fbpx Απηυδισμένοι οι κάτοικοι του Μαυρομματίου, είδαν ξανά τα σπίτια τους πλημμυρισμένα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Απηυδισμένοι οι κάτοικοι του Μαυρομματίου, είδαν ξανά τα σπίτια τους πλημμυρισμένα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
αντιπλημμυρικό έργο
Γιάννης Γκαράνης
Μέτιος Χρήστος

Χρ. Μέτιος: «Το ανάχωμα ήταν ανοιχτό» - Ευθύνες στην Περιφέρεια επιρρίπτει ο δήμαρχος Κομοτηνής Γ. Γκαράνης

Ανδρέας Αγελαρίδης

Πολλά πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν στο νομό Ροδόπης λόγω της έντονης βροχόπτωσης τις βραδινές ώρες της Τρίτης 26 Ιανουαρίου. Οι κάτοικοι πολλών οικισμών, ενώ προσπαθούσαν μετά κόπων και βασάνων να μπουν μέσα στα σπίτια τους από τις πλημμύρες της 12ης Ιανουαρίου, ήρθε η προχθεσινή βροχή και γέμισε ξανά τα σπίτια τους με νερά.

Παράπονα στον περιφερειάρχη
Σε διάστημα δύο βδομάδων είδαν τις περιουσίες τους να πλημμυρίζουν δύο φορές οι κάτοικοι του Μαυρομματίου. Το  ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που ήρθε πρόσφατα στο νομό Ροδόπης κατέγραψε ζημιές σε κτίρια  που συνολικά ανέρχονται στα 160. Στον οικισμό του Μαυρομματίου σύμφωνα με την καταγραφή του κλιμακίου υπέστησαν ζημίες 15 κατοικίες και 4 αποθήκες. 

Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι του Μαυρομματίου αποφάσισαν να δράσουν και γι’ αυτόν τον λόγο βρέθηκαν το πρωί της 27/01 έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή και συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και του εξέφρασαν τα παράπονά τους. Να σημειωθεί ότι κάτοικος του χωριού πρόσφατα μιλώντας στον «Χ» απηυδισμένος είπε ότι «δεν έχει γίνει τίποτα για το ανάχωμα που έχει σπάσει» και μάλιστα αυτό το ανάχωμα στο χωριό έχει σπάσει σε τρία σημεία, με αποτέλεσμα όπως λένε οι κάτοικοι του χωριού με το που φουσκώνει το ποτάμι, τα νερά να πηγαίνουν κατευθείαν μέσα στα σπίτια.

Ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ συνάντησε τους κάτοικους του Μαυρομματίου -που ήταν περίπου γύρω στα 20 άτομα- και όταν του ζήτησαν εξηγήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στον οικισμό τους, απάντησε: «όντως το ανάχωμα ήταν ανοιχτό. Αλλά υπήρχαν λάσπες και δεν μπορούσαν να γίνουν εργασίες. Αυτήν την ενημέρωση έχω».

Οι κάτοικοι αντέδρασαν και είπαν ότι τα μηχανήματα που πήγαν στο χωριό, ήταν για λίγη ώρα εκεί και όπως είπαν χαρακτηριστικά «ούτε κουνήθηκε». «Μας φέρανε ένα μηχάνημα που ‘έπαιξε’ εκεί πέρα για λίγες ώρες. Εκεί θέλει σοβαρά έργα και αυτά πρέπει να γίνουν. Φέρανε ένα μηχάνημα εκεί πέρα την Παρασκευή και έκατσε εκεί μέχρι την Δευτέρα. Ούτε το κούνησαν. Έτσι θα σωθούν τα σπίτια μας;», αναρωτήθηκε απηυδισμένος προς τον περιφερειάρχη ένας κάτοικος.

Οι κάτοικοι συμπλήρωσαν επίσης πως εδώ και δύο βδομάδες από την πρώτη πλημμύρα (που σημειώθηκε στις 12 Ιανουαρίου) ήταν σύμμαχος ο καιρός, ώστε να ολοκληρωθούν σωστά και μεθοδευμένα οι εργασίες.

