fbpx Ανοίκιαστα "φοιτητικά" διαμερίσματα, αγωνία ιδιοκτητών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ;

Ανοίκιαστα "φοιτητικά" διαμερίσματα, αγωνία ιδιοκτητών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φοιτητές
Ενοίκια

Ο "Χ" είχε αναδείξει τα παράπονα πρωτοετών φοιτητών για τα ακριβά ενοίκια στο κέντρο της Κομοτηνής - Πτώση των τιμών στα ανοίκιαστα σπίτια προς αναζήτηση ενοικιαστή

Σήμα κινδύνου από τους μεσίτες -και τους ιδιοκτήτες- δια στόματος Γιώργου Γκαγκά 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Σχεδόν σε απόγνωση είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγωγικά οι μεσίτες στην Κομοτηνή, καθώς αν και το ημερολόγιο δείχνει 4 Οκτωβρίου ένας μεγάλος αριθμός «φοιτητικών» διαμερισμάτων στην πόλη έχουν μείνει ανοίκιαστα. 


«Είναι η πρώτη χρονιά που έχει δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση στην πόλη μας» είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο Γιώργος Γκαγκάς, που είναι μεσίτης και εξήγησε αναλυτικά την κατάσταση: «Υπάρχουν πάρα πολλά ξενοίκιαστα - κυρίως τα διαμερίσματα που είναι γύρω στα 28 με 35 τμ καθαρές επιφάνειες. Μάλιστα, η μετακίνηση των ενοικιαστών ολοκληρώθηκε την τέταρτη με πέμπτη μέρα της ανάρτησης των αποτελεσμάτων των φοιτητών. Φέτος είχαμε μια αυξημένη κίνηση από τα τέλη του Ιουλίου για πρώτη φορά και ολοκληρώθηκε μέχρι την τέταρτη-πέμπτη μέρα της ανάρτησης των αποτελεσμάτων. Από εκεί και μετά υπήρξε πρόβλημα στην μετακίνηση, δηλαδή δεν έχουμε δει μετακίνηση υποψηφίων ενοικιαστών».


Κατά την εκτίμηση του κου Γκαγκά, ένας από τους λόγους αυτής της κατάστασης είναι «είναι ότι πολλοί Κομοτηναίοι δήλωσαν την Κομοτηνή για να μην μπουν στην διαδικασία μετακίνησης, οπότε επιλέγουν σχολές της πόλης μας. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν τα έξοδα για μισθώματα, κοινόχρηστα κ.ά.». Ένας άλλος είναι το γεγονός ότι «φέτος έχουμε πάρα πολλά παιδιά που έχουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, κυρίως προέρχονται από οικογένειες που έχουν μπει στην διαδικασία διαζυγίου ή είναι μονογονεϊκές οικογένειες, που έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα». 


«Σας μεταφέρω την εικόνα που έχω σαν γραφείο» λέει ο κος Γκαγκάς και προσθέτει ότι παρατηρεί «πολλά παιδιά να έρχονται στην Κομοτηνή, χωρίς να γνωρίζουν αν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν κατά την διάρκεια της μίσθωσης, αν μπορούν να βγάλουν τον μήνα. Αυτή την στιγμή βλέπουμε ότι πολλοί περιμένουν να βγουν τα αποτελέσματα γιατί όλοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην είσοδο στις εστίες, όπου η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβρη. Επίσης, πολλοί αποθέτουν τις ελπίδες τους στις μεταγραφές σε άλλη πόλη».


Φέτος παρατηρείται και μία άλλη παράμετρος, φοιτητές από γειτονικές πόλεις να επιλέγουν την καθημερινή μετακίνηση έναντι της μόνιμης εγκατάστασης. «Υπάρχουν φοιτητές από κοντινές περιοχές, από Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη μέχρι και Καβάλα, οι περισσότεροι εκ των οποίων μπήκαν στην διαδικασία το να πηγαινοέρχονται μέχρι να δουν πως θα κινηθεί το πράγμα με την σχολή, δηλαδή αν μπορούν να ανταπεξέλθουν», σημειώνει ο κος Γκαγκάς. 


Επιπρόσθετα στο πρόβλημα λειτουργεί και το ότι «φέτος είχαμε πολύ λίγες περιπτώσεις μετακινήσεων στρατιωτικών, γιατί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπήκε στην διαδικασία να περικόψει τις μετακινήσεις των στρατιωτικών για να περικόψει τα έξοδα». 


ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ
Φυσικό επόμενο είναι οι ιδιοκτήτες να ρίχνουν τις τιμές. "Είναι η πρώτη χρονιά που υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα από κεντρικά ξενοίκιαστα διαμερίσματα που είναι καινούρια, μέχρι πενταετίας, δεκαετίας και οι τιμές τους μέσο όρο είναι γύρω στα 250. Είχαν υποχωρήσει γύρω στα 20 και 30 ευρώ, παρόλα αυτά παραμένουν ξενοίκιαστα", υπογραμμίζει. 


Ο κος Γκαγκάς επιμένει πως «πρέπει να δούμε επιτέλους το τι θέλει η πόλη, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν Κομοτηναίοι, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα είτε σαν κοινωνία, είτε σαν τοπικοί φορείς, να πούμε ότι τελικά η Κομοτηνή βασίζεται στους φοιτητές της, στους στρατιωτικούς και στις άλλες κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτή την στιγμή αν δεν το προσέξουμε, το πρόβλημα του χρόνου θα γιγαντωθεί. Ακούγεται έντονα για δύο σχολές που θέλει το πανεπιστήμιο να φέρει, ψυχολογίας και ένα τμήμα του ΤΕΦΑΑ διατροφολογίας. Πρέπει να βοηθήσουμε το πανεπιστήμιο, να στηρίξουμε αυτές τις σκέψεις για να μην έχουμε πρόβλημα. Να ενωθούμε σαν κοινωνία, σαν ιδιοκτήτες, σαν τοπικοί φορείς για να μην γιγαντωθεί το πρόβλημα, γιατί αυτή την στιγμή η πόλη ζει από αυτό».


Τέλος, ο κος Γκαγκάς εξηγεί για το πως αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι ιδιοκτήτες, δηλαδή εκτός από την μείωση των μισθωμάτων. "Ανακαινίζονται πολλά παλιά διαμερίσματα και διαχωρίζονται. Για παράδειγμα ένα σπίτι 120 τμ παλιάς οικοδομής ανακαινίζεται και φτιάχνονται μικρά διαμερίσματα. Επίσης, υπάρχουν αλλαγές χρήσης. Για παράδειγμα, κάποια ισόγεια καταστήματα επειδή δεν ενοικιάζονται, πλέον μπήκαν στην διαδικασία αλλαγής χρήσης και έχουν δημιουργηθεί τρία και τέσσερα διαμερίσματα", καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι αλλαγές που περίμεναν κάποιοι σε πρόσωπα για τους αντιπεριφερειάρχες,  χωρικούς και θεματικούς,  δεν ήρθαν, αφού φάνηκε  ότι η επιλογή του Χρήστου Μέτιου ήταν να κρατηθεί το υπάρχον σχήμα για άλλη μια χρο