fbpx Ανοίγουν σήμερα τα αεροδρόμια. Πόσο επηρεάζεται η Θράκη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 1 Ιουλίου, 2020 - 10:00
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ RESTART

Ανοίγουν σήμερα τα αεροδρόμια. Πόσο επηρεάζεται η Θράκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τουρισμός
Απόστολος Παλακίδης
Αθανάσιος Τσώνης

Απ. Παλακίδης: «Η τουριστική σεζόν στη Θράκη ξεκίνησε 15 Ιουνίου»

Θανάσης Τσολάκης

Ημερομηνία - σταθμός θεωρείται η σημερινή στην πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο της υγειονομικής στενωπού στην οποία εισήλθε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού από σήμερα ανοίγουν πλέον όλα τα αεροδρόμια της χώρας και δέχονται πτήσεις από το εξωτερικό. Σε ελεύθερη μετάφραση, αυτό συνιστά το «άνοιγμα του τουρισμού» καθώς αυτός αποτελεί τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας και πάνω σε αυτόν είναι στηριγμένο μεγάλο μέρος της εγχώριας οικονομίας.

Συνεπώς και παρά το γεγονός ότι «τίποτα πια δεν θα είναι ίδιο», η έλευση τουριστών στην Ελλάδα αναμένεται να επανακινητροδοτήσει την από καιρό τελματωμένη οικονομία και να δώσει μία ανάσα σε χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες ανά την επικράτεια.

Χωρίς «ιπτάμενους» τουρίστες η Θράκη 
Πάντως η 1η Ιουλίου μπορεί να αποτελεί ορόσημο για την πλειοψηφία των ελληνικών τουριστικών προορισμών, αλλά όχι για τη Θράκη. «Για μας ο Τουρισμός άνοιξε στις 15 Ιουνίου γιατί η Θράκη (και η Σαμοθράκη) είναι οδικός προορισμός», σημειώνει μιλώντας στον «Χ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης.

Με άλλα λόγια ο κος Παλακίδης εννοεί ότι η Θράκη δεν επηρεάζεται σημαντικά από το άνοιγμα ή μη των αεροδρομίων καθώς δεν διαθέτει κανένα διεθνές αεροδρόμιο στην επικράτεια της. Τουτέστιν, το τουριστικό της μείγμα αποτελείται κυρίως από Βαλκάνιους και κατά ένα ποσοστό Τούρκους - η έλευση των οποίων όμως τίθεται υπό σοβαρή αίρεση προς το παρόν.

Από τις 15 Ιουνίου και εντεύθεν «συνεχίζεται μία συγκεκριμένη ροή κρατήσεων, όχι πολύ υψηλή, αλλά αυξάνεται. Είμαστε πιο κάτω σε σχέση με πέρυσι, αλλά υπάρχει μία κινητικότητα από Βουλγαρία και Ρουμανία. Περισσότερο από Βουλγαρία. Και διοχετεύονται σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Θράκης» λέει ο κος Παλακίδης και την ίδια ώρα σημειώνει ότι ρυθμός αύξησης είναι αργός και συναρτάται φυσικά των υγειονομικών εξελίξεων.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Περιφέρεια ΑΜΘ «το ενδιαφέρον πρέπει να εστιαστεί στη Θάσο» προτρέπει ο πρόεδρος γιατί «η Θάσος έχει τουρίστες που φτάνουν αεροπορικώς», όμως στη μεγάλη εικόνα προφανώς και οι ξενοδόχοι της Θράκης επιθυμούν «η Ελλάδα να δείξει μία καλή εικόνα γενικά γιατί αυτό θα βελτιώσει και τη δική μας εικόνα (εν. τοπικά)».

Οι τουρίστες που έχουν έρθει πάντως, αλλά και αυτοί που ενδιαφέρονται να έρθουν είναι ενημερωμένοι για όσα ισχύουν περί κορωνοϊού και μάλιστα επιδεικνύουν το δέον ενδιαφέρον για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων.

Ωστόσο «εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ» υπογραμμίζει ο κος Παλακίδης, εξ ονόματος φυσικά όλων των συναδέλφων του, πράγμα που σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία της Θράκης είναι υγειονομικά ασφαλή, αφού είναι συνεπή στις οδηγίες των αρχών.

Αθ. Τσώνης: «Έχουμε σκάσει το πρώτο χαμόγελο»
Από τις 15 Ιουνίου έως σήμερα έχουν εισέλθει στην ΑΜΘ 42.000 Βαλκάνιοι τουρίστες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Βούλγαροι. Τάδε έφη ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΑΜΘ Θανάσης Τσώνης, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και περιγράφοντας ευσχήμως ότι «έχουμε σκάσει το πρώτο χαμόγελο βλέποντας τις κρατήσεις στα δύο νησιά της ΠΑΜΘ».

