fbpx Απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για παραβάσεις σε βάρος ΑμεΑ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για παραβάσεις σε βάρος ΑμεΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑμΕΑ
Προσβασιμότητα
ΚΟΚ

Παρεμπόδιση ραμπών και καταπάτηση πάρκινγκ ΑμεΑ
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Σαφές μήνυμα σεβασμού των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία θέλει να στείλει το υπουργείο Υποδομών αυστηροποιώντας τις διατάξεις εκείνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αφορούν την καταπάτηση αυτή. Ανάμεσα στις μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζονται στον νέο Κ.Ο.Κ. είναι και στο άρθρο 34 για παρεμπόδιση ραμπών και καταπάτηση παρκινγκ ΑμεΑ. 


Για παράδειγμα, προβλέπεται απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες στις περιπτώσεις παρεμπόδισης ραμπών διάβασης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) ή στάθμευσης σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ,.


Επίσης το υπουργείο Υποδομών σχεδιάζει τη μείωση των προστίμων κατά 40% με εξαίρεση τις παραβάσεις κόκκινου σηματοδότη και κατανάλωσης αλκοόλ. Ειδικότερα ενιαία πρόστιμα για όλους και προσαύξηση μέχρι το τριπλάσιο του προστίμου ανάλογα με το εισόδημα ή την περιουσία του παραβάτη περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για θέματα Μεταφορών που παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης. Όπως τόνισε, οι αλλαγές στα πρόστιμα του ΚΟΚ έχουν παιδευτικό περιεχόμενο κι όχι πια εισπρακτικό χαρακτήρα. Εξαιρέσεις αποτελούν οι παραβάσεις που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και STOP, καθώς και οι παραβάσεις των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων.

Τα διοικητικά πρόστιμα των εν λόγω παραβάσεων δεν μειώνονται, όπως για το σύνολο των υπολοίπων παραβάσεων.
Επίσης, οι πινακίδες αφαιρούνται απευθείας για χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς ακουστικά ή χωρίς την τοποθέτησή του σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση. Το ίδιο θα ισχύει στις περιπτώσεις παρεμπόδισης ραμπών διάβασης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) ή στάθμευσης σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, καθώς και χρήσης της λωρίδας εκτάκτου ανάγκης (Λ.Ε.Α.). Με απευθείας αφαίρεση διπλώματος θα τιμωρούνται όσοι οδηγοί παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους, καθώς και για μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών. Τον κατάλογο συμπληρώνει η ρίψη αντικειμένων ή ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως το τσιγάρο.


Σε περίπτωση μάλιστα υποτροπής -δηλαδή εφόσον ο οδηγός επαναλάβει την παράβαση- εντός εξαμήνου, τότε του αφαιρούνται πινακίδες και δίπλωμα απευθείας για διπλάσιο χρονικό διάστημα (120 ημέρες), ενώ ο παραβάτης υποχρεώνεται να δώσει ξανά εξετάσεις για την επανέκδοσή του. Αντίστοιχα, οι επαγγελματίες οδηγοί βαρέων οχημάτων που κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή τη χρησιμοποιούν για προσπέραση τιμωρούνται με απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 30 ημέρες, με διπλασιασμό του διαστήματος σε περίπτωση υποτροπής. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, δίδεται η δυνατότητα αύξησης ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους από «130» σε «150» χιλιόμετρα την ώρα κατόπιν μελέτης, έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τοποθέτησης της σχετικής σήμανσης.


Απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες στις περιπτώσεις:


Χρήσης κινητού τηλεφώνου χωρίς την χρήση ακουστικών ή χωρίς την τοποθέτηση κινητού σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση.


Παρεμπόδισης ραμπών διάβασης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) ή στάθμευσης σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.


Χρήσης της λωρίδας εκτάκτου ανάγκης (Λ.Ε.Α)


Παραβίαση διατάξεων για τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους.


Παραβίαση διατάξεων για τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών


Ρίψης αντικειμένων ή ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως το τσιγάρο.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο τελευταίο της όπλο  που είναι η επίταξη, των  δύο ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, προχώρησε η κυβέρνηση, μετά την άρνηση, τα προσκόμματα και τον διάλογο υπεκφυγής,  που προτίμησαν οι κλινικάρχες.