fbpx Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΠΑΜΘ: «Το σύστημα υγείας πιέζεται»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 22 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ COVID

Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΠΑΜΘ: «Το σύστημα υγείας πιέζεται»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιφέρεια ΑΜΘ
Κώστας Βενετίδης

Πολλαπλασιάστηκαν σε σχέση με τον Μάρτιο οι ασθενείς στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, σε όλα τα Νοσοκομεία της ΠΑΜΘ ασθενείς με κορωνοϊό

Δήμος Μπακιρτζάκης

Το καμπανάκι κινδύνου για να μην ξεφύγει η κατάσταση στην Περιφέρεια ΑΜΘ «χτυπούν» οι αρμόδιοι στις τελευταίες ενημερώσεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Ενδεικτικό της αύξησης των κρουσμάτων στην ΑΜΘ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είναι πως ένας μεγάλος Δήμος (Καβάλας) και τρεις μικρότεροι (Διδυμοτείχου, Μαρωνείας-Σαπών, Θάσου) είναι πλέον στο «βαθύ κόκκινο». Συγχρόνως, από το Υπουργείο Υγείας και την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης δόθηκε εντολή, ώστε όλα τα Νοσοκομεία της ΠΑΜΘ να νοσηλεύουν από την περασμένη εβδομάδα ασθενείς με covid, δηλαδή όχι μόνο το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα βαριά περιστατικά που χρήζουν πολυήμερων διασωληνώσεων, θα νοσηλεύονται στα δύο αυτά Νοσοκομεία, αλλά στα υπόλοιπα της ΠΑΜΘ (Γενικά Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Διδυμοτείχου) ενεργοποιήθηκαν ξανά οι κλινικές covid για τη νοσηλεία ασθενών.

Έξαρση παρατηρεί ο Κ. Βενετίδης
Έξαρση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα παρατήρησε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΠΑΜΘ Κώστας Βενετίδης μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. «Περάσαμε δυόμιση μήνες στην Περιφέρειά μας με κρούσματα μετρημένα στα δάχτυλα, εκτός από το μεγάλο πρόβλημα που είχαμε τέλη Νοεμβρίου και όλο το Δεκέμβρη, μετά περάσαμε δυόμιση μήνες περίπου με λίγα κρούσματα. Αλλά μέσα σε λίγες ημέρες (εν. αυξήθηκαν)», δήλωσε.

Μαζί με την αύξηση των κρουσμάτων, έχει αυξηθεί κι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της ΠΑΜΘ, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης. «Πριν ένα μήνα στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης είχαμε 12 άτομα που νοσηλεύονταν και τώρα περίπου 70, ενώ δόθηκε εντολή για να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία για να δέχονται ασθενείς covid», δήλωσε και παρατήρησε χαρακτηριστικά: «το σύστημα αρχίσει ξανά να πιέζεται».

Μεταφέροντας την προσωπική του γνώμη για την αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε πως «στην ουσία δεν υπάρχουν μέτρα». Χαρακτήρισε πάντως την κατάσταση «δύσκολη», αποδεχόμενος την κούραση του κόσμου από την τήρηση των μέτρων, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, στις οποίες φαίνεται να έχει ενταθεί η διασπορά τις τελευταίες εβδομάδες.

Έλλειμμα ενημέρωσης Περιφερειών και Δήμων
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται το έλλειμμα πληροφόρησης από την Πολιτική Προστασία προς τις Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, οι οποίες δεν γνωρίζουν βασικά στοιχεία, όπως τους θανόντες από covid ανά περιοχή και -πλέον- τα αποτελέσματα των μαζικών rapid test από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ.

Το έλλειμμα πληροφόρησης επιβεβαίωσε ο Κώστας Βενετίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά «μόλις έβρισκαν τα σκούρα απευθύνονταν σε μας», αλλά μεταφέροντας την ετοιμότητα της Περιφέρειας ΑΜΘ να συνδράμει στο έργο της Πολιτικής Προστασίας. «Απλόχερα δίνουμε τη βοήθειά μας και ειδικά από το καλοκαίρι και μετά πιέζαμε, ώστε οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, που γνωρίζουν πολύ καλά (να συμμετέχουν)», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος αναγνώρισε πάντως ως «άριστη» τη συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜΘ με τα κινητά συνεργασία του ΕΟΔΥ μέσω του υπεύθυνου Σπύρου Σαπουνά. Για τα rapid και τα self test, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης τα χαρακτήρισε μέτρα «προς την καλή κατεύθυνση», διότι βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση του ιού και τον περιορισμό του.

Έτοιμο το σύστημα και για περισσότερα εμβόλια
Ως προς την πορεία των εμβολιασμών στην Περιφέρεια ΑΜΘ, σύμφωνα με το emvolio.gov το μεγαλύτερο «τοίχος» ανοσίας έχει μέχρι στιγμής η ΠΕ Έβρου, ακολουθούν οι ΠΕ Δράμας και Καβάλας, και μετά οι ΠΕ Ξάνθης και Ροδόπης. Οι εμβολιασμοί έχουν επιταχυνθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα, αλλά και πάλι γύρω στο 15% των κατοίκων έχει λάβει έστω μία δόση.

Ο αντιπεριφερειάρχης χαρακτηρίζει το πρόβλημα παγκόσμιο κι επιρρίπτει ευθύνες στις φαρμακευτικές εταιρίες, από τις οποίες ζητά γρηγορότερη παράδοση των συμφωνηθεισών παρτίδων στην ΕΕ και κατά συνέπεια στην Ελλάδα. Συγχρόνως, μετέφερε την εκτίμησή του πως το Σύστημα στην ΑΜΘ μπορεί να ανταποκριθεί και σε περισσότερους εμβολιασμούς, εάν υπάρχουν περισσότερα εμβόλια.


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές