fbpx Αντιδράσεις και κόντρα για έκταση γης στην Αίγειρο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 11 Μαρτίου, 2021 - 09:00
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ – ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ

Αντιδράσεις και κόντρα για έκταση γης στην Αίγειρο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αίγειρος
Νικόλαος Τσαλικίδης
Χριστόδουλος Χατζηαποστόλου
Σάκης Κοσουτζής
Δημήτρης Γρηγοριάδης

Βοσκότοπος λένε ότι είναι οι κτηνοτρόφοι, αροτριαία έκταση απαντά ο ενδιαφερόμενος επενδυτής

Ανδρέας Αγελαρίδης

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον κτηνοτροφικό κόσμο της Ροδόπης και συγκεκριμένα του οικισμού της Αιγείρου του Δήμου Κομοτηνής, αίτηση παραχώρησης ακίνητης περιουσίας 98 στρεμμάτων για δενδροκαλλιέργεια. Κατά τους κτηνοτρόφους της περιοχής όμως, αυτή η έκταση αποτελεί τον μοναδικό βοσκότοπο της περιοχής και αυτή η αίτηση «είναι η ταφόπλακα για τους κτηνοτρόφους», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κτηνοτρόφος  Δημήτρης Γρηγοριάδης στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm. 

Δ. Γρηγοριάδης: «Είναι ο τελευταίος βοσκότοπος που έχει μείνει στην Αίγειρο»
Πρόκειται για τοποθεσία που είναι απέναντι από την Παναγία τη Φανερωμένη με αριθμό τεμαχίου 344. Ο κος Γρηγοριάδης έδωσε εν συντομία το ιστορικό του συμβάντος και γιατί εν τέλει κατέληξαν χθες 10-03 στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη προκειμένου να συζητήσουν για τον επίμαχο βοσκότοπο.

«Τις τελευταίες μέρες πληροφορηθήκαμε ότι κάποιος ιδιώτης κατέθεσε αίτηση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για δενδροφύτευση για 25 χρόνια. Πρώτα μαζευτήκαμε έξι κτηνοτρόφοι με παρουσία της Νανάς Πατρωνίδου που είναι η πρόεδρος της Αιγείρου. Υπογράψαμε όλοι μαζί την διαμαρτυρία μας και μεταβήκαμε στον κο Τσαλικίδη», ενημέρωσε σχετικά ο κτηνοτρόφος.

Στην συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης συμμετείχε και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Σάκης Κοσουτζής, η πρόεδρος της Κοινότητας Αιγείρου Νανά Πατρωνίδου, καθώς και η σύζυγος του κου Γρηγοριάδη.«Ήδη ήρθε ο φάκελος της αίτησης στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο και σε λίγες μέρες θα δώσουμε την αρνητική απάντηση. Δηλαδή ότι ο σύλλογος δεν δέχεται να παραχωρήσει αυτή η έκταση σε ιδιώτη. Είμαστε 6 κτηνοτρόφοι με 2.000 πρόβατα. Εμείς που θα πάμε», διερωτήθηκε σε άλλο σημείο του λόγου του.

Ο κος Γρηγοριάδης τόνισε ότι ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης «μας υποσχέθηκε ότι ο καθένας μπορεί να κάνει αίτηση και αξιολογείται. Εάν έχει την αρνητική απάντηση από τον κτηνοτροφικό σύλλογο δεν μπορούν να το παραχωρήσουν. Αυτή η έκταση είναι χαρακτηρισμένος βοσκότοπος από το 1998. Είναι ο τελευταίος βοσκότοπος που έχει μείνει στην Αίγειρο».

Σ. Κοσουτζής: «Συμφωνεί μαζί μας ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης»
Αμέσως μετά την συνάντηση με τον κο Τσαλικίδη, στον «Χ» μίλησε και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Σάκης Κοσουτζής και κατά τον ίδιο οι δύο πλευρές συμπλέουν στο ίδιο “ρεύμα” απόψεων, αφού όπως τόνισε υπήρξε συμφωνία μεταξύ τους.

«Ενημερώσαμε τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης για να ξέρει πόσο ζωικό κεφάλαιο έχει ο οικισμός Αιγείρου. Συμφωνεί μαζί μας. Το κομμάτι (εν. την αίτηση) αυτό θα απορριφθεί από τον Σύλλογο και από τον αντιπεριφερειάρχη. Συμφωνήσαμε και οι δύο πλευρές σε αυτό. Την απόφαση την παίρνει πάντα ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος με απόφαση που παίρνουν οι κτηνοτρόφοι στο μέρος όπου βρίσκεται το αγροτεμάχιο», επεσήμανε ο κος Κοσουτζής. Εάν το ακίνητο “εμποδίζει” τους κτηνοτρόφους και τους τοπικού φορείς, "κόβεται" διαφορετικά κατοχωρείται όπως διευκρίνισε.

Χρ. Χατζηαποστόλου: «Αυτές οι εκτάσεις δεν είναι βοσκότοποι»
Με την σειρά του στο ράδιο Χρόνος 87.5fm μίλησε και ο ενδιαφερόμενος για την συγκεκριμένη έκταση ιδιώτης Χριστόδουλος Χατζηαποστόλου, ο οποίος υποστήριξε τη δική του πλευρά.

«Υπάρχει νόμος του 2012. Αυτές οι εκτάσεις ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν ανήκουν ούτε σε Περιφέρειες, ούτε σε Δήμους. Βάσει του νόμου έχει δώσει εντολή (το Υπουργείο) στις Περιφέρειες, έτσι ώστε αυτές οι εκτάσεις να δημοπρατούνται και να παραχωρηθούν. Αυτές οι εκτάσεις δεν είναι βοσκότοποι. Υπάρχουν βοσκότοποι, αλλά οι συγκεκριμένοι δεν είναι. Είναι αροτριείς εκτάσεις» υπογράμμισε. Μάλιστα δήλωσε ότι όποιος πήγανε εκεί τα ζώα του για να βοσκήσουν το έκανε παρανόμως «χωρίς να δίνει ούτε ένα ευρώ στο κράτος». 

Περιγράφοντας την διαδικασία που ακολούθησε ο κος Χατζηαποστόλου πληροφόρησε «πως έκανα μια αίτηση για μια έκταση για να γίνει μια δημοπρασία. Έτσι ορίζει ο νόμος. Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει στην δημοπρασία». 

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην πολιτεία και τους τοπικούς φορείς «που δεν εφαρμόζουν τον νόμο και όχι στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο», εξήγησε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «οι βοσκότοποι είναι βοσκότοποι και οι αροτριαίες εκτάσεις είναι αροτριαίες. Υπάρχει νομοθεσία και πρέπει να εφαρμόζεται».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία, επιμελητήρια και  τοπική αυτοδιοίκηση,  για να προλάβουν να είναι έτοιμοι  με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις υποχρεώσεις τους,  ώστε να πάρουν γρήγορα το πράσιν