ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ Ο "Χ"

ΑΝΟΙΧΤΗ η υπόθεση της Βρετανίδας που κατασπαράχτηκε από ζώα στη Μαρώνεια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
υπόθεση
βρετανίδα
Μαρώνεια
κατηγορίες

Μυστήριο καλύπτει μέχρι σήμερα τα αίτια θανάτου της Celia Hollingworth

Ένας κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια, οι συγγενείς της θανούσης δεν κυνηγούν δικαστικά την υπόθεση

Διονύσης Βοργιάς

Ήταν 23 Σεπτεμβρίου του 2017, όταν διασώστες εντόπιζαν νεκρή, μετά από επιτόπιες έρευνες, την 62χρονη Celia Hollingworth. Ο θάνατός της επήλθε στις 21/9/17 και αποδόθηκε σε ζώα, όμως  τα ακριβή αίτια του περιβάλλονται μέχρι και σήμερα από μυστήριο. Ενάμιση χρόνο μετά τον θάνατό της, η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια, το πρωί της Πέμπτης 21/3. Συγκεκριμένα, στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ροδόπης, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια βρέθηκε ιδιοκτήτης χωραφιού στην περιοχή, σχετικά με τον θάνατο της ηλικιωμένης από την Βρετανία. Ο "Χ" ρίχνει ξανά φως στην πολύκροτη αυτή υπόθεση, που μήνες τώρα έχει παραμείνει στην αφάνεια.

Το χρονικό ενός θανάτου "φάντασμα"
Συναγερμός σήμανε τον Σεπτέμβριο του '17, όταν στην φιλήσυχη περιοχή της Μαρώνειας, η 62χρονη Celia Hollingworth δηλώθηκε αγνοούμενη. Η ίδια τηλεφώνησε στους συγγενείς της και τους ενημέρωσε ότι δέχθηκε επίθεση από σκυλιά. Οι συγγενείς της ενημέρωσαν την βρετανική πρεσβεία και άμεσα σήμανε συναγερμός στις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό της Βρετανίδας, η οποία κινούταν σε ευρωπαϊκό μονοπάτι, μόνη, εξερευνώντας την φύση και την ιστορία της ομηρικής Μαρώνειας.

Μετά από μερικά εικοσιτετράωρα, ημέρα Σάββατο 23/9/17, κομμάτια του σώματός της εντοπίστηκαν από τους διασώστες στην ευρύτερη περιοχή των Πετρωτών. Το θέαμα ήταν αποκρουστικό. "Πρώτη φορά αντίκρισα τέτοιο θέαμα, ενώ έχω συμμετάσχει σε πολλές έρευνες, ήταν τραγικό", είχε πει τότε στον "Χ" η Μαρία Πεππέ εθελόντρια στην Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης Έβρου μεταφέροντας το κλίμα. Σε κοντινή απόσταση εντοπίστηκαν και έγγραφα, που ανήκαν στην Βρετανίδα τουρίστρια.

Το Δικαστήριο και η στάση των συγγενών της θανούσης
Μετά από ενάμιση χρόνο η υπόθεση απασχόλησε το ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ροδόπης. Η υπόθεση πήρε αναβολή για τον Ιανουάριο του 2020, καθώς φέρεται ότι εκ παραδρομής της Εισαγγελίας που κίνησε την διαδικασία, δεν κλητεύθηκε η μητέρα ή ο αδελφός της θανούσης, που είναι οι πιο κοντινοί συγγενείς της.

Άξιο αναφοράς είναι πάντως - σύμφωνα με πληροφορίες του "Χ" - ότι οι συγγενείς της, η άνω των 90 χρονών άτυχη μητέρα και ο άνω των 60 ετών αδελφός της, που κατοικούν στην Βρετανία - δεν επιδιώκουν να κινηθούν δικαστικά εις βάρος κάποιου, έχοντας δηλώσει στους κύκλους του, ότι επιθυμούν η μοιραία γυναίκα να βρει ειρήνη εν ουρανώ. 

Άγρια ζώα ή σκυλιά πίσω από τον θάνατο;
Η υπόθεση πάντως στο Δικαστήριο χθες με πολλούς μάρτυρες και έναν κατηγορούμενο, ανέδειξε στοιχεία. Ο άντρας που έκατσε στο εδώλιο κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ήτοι πλημμέλημα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος φέρεται πως δεν είχε μεριμνήσει ώστε τα σκυλιά του οικοπέδου του να ήταν ταϊσμένα. Επίσης, επικουρικά, στο κατηγορητήριο φέρεται να αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε μεριμνήσει ώστε τα σκυλιά του να είναι τοποθετημένα σε περιορισμένο περιβάλλον. Φέρεται ότι τα σκυλιά, σε πρώτο χρόνο, κυνήγησαν την θανούσα χωρίς να την χτυπήσουν αλλά τρομοκρατώντας της, ενώ, σε δεύτερο χρόνο, την δάγκωσαν. Παρόλα αυτά τα αίτια του θανάτου της δεν μπορούν μετά βεβαιότητας να αποδοθούν, κατόπιν όλων των σχετικών διαδικασιών, σε αυτά τα σκυλιά.

Από την άλλη, η πλευρά του κατηγορούμενου ανασκευάζει όλα τα ως άνω επιχειρήματα της Εισαγγελίας. Στο ακροατήριο, καταρχάς, έγινε γνωστό ότι στην δικογραφία υπάρχουν τρεις διαφορετικές πιθανές ώρες για το τηλεφώνημα της γυναίκας στους συγγενείς της. Το πιο σημαντικό επιχείρημα είναι το εξής: Από τα δείγματα

 DNA (μέσω σάλιου και κοπράνων) που ελήφθησαν από τα επίμαχα σκυλιά, έξι ημέρες μετά τον θάνατο ήτοι 27/9, αποδεικνύεται ότι δεν είχαν σχέση με το θανατηφόρο αποτέλεσμα που επήλθε στην άτυχη Βρετανίδα. Το αποτέλεσμα, υποστηρίζουν, επήλθε από επίθεση άλλων ζώων. Στο Δικαστήριο αναμένεται να κριθεί εάν τα εν λόγω πορίσματα από τα ως άνω δείγματα αποτελούν ασφαλή τεκμήρια αθωότητας του κατηγορουμένου.

Άξιο αναφοράς είναι πως τον Οκτώβριο του '17 ανακοινώθηκε η έναρξη και έρευνα για την παροχή δεδομένων παρουσίας λύκων και σκύλων στην ευρύτερη περιοχή του σημείου θανάτου της. Τα στοιχεία της μελέτης θα αξιοποιούνταν στην διαλεύκανση της υπόθεσης.

"Προσοχή: Τσακάλια και άγρια ζώα"
Ο "Χ" κάνει αυτοψία στα μονοπάτια του διένυσε η Βρετανίδα τουρίστρια, αρκετούς μήνες μετά τον θάνατό της, για να διαπιστώσει ότι μόνο ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει προκειμένου να αποτραπεί αντίστοιχη τραγωδία στο μέλλον. Το μόνο που έχει γίνει - σε ένα κατά το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκό μονοπάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι ασφαλές και φροντισμένο - είναι η τοποθέτηση πινακίδων. "Προσοχή: Διέλευση τσακαλιών και άλλων άγριων ζώων / Attention: Wildlife crossing", γράφει η πινακίδα κοντά στο αρχαίο θέατρο, προκαλώντας μπαράζ αποριών για το εάν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα προστασίας των διερχομένων από τις διαδρομές αυτές ή η σωματική τους ασφάλεια εναπόκειται στις δικές τους ενέργειες.

Ντροπιαστικές εικόνες στο οστεοφυλάκιο Μαρώνειας
Στο οστεοφυλάκιο στο δημοτικό κοιμητήριο Μαρώνειας εναποτέθηκαν, μόλις προχθές Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, τα οστά της Celia Hollingworth. Ο "Χ" με αυτοψία στο σημείο, αντίκρισε αποκρουστικές και ντροπιαστικές εικόνες. Ένας σκελετός αφημένος στο έδαφος και μία εικόνα που δεν τιμά κανέναν. Ο σκελετός που είναι αφημένος κάτω είναι άγνωστο σε ποιον ανήκει. Τόσο το παραπάνω όσο και την κατάσταση εν γένει στο συγκεκριμένο οστεοφυλάκιο, πρέπει να έρθουν εις γνώση όλων, προς άμεση βελτίωση των συνθηκών.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πέρασαν σχεδόν έξι μήνες από το τέλος του 18, που υποτίθεται θα είχε αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και θα εφαρμόζονταν ο νόμος Κατρούγκαλου με την προσωπική διαφορά και ο ΕΦΚΑ παίζει κρυφτούλι κ