Χρ. Μέτιος: «Τις αποφάσεις για τις αναθέσεις σε εργολάβους τις έχουμε κάνει»
Από πλευρά του ο κος Μέτιος υποστήριξε ότι «τις αποφάσεις για τις αναθέσεις (των αντιπλημμυρικών έργων) σε εργολάβους τις έχουμε κάνει. Τις έχουμε προχωρήσει ήδη υπάρχουν οι αναθέσεις αυτές».

Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι τόνισαν, επίσης, ότι δεν έχουν που να μείνουν. «Εάν πρέπει να μείνετε αλλού και να αναλάβουμε το κόστος, αυτό πρέπει να γίνει με συνεννόηση, να δούμε πόσα άτομα είστε και να δούμε που μπορείτε να μείνετε», απάντησε. Πάντως, έδειξε κατανόηση στην οργή που είχαν οι κάτοικοι «καθώς εσείς είστε αυτοί που υφίστανται τις πλημμύρες των σπιτιών σας».

Δεν μπορεί μόνος του να κατασκευάσει ένα έργο ανέφερε ο περιφερειάρχης επεξηγώντας πως «έχω μια υπηρεσία που έχει την ευθύνη και βάζει την υπογραφή», ενώ ισχυρίστηκε για ακόμα μια φορά ότι δεν μπορούσε κάτι να γίνει πιο γρήγορα με βάση τουλάχιστον την ενημέρωση που έχει ο ίδιος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Απαντώντας στο εύλογο ερώτημα των κατοίκων, γιατί εδώ και δύο βδομάδες δεν επισκευάστηκε το ανάχωμα που έσπασε, είπε: «έχουν σπασμένα αναχώματα και στην Ροδόπη και στον Έβρο, λόγω του εδάφους δεν επισκευάστηκαν αυτές τις μέρες. Αυτό είναι το επίσημο». Η απέναντι πλευρά πάντως επέμεινε ότι τα νερά και οι λάσπες είχαν πλέον φύγει και ότι θα μπορούσε να γίνει η κατασκευή του αναχώματος, όλες αυτές τις μέρες και εν τέλει να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να περιοριστεί η προχθεσινή πλημμύρα.

Γ. Γκαράνης: «Δεν έχει γίνει η κατασκευή του αναχώματος»
Για την δεύτερη πλημμύρα του Μαυρομματίου μέσα σε δύο βδομάδες, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm. Ο δήμαρχος βρέθηκε στο χωριό και δήλωσε: «Είναι πάλι πλημμυρισμένα τα σπίτια. Δεν έχει γίνει η κατασκευή του αναχώματος που έπρεπε να έχει γίνει». 

«Είχαμε πει ότι τουλάχιστον, πρέπει να γίνει ένα πρόχειρο κομμάτι, τουλάχιστον μέσα στον οικισμό, ώστε να μην περάσουν τα νερά, εάν πλημμυρίσει το ποτάμι και δεν εισακουστήκαμε», τόνισε. Σε άλλο σημείο του λόγου του ανέφερε πως ο δήμος είναι εκεί από τις 13 του μηνός και «καθαρίζουμε μπάζα, λάσπες, σπίτια, αυλές και ήταν έτοιμοι οι κάτοικοι να μπουν μέσα και πάλι δεν μπορούν να ξανά μπουν».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο τουλάχιστον ένα τμήμα του αναχώματος «θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να το μπαζώσει (η Περιφέρεια ΑΜ-Θ). Θα έπρεπε μέσα σε αυτές τις μέρες, να γίνει τουλάχιστον αυτό το κομμάτι». Να σημειωθεί ότι στην έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κομοτηνής αποφασίστηκε η χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ για τις πλημμυροπαθείς οικογένειες του χωριού Μαυρομμάτι.

Το θέμα πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατόν αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όχι μόνο για το Μαυρομμάτι, αλλά και για όλους τους οικισμούς που επλήγησαν. Οι κάτοικοι έχουν κάθε λόγο να είναι οργισμένοι και να ζητούν τα ρέστα από τις αρμόδιες αρχές, αφού μέσα σε δύο βδομάδες είδαν τα νερά να ξαναμπαίνουν μέσα στα σπίτια τους.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υπομονή μέχρι το Πάσχα για να μπορέσουμε να κρατηθούμε αλώβητοι, ξεπερνώντας το σκόπελο των μετακινήσεων και των συναθροίσεων με την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση, για να έχουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι