fbpx Άνοιξε ο "κουμπαράς" για την αναβάθμιση δημοτικών παιδικών χαρών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 14 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Άνοιξε ο "κουμπαράς" για την αναβάθμιση δημοτικών παιδικών χαρών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παιδικές Χαρές
Παιδική Χαρά
Δήμος Κομοτηνής

Με ίδιους πόρους ο Δήμος Κομοτηνής έχει δημοπρατήσει έργο συντήρησης υφιστάμενων παιδικών χαρών, αξιοποιεί το leader για παιδικές χαρές στα χωριά, όπως και ανταποδοτικά του TAP 

Γ. Πετρίδης δήμαρχος: Αυτή η πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ έρχεται συμπληρωματικά να ενισχύσει την προσπάθειά μας ώστε οι παρεμβάσεις μας να αφορούν περισσότερες παιδικές χαρές

 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Άνοιξε ο "κουμπαράς" για την αναβάθμιση δημοτικών παιδικών χαρών, με τον Δήμο Κομοτηνής να δηλώνει ετοιμότητα για την αξιοποίηση πόρων. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψε χθες, Τρίτη 13 Μαρτίου 2018, την απόφαση ενεργοποίησης της πρόσκλησης προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ για την «Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των Δήμων της χώρας» στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης Δήμων «ΦιλόΔημος ΙΙ». Το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους δήμους της χώρας για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της ψυχαγωγίας των ανηλίκων. Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2019. Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων ορίζεται η 31η  Μαΐου 2018.


Επιλέξιμες δαπάνες είναι:
Κάθε είδους δαπάνη που αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση του εξοπλισμού των παιδικών χαρών.
Κάθε είδους δαπάνη για την προμήθεια και τοποθέτηση ασφαλούς δαπέδου των παιδικών χαρών, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.
Κάθε είδους δαπάνη για την προμήθεια και τοποθέτηση κατάλληλου και επαρκούς φωτισμού, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Το ποσό χρηματοδότησης ανά δικαιούχο (δήμο), διαμορφώνεται βάσει των κάτωθι κριτηρίων

α) Σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους χρηματικό ποσό 130.000 ευρώ.

β) Σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό πάνω από 1.500 κατοίκους

β1) Χρηματικό ποσό 200.000 ευρώ προσαυξημένο με  ποσό ίσο με τον μόνιμο πληθυσμό του δήμου, εφόσον δεν υπάρχει σε αυτόν οικισμός άνω των 5.000 κατοίκων.

β2) Χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο 90% του αθροίσματος των 200.000 ευρώ συν ποσού ίσου με το μόνιμο πληθυσμό του δήμου, εφόσον υπάρχει τουλάχιστον ένας οικισμός άνω των 5.000 κατοίκων.


Βάσει των ανωτέρω κριτηρίων, οι Δήμοι του νομού Ροδόπης μπορούν να αποσπάσουν συνολική χρηματοδότηση που αγγίζεις τις 900.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, τα ανώτατα όρια χρηματοδότησης ανά Δήμο είναι τα εξής:


Δήμος Αρριανών – 217.000€
Δήμος Ιάσμου – 214.000€
Δήμος Κομοτηνής – 240.000€
Δήμος Μαρωνείας – Σαπών – 215.000€


"Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών. Είναι απαραίτητη κίνηση προκειμένου οι Δήμοι να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις προδιαγραφές αυτές, που μας έχουν αναγκάσει να ξηλώσουμε, οι περισσότεροι Δήμοι, τις παιδικές χαρές εξαιτίας της μη ύπαρξης πιστοποίησης. Δεν είναι σίγουρο ότι τα κονδύλια αυτά θα επαρκέσουν, αλλά σίγουρα είναι μία σημαντική βοήθεια", ήταν το πρώτο σχόλιο του δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδης. 


Ο Δήμος Κομοτηνής ακόμα πριν ανακοινωθεί η χρηματοδότηση εκ μέρους του ΥΠΕΣ, αξιοποιώντας ίδιους πόρους προχώρησε στην δημοπράτηση έργου συντήρησης των υφιστάμενων παιδικών χαρών αλλά και κατασκευής νέων παιδικών χαρών. Επίσης αξιοποιεί το leader για παιδικές χαρές στα χωριά, όπως και ανταποδοτικά του TAP. "Αυτή η πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ έρχεται συμπληρωματικά να ενισχύσει την προσπάθειά μας ώστε οι παρεμβάσεις μας να αφορούν περισσότερες παιδικές χαρές από αυτές που θα μπορούσαμε με δικά μας μέσα να ολοκληρώσουμε", τόνισε ο δήμαρχος Κομοτηνής. Ερωτώμενος σχετικά με την προοπτική να επαναλειτουργήσουν παιδικές χαρές που αποξηλώθηκαν, ο δήμαρχος διευκρινίζει ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες "υπήρχαν παιδικές χαρές που είχαν κατασκευαστεί σε σημεία στα οποία δεν επιτρέπεται να κατασκευαστούν λόγω νομοθεσίας, όπως πχ στη γωνία των οδών Μακεδονίας και Βύρωνος.

Όση βούληση και να έχει ο Δήμος δεν μπορεί να ξαναστήσει παιδικές χαρές σε αυτά τα σημεία με βάση τις διατάξεις που πρέπει να σεβόμαστε. Υπάρχουν όμως και σημεία όπου αποξηλώθηκαν παιδικές χαρές για τα οποία υπάρχει επιλεξιμότητα λόγω χωροθέτησης, ασφάλειας, θέσης. Εκεί σκοπεύουμε να ξαναστήσουμε παιδικές χαρές". 


Επιδίωξη του υπουργείου Εσωτερικών είναι να δοθεί μια ουσιαστική ώθηση στη λειτουργία πιστοποιημένων παιδικών χαρών στη βάση των νέων, σύγχρονων κανονισμών ασφαλείας οι οποίοι αυστηροποιούν τις προδιαγραφές για την προστασία των παιδιών. Η προαναγγελία της ενίσχυσης έχει ήδη γίνει δεκτή ιδιαίτερα θετικά από τους αιρετούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα κατορθώσουν να επαναλειτουργήσουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό παιδικών χαρών με τη βοήθεια της πολύπλευρης χρηματοδότησης και τις ουσιαστικές διαδικασίες που προβλέπονται.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για όσους βιάζονται να υποβαθμίσουν τη σημασία και τα  οφέλη η όχι,  που αποκόμισε ο  πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσημη επίσκεψη του στη φιλικά φερόμενη προς την Τουρκία, Λιβύη, ας κρατήσουν χ