fbpx Ανοιχτός ο φάκελος "Ρομά" στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 21 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Ανοιχτός ο φάκελος "Ρομά" στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρομά
Αλάν Κογιού
Δήμος Κομοτηνής
Γιώργος Πετρίδης

Ολοένα και χειροτερεύει η κατάσταση στο Αλάν Κογιού 
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας ενός παιδιού από εξοστρακισμένη σφαίρα στο Μενίδι της Αττικής ξανάνοιξε ο φάκελος "Ρομά" συνολικά για την ελληνική πολιτεία, μόνο που για την Κομοτηνή ο συγκεκριμένος "φάκελος" παραμένει ανοιχτός εδώ και πολλά χρόνια. Ο λόγος φυσικά για τη συνοικία Αλάν Κογιού, στην οποία ζουν 325 οικογένειες το αριθμητικό σύνολο των οποίων όμως δεν μπορεί να προσδιοριστεί λόγω της ρευστότητας της κατάστασης. 


Όπως και να 'χει όμως, η "μετεγκατάστασήη" τους είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοιχτό στο Δήμο Κομοτηνής εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Παρόλα αυτά, ο νυν δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης θεωρεί ότι η δημοτική του αρχή έχει παράξει κάποιο έργο στο συγκεκριμένο τομέα, στα έξι χρόνια που κατέχει τα ηνία του Δήμου και αναφερόμενος σε αυτό μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm είπε: "Τα τελευταία έξι χρόνια καταφέραμε να τελειώσουμε την απαλλοτρίωση του νέου χώρου, που δεν ήταν κάτι εύκολο, να τελειώσουμε με δικαστικές διενέξεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να τελεσιδικήσει οριστικά υπέρ του Δήμου και του κόσμου αυτού η υπόθεση των προσφυγών που υπήρχαν στα δικαστήρια. Το εντάξαμε στο πολεοδομικό της Κομοτηνής και έτσι έχει πάρει ΦΕΚ ο χώρος της μετεγκατάστασης ως επίσημα χωροθετημένος. Δεν μας ενδιέφερε το αισθητικό κομμάτι τόσο, όσο το να μην είναι μακριά από την πόλη για να μην δημιουργηθούν λειτουργικά προβλήματα με τους ανθρώπους αυτούς. Είναι θετικό για την θέση του που είναι τέτοια και μπορεί να ενσωματωθεί στην λειτουργία της πόλης.

Άλλωστε είναι μια θέση που αρκετοί άνθρωποι από το Αλάν Κουγιού είχαν επιλέξει εκεί γύρω και είχαν χτίσει κάποια αυθαίρετα στην περιοχή. Ήμασταν έτοιμοι τον Αύγουστο να προχωρήσουμε στην προκήρυξη των μελετών που χρειάζονται, αλλά μας πρόλαβε ο γνωστός νόμος Σπίρτζη, οπότε τροποποιήσαμε τις προδιαγραφές και μέσα στο καλοκαίρι θα προκηρύξουμε και τις μελέτες που χρειάζονται για την πολεοδόμηση. Αυτά θα γίνουν με κονδύλια του Δήμου. Δεν ζητάμε από πουθενά χρήματα, παρόλο που ο Δήμος δεν διαθέτει τους απαραίτητους επιστήμονες που χρειάζονται, δηλαδή γεωλόγους, πολεοδόμους, χωροτάκτη, περιβαλλοντολόγο -ούτε καν για την επίβλεψη των μελετών αυτών".


"Αφού ολοκληρωθεί αυτό, στην συνέχεια μέσα από το ΕΣΠΑ θα αναλάβει η ΔΕΥΑΚ και οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου να κάνουν τις μελέτες για τις αστικές υποδομές δηλαδή, δρόμο, φώτα, νερό, αποχέτευση" συνέχισε ο κος Πετρίδης και εξήγησε ότι έως αυτό το σημείο ο Δήμος μπορεί να τα καταφέρει με τις δικές του οικονομικές δυνάμεις, όμως στην επόμενη φάση θα πρέπει να λάβει χρηματοδότηση, για να μπορέσει να τη φέρει σε πέρας: "Αφού ολοκληρωθούν οι μελέτες τότε θα πρέπει να δοθούν χρήματα για κάποια πράγματα. Το ένα είναι τα χρήματα που πρέπει να βρεθούν για να γίνουν οι αστικές υποδομές, για να κατασκευαστούν οι δρόμοι, η παιδική χαρά, τα δίκτυα και για αυτά σήμερα που μιλάμε υπάρχει επιλεξιμότητα στο ΕΣΠΑ. Αυτό που σίγουρα θα χρειαστεί είναι η οικιστική τους κατάσταση. Μιλάμε περίπου για  300 κατοικίες που με έναν πρόχειρο υπολογισμό μπορεί το κόστος τους να σημαίνει έναν προϋπολογισμό από 40 έως 50 εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι από εκεί και πέρα προϋποτίθεται η συμμετοχή της πολιτείας".


Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
Αν και ο κος Πετρίδης απέφυγε να ορίσει χρονοδιαγράμματα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι μελέτες του Δήμου ενδεχομένως να είναι έτοιμες μέσα σε τρία χρόνια. Το ερώτημα που πλανάται όμως πάνω από τον οικισμό του Αλάν Κουγιού, είναι κατά πόσο υπάρχει υπομονή από πλευράς των Ρομά. Αυτό τουλάχιστον είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ένας εκπρόσωπος τους ονόματι Αχμέτ Μουφήτ: "Είναι πολύ άθλια η κατάσταση, πρέπει να το δουν είτε ο δήμαρχος είτε η πολιτεία να βρεθούν αυτά τα χρήματα να γίνει μετεγκατάσταση διότι είναι μέσα στην  πόλη της Κομοτηνής ένα χιλιόμετρο από την αστυνομία, σχεδόν στο κέντρο της πόλης και είναι ντροπή, εδώ και τόσα χρόνια το ακούμε και δεν γίνεται τίποτα, εγώ ήμουν πιτσιρικάς και τώρα έφτασα στα 50 και ακόμα περιμένουμε να γίνει η μετεγκατάσταση. Όσο αργεί να γίνει είναι εις βάρος τους γιατί ξέρετε οι δικοί μας παντρεύονται και μικροί, κάνουν οικογένειες κάνουν παιδιά"


Ο κος Μουφήτ είπε ακόμα ότι ο βίος των ομογάλακτων του τείνει πλέον να γίνει αβίωτος αφού μέσα σε όλα τους τα προβλήματα προστίθεται και αυτό της "διαρροής" μαθητών από τα σχολεία: "υπάρχει διαρροή από τα σχολεία, τα παιδιά πλέον, ενώ παλιότερα γνώριζαν ότι η πολιτεία έδινε αυτό το χιλιάρικο περίπου το χρόνο για κάθε παιδί να έχει χαρτζιλίκι να πηγαίνει στο σχολείο, προσπάθησε να τα εντάξει στα σχολεία, τώρα βλέπουμε να μην πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο και αυτό γιατί ζουν σε λαμαρίνες, δεν έχουν φωτισμό, δεν έχουν τραπεζάκι, δεν έχουν τα ρούχα τους, δεν μπορούν να πάνε, οι γονείς τους σχεδόν είναι άρρωστοι έχουν ψυχολογικά προβλήματα που ζουν σε αυτή την κατάσταση γι' αυτό δεν μπορούν. 
Τους καλεί συνέχεια ο εισαγγελέας, το πταισματοδικείο για να απολογηθούν γιατί δεν πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Εντάξει όλοι θέλουν να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο -ποιος δεν θέλει;- αλλά έτσι όπως ζουν αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν το εαυτό τους δεν έχουν την όρεξη να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο δεν έχουν ρούχα, δεν έχουν παπούτσια, δεν έχουν τσάντες, δεν έχουν βιβλία, δηλαδή δεν έχουν τις δυνατότητες". 
Τα κυβερνητικά μέτρα για τους Ρομά


— Στα σχολεία που φοιτούν Ρομά θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα σε 15 από 25


— Θα γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου για τα παιδιά των Ρομά


—  Θα θεσμοθετηθεί υποχρεωτικά σχολή γονέων


— Αλλαγή στο νομικό καθεστώς ως προς τη δυνατότητα των μαθητών Ρομά που παίρνουν απολυτήριο Λυκείου να εισάγονται σε ορισμένα ακαδημαϊκά τμήματα χωρίς εξετάσεις.


Η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου εξήγγειλε μετεγκατάσταση Ρομά σε δήμους και ουσιαστικά διάλυση κάποιων των αυθαίρετων οικισμών, με συναίνεση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κατοικίας τους.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει το διάγγελμα του πρωθυπουργού, που θα έδινε ένα οδικό χάρτη σταδιακής επιστροφής στην καθημερινότητα και φυσικά μέτρων στήριξης όσων πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα,  που