Επειδή όμως το χαμόγελο μπορεί να παγώσει ανά πάσα στιγμή, το ενδιαφέρον των τοπικών αρχών εστιάζεται «στα υγειονομικά πρωτόκολλα -και την τήρηση αυτών- γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε μια δεξαμενή κρουσμάτων που αυτό θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για φέτος αλλά και για του χρόνου», λέει ο κος Τσώνης.

Τις επόμενες ημέρες έρχονται στα τελωνεία κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ προκειμένου να κάνουν ελέγχους στους εισερχόμενους - κάτι που έχει ζητήσει και η περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ θέμα χρόνου είναι και η λειτουργία της πλατφόρμας μέσω της οποίας θα μπορούν να εκπαιδεύονται για την τήρηση των πρωτοκόλλων όσοι εργαζόμενοι του τουρισμού ενδιαφέρονται σχετικά. Το πρόγραμμα αυτό μάλιστα «τρέχει» σε συνεργασία της ΠΑΜΘ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Βουλγαρία: Τα ΜΜΕ ενημερώνουν για τον τουρισμό στην Ελλάδα 
Εν τω μεταξύ, ο τρόπος εισόδου στην Ελλάδα από σήμερα 1η Ιουλίου και οι υποχρεώσεις των εισερχομένων ταξιδιωτών απασχολούν τις στήλες μεγάλων βουλγαρικών ΜΜΕ. Το novinite.bg για παράδειγμα ενημερώνει τους αναγνώστες του ότι από την 1η Ιουλίου θα πρέπει να συμπληρώνουν μία συγκεκριμένη φόρμα εφόσον επιθυμούν να εισέλθουν στην Ελλάδα, μέσω της οποίας θα αποκτούν έναν κωδικό που θα βοηθήσει σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει ιχνηλάτηση. 

Από το ίδιο δημοσίευμα οι οιωνεί Βούλγαροι τουρίστες ενημερώνονται για τα στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρώνουν στη συγκεκριμένη φόρμα (διαδρομή, διεύθυνση διαμονής κα), όπως για το τι θα πρέπει να κάνει κανείς σε περίπτωση που είναι μέρος των τουριστών που θα ελέγχονται δειγματοληπτικά σε καθημερινή βάση. Σημειώνεται δε ότι τα δημοσιεύματα δεν έχουν κανένα αρνητικό πρόσημο ως προς τη στάση που κρατά και τα μέτρα που εφαρμόζει η Ελλάδα.

«Ελπίζει» σε τουριστική επανάκαμψη η Τουρκία
Εν τω μεταξύ και ενώ βόρεια και προς δυσμάς συμβαίνουν αυτά, ανατολικά η Τουρκία επιδίδεται με τα σειρά της σε καμπάνιες προώθησης του τουριστικού της προϊόντος. Χωρίς να σημαίνει ότι είναι ψευδή αυτά που υποστηρίζουν τα ΜΜΕ της γείτονος σχετικά με τις τουριστικές της ομορφιές, το μείζον πρόβλημα παραμένει το «θολό» τοπίο που επικρατεί στη χώρα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας. 

Η Τουρκία παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια έχει καταφέρει να πείσει μεγάλη μερίδα της διεθνούς κοινής γνώμης για τις ομορφιές -ειδικά στο μέτωπο προς το Αιγαίο- φέτος και τουλάχιστον προς το παρόν δυσκολεύεται να πείσει ότι είναι μία χώρα που έχει διαχειριστεί επιτυχώς την κρίση του κορωνοϊού.

«Περιμένει» τουρίστες η Ευρώπη
Πάντως γενικά το ενεστώς καλοκαίρι μπορεί να διαφέρει σημαντικά με όλα τα προηγούμενα (τουλάχιστον των τελευταίων ετών) όμως από τις έως τώρα ενδείξεις προκύπτει ότι δεν θα είναι απολύτως «στεγνό» τουριστικά.

Έρευνα της schengenvisainfo.com με συμμετέχοντες από 87 χώρες (εκτός Σένγκεν) κατέδειξε ότι το 80% των συμμετεχόντων θα ταξιδέψουν σε χώρες Σένγκεν μέσα στους πρώτους τρεις μήνες από τη στιγμή που θα ξανανοίξουν τα σύνορα. Επίσης, τουλάχιστον οι μισοί συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ο τουρισμός είναι ο κύριος λόγος των ταξιδιών που θα γίνουν  ενώ μόλις των 12.5 % αυτών που θα ταξιδέψουν, έχουν προγραμματίσει το ταξίδι τους προς το τέλος του χρόνου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές