fbpx Αντιδράσεις στην Αλεξανδρούπολη για την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΜΘ ΕΙΠΑΝ «ΟΧΙ»

Αντιδράσεις στην Αλεξανδρούπολη για την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλεξανδρούπολη
Διαμαρτυρία

Η Συμφωνία ψηφίστηκε στη Βουλή με 175 «ναι» - Τι αναφέρει για την Αλεξανδρούπολη

Θανάσης Τσολάκης

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην Αλεξανδρούπολη διοργάνωσε η τοπική Επιτροπή Ειρήνης, καλώντας και αντίστοιχες από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τις τελευταίες απογευματινές ώρες της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου. Ο λόγος της αντίδρασης ήταν η ψήφιση από τη Βουλή της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ η οποία απέσπασε τελικά 175 «ναι» (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ), 33 «όχι» (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25) και 80 «παρών» (ΣΥΡΙΖΑ).

Γη και ύδωρ στους Αμερικάνους;
Η αμυντική συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ δεν είναι καινούργια, αφού τρόπον τινά υφίσταται από το 1990. Πλην όμως, στην επικαιροποιημένη της μορφή, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή αναφέρεται ευθέως η Αλεξανδρούπολη για την οποία εσχάτως γίνεται πολύς λόγος.

Στο άρθρο 1 της Συμφωνίας, η παράγραφος 8, πλέον αναφέρει: «(α) σε συνέπεια προς τους σκοπούς της Συμφωνίας και κατανοώντας ότι η χρήση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών στην Ελλάδα δεν αναμένεται να είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου συνεχής ή αποκλειστική, χορηγείται στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών καθεστώς προτεραιότητας (ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση) σε περιοχές εντός των τοποθεσιών που καθορίζονται κατωτέρω και όπως περαιτέρω προσδιορίζονται σε εκτελεστικές συμφωνίες ή διευθετήσεις:

(i) Λιμένας Αλεξανδρούπολης 
(ii) Άλλες τοποθεσίες όπως αμοιβαία συμφωνούνται από τα Μέρη ή τους εκπροσώπους τους σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές διαδικασίες.
(β) Το καθεστώς αυτό αφορά σε προγραμματισμένες και έκτακτες απαιτήσεις συμπεριλαμβανομένης της υποδοχής, στάθμευσης και προώθησης και άλλων δραστηριοτήτων διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης όπως αμοιβαία θα καθοριστεί. Η προγραμματισμένη πρόσβαση θα πραγματοποιείται σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές των Μερών. Η έκτακτη πρόσβαση θα παρέχεται κατόπιν ειδοποίησης 48 ωρών».

Κατόπιν τούτων, η Αλεξανδρούπολη μπαίνει και «επίσημα» στο χάρτη των περιοχών όπου λειτουργούν αμερικανικές βάσεις – είτε σε πλήρη, είτε «υβριδική» μορφή, όπως αυτή του Έβρου. Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά πέντε.

Επιτροπές Ειρήνης:  

Η Ελλάδα αμερικανικό ορμητήριο

Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, το αίτημα των Επιτροπών Ειρήνης περί μη ψήφισης της Συμφωνίας δεν εισακούστηκε. Ωστόσο, η αντίδρασή τους έχει να κάνει με το γεγονός ότι «η συγκεκριμένη βάση εδώ στην Αλεξανδρούπολη θέλει να υπηρετήσει τα συμφέροντα των Αμερικανών όποτε έχουν ανάγκη οι ΗΠΑ» όπως είπε ο Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και η Σταματία Γκιδίκα από την Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης συμπλήρωσε: «Η αμυντική συμφωνία εμπλέκει επικίνδυνα το λαό μας σε σοβαρούς κινδύνους. Γίνεται η Ελλάδα ένα τεράστιο ορμητήριο, αφού παρέχει βάσεις από άκρη σε άκρη. Εκχωρούνται μέσα στα στρατόπεδα χώροι για τις ανάγκες των αμερικανών και των νατοϊκών. Απαιτούμε εδώ και τώρα να μην ισχύσει η συμφωνία».

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε με πορεία στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης και τους διαμαρτυρόμενους να καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι πλασάρει το «ψευτοδίλημμα: ή πόλεμος ή συνδιαχείριση στο Αιγαίο με την Τουρκία».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο προσχέδιο νόμου του υπουργείου  Παιδείας,  διευκρινίζεται πλήρως με  όρους και προϋποθέσεις και   ποιοι έχουν το δικαίωμα των μετεγγραφών.  Τα κριτήρια βέβαια σε πολλούς είναι γνωστά.