fbpx Ανθρωπιά και ενότητα διδάσκει η νέα στέγη των Αγίων Θεοδώρων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 2 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΟΤΑΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ανθρωπιά και ενότητα διδάσκει η νέα στέγη των Αγίων Θεοδώρων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύλλογος Άγιοι Θεόδωροι
Άγιοι Θεόδωροι
Νατάσα Λιβεριάδου

Πρώτος αγιασμός στη νέα σύγχρονη στέγη - Συγκινημένη η πρόεδρος του συλλόγου Νατάσα Λιβεριάδου

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα μελλοντικά βήματα, εξηγεί ο διοικητικός διευθυντής της μονάδας Ηλίας Ποιμενίδης

Διονύσης Βοργιάς

"Το συναίσθημα είναι μοναδικό. Όλοι μας: Εγώ προσωπικά, όλο το διοικητικό συμβούλιο που δεν πρέπει να ξεχνάμε, αλλά και τα παιδιά, έχουμε μία χαρά που την περιμέναμε 35 χρόνια. Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, κι ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί στο σύνολό του το Κέντρο μας", θα μας πει η Νατάσα Λιβεριάδου, πρόεδρος του συλλόγου ατόμων με νοητική υστέρηση Άγιοι Θεόδωροι, όταν την συναντάμε στον πρώτο αγιασμό στη νέα μονάδα του συλλόγου, στον οικισμό Υφαντών Κομοτηνής. 


Η χαρά της απερίγραπτη, καθώς βλέπει ένα όνειρο να παίρνει σάρκα και οστά, γι' αυτό κι ευχαριστεί όλους όσους συνετέλεσαν σε αυτό το οικοδόμημα: "Λέμε δόξα τω Θεώ και για χιλιοστή φορά θα πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, σε όλη τη Ροδόπη και όχι μόνο, στον αείμνηστο Νικόλαο Κάρρα που με τη δωρεά του καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την κεντρική μας μονάδα, σε όλο τον κόσμο που χρόνια τώρα μας βοήθησε. Μαζεύαμε τα χρήματα δραχμή-δραχμή κι ευρώ-ευρώ, για να φτάσουμε να έχουμε ένα ποσό για να ξεκινήσουμε τη μονάδα μας.

Αισθανόμαστε περήφανοι που εμείς οι Ροδοπίτες, με τη βοήθεια κι άλλων συνανθρώπων μας εκτός Ροδόπης, καταφέραμε να κάνουμε έναν χώρο ο οποίος θα είναι ένα κόσμημα για τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας. Θα υπάρχει εδώ για τις δύσκολες στιγμές, όταν θα λείψουν οι γονείς από τη ζωή, ώστε οι άνθρωποι να έχουν το στέκι και τον χώρο τους". Τα επίσημα εγκαίνια της στέγης θα γίνουν μετά τον Πάσχα, ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να δουν το επίτευγμα της κοινωνίας Κομοτηναίων και μη.


ΟΚΤΑΩΡΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Όπως σας ενημέρωσε ο "Χρόνος" πριν μερικές ημέρες, κι επίσημα πλέον ιδρύθηκε και χορηγήθηκε άδεια στο Κέντρο Αποθεραπείας Αποκατάστασης, Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με νοητική υστέρηση - δυναμικότητας 28 ατόμων - στον σύλλογο Αγ. Θεόδωροι. Αυτό το διάστημα σε οκτάωρη βάση απασχολούνται καθημερινά 21 παιδιά, ενώ υπάρχουν αιτήματα από άλλους τρεις ενδιαφερομένους. Αν συμπληρωθεί το πλαφόν των 28 ατόμων, υπάρχει δυνατότητα και απογευματινής βάρδιας που θα απασχολεί άλλα τόσα παιδιά.


Ο αγιασμός έγινε στην κεντρική μονάδα, περίπου 300 τετραγωνικών μέτρων, από τον μητροπολίτη Μαρωνείας - Κομοτηνής κο Παντελεήμονα, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του πρώτα και κύρια στα παιδιά, αλλά και στο διοικητικό συμβούλιο και τους γονείς.


Αναφορικά με καθαυτή τη λειτουργία του Κέντρου και τις μελλοντικές κινήσεις, μας ενημερώνει ο διοικητικός διευθυντής της μονάδας και ταμίας του συλλόγου Ηλίας Ποιμενίδης. "Το κεντρικό κτίριο έχει πλέον ολοκληρωθεί και ξεκίνησε να στεγάζει τα παιδιά, που απασχολούνται εντός ενός οκταώρου και μετά επιστρέφουν στα σπίτια τους. Η επόμενη κίνηση που θέλουμε, είναι η επέκταση του Κέντρου Διημέρευσης σε 100 επιπλέον τετραγωνικά δίπλα στο υπάρχον κτίριο, ενώ η μετέπειτα κίνηση - η οποία υπάρχει ήδη στην οικοδομική άδεια - είναι να υλοποιηθεί το πρώτο σπιτάκι. Αυτό θα ονομάζεται Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και σε αυτό θα μπορούν να μένουν τρία παιδιά μαζί με έναν φροντιστή. Ύστερα, έχουμε ως στόχο να συμπληρωθούν άλλες πέντε κατοικίες των 120 τ.μ., οι οποίες θα λειτουργούν επίσης ως Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Επομένως, στόχος μας είναι τα παιδιά να περνούν τα πρωινά τους στο Κέντρο Διημέρευσης και την υπόλοιπη μέρα τους στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης", είπε αναλυτικά, θέτοντας ως χρονοδιάγραμμα περίπου τα δύο χρόνια για την επέκταση του κεντρικού κτιρίου και της δημιουργίας της πρώτης στέγης. 


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ 
Στο Κέντρο απασχολούνται πλήθος εργαζομένων, τους οποίους καλύπτει με ίδιους πόρους ο σύλλογος, γι' αυτό και χρειάζεται ακόμη την στήριξη της τοπικής κοινωνίας ώστε να ολοκληρωθεί συνολικά το Κέντρο και να στεριώσει το προσωπικό για δεκαετίες.


Στο Κέντρο απασχολούνται δύο κοινωνικοί λειτουργοί, δύο νοσηλευτές, φροντιστής, γυμνάστρια, οδηγός, λογοθεραπευτής, ψυχολόγος, επιστημονικός διευθυντής, ενώ τις υπηρεσίες τους προσφέρουν - σε μορφή πρακτικής άσκησης - κι έξι φοιτητές Κοινωνικής Διοίκησης και δύο Γυμναστικής Ακαδημίας. Η συνεργασία με το Δ.Π.Θ. θεωρείται πλέον δεδομένη και επιτυχής, ενώ σιγά-σιγά εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τα πανεπιστήμια Μακεδονίας και Αιγαίου, για αποστολή εθελοντών. Αξίζει να σημειωθεί πως το καθημερινό τροφείο των παιδιών καλύπτει ο ΕΟΠΠΥ.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