έργο για να μπορέσουμε να στείλουμε τον φάκελο και να εγκριθεί το έργο με δύο υποέργα. Μέσα σε αυτά τα 12εκατομμύρια τα 3 ή 4 εκατομμύρια πήγαιναν για τις μελέτες. Πολλοί δήμοι ενέκριναν βιολογικούς αλλά είχαν τις μελέτες έτοιμες και τις πλήρωναν οι δημότες από την τσέπη τους, εμείς είχαμε καταφέρει οι μελέτες να πληρωθούν και αυτές μέσα από την ένταξη στο ΕΣΠΑ. Πρώτο είναι να δικαιούσαι να υποβάλεις φάκελο, δεύτερον ο φάκελος να εγκριθεί και τρίτον ο φάκελος να ωριμάσει. Αυτό το ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή». 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;