fbpx Ανοίγουν οι λίγοι - περιμένουν οι πολλοί
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
LOCKDOWN

Ανοίγουν οι λίγοι - περιμένουν οι πολλοί

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Lockdown
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΓΣΕΕ

Μόνο καταστήματα πώλησης εποχιακών ειδών ανοίγουν από Δευτέρα 7/12

Δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις από την ΓΣΕΕ

Διονύσης Βοργιάς

Στις ελάχιστες κατά το δυνατό επιχειρήσεις περιορίζεται το πρώτο «κύμα» άρσης του lockdown, καθώς όπως ανακοινώθηκε χθες σχεδόν ρηματικά από το Υπουργείο Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, το κλειδί στην πόρτα βάζουν ξανά οι έμποροι εποχιακών ειδών από Δευτέρα.

Η ανακοίνωση: «Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα  supermarkets. Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη».

Η πίεση του ΕΣΥ και η παράταση του lockdown
Το σκεπτικό της απόφασης προσπάθησε να εξηγήσει λίγο αργότερα, στο περιθώριο της καθημερινής ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος προανήγγειλε παράταση του οριζόντιου lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2020. «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπάρχει τη στιγμή αυτή μία σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων, που έρχεται ωστόσο με πιο αργούς ρυθμούς από όσο αναμενόταν. Σε εθνικό επίπεδο διαπιστώνονται επίσης περισσότερα εξιτήρια από τα εισιτήρια ασθενών στα νοσοκομεία. Ωστόσο πολλά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρή πίεση», προλόγισε και γνωστοποίησε τα εξής:

«Με αυτά τα δεδομένα γίνεται προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απομακρύνεται χρονικά. Για αυτό, προς το παρόν, παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό, μέχρι και την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6 το πρωί. Κατ’ εξαίρεση από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα  super markets. Η παράταση των γενικών υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής».

Κ. Μητσοτάκης: Μόνο με εμβόλιο «ανοίγει» η νυχτερινή διασκέδαση
Κι ενώ τα χρονοδιαγράμματα παραμένουν «θολά» σε αρκετούς εμπορικούς κλάδους, το τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει επί τα χείρω για τη νυχτερινή διασκέδαση. Μιλώντας στο οικονομικό Φόρουμ «World Leaders» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε πως η επαναλειτουργία μπαρ και νυχτερινής διασκέδασης θα γίνει μόνο όταν έχουμε τα εμβόλια.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποια είδη οικονομικής δραστηριότητας απλά δεν θα λειτουργήσουν έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο, για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η διασκέδαση σε προχωρημένη ώρα. Δεν μπορούμε να έχουμε συγχρωτισμό στα μπαρ έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ως προς την εστίαση και το λιανεμπόριο, υπογράμμισε ότι θα ανοίξουν σταδιακά και με πολλούς περιορισμούς. «Ίσως σε κάποιο σημείο θα έχεις τη δυνατότητα να ανοίξεις εστιατόρια, με την τήρηση των πρεπουσών αποστάσεων, σίγουρα μπορείς να εξετάσεις το άνοιγμα του λιανεμπορίου όμως κάποιοι περιορισμοί θα είναι απολύτως απαραίτητοι», επεσήμανε.

Παράλληλα, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των σχολείων, σημειώνοντας ότι «θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα εισηγηθούν οι ειδικοί».

Δυσοίωνες προβλέψεις της ΓΣΕΕ
Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) δημοσίευσε το Ειδικό Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων με τίτλο «προοπτικές και προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και εναλλακτικά σενάρια πολιτικής», όπου παρουσιάζονται ποσοτικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη βασικών μεγεθών για την περίοδο 2021-2022. Δεδομένο θεωρείται πλέον πως η πανδημία έβαλε τέλος στην «εύθραυστη» ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με το πραγματικό ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 10,4% το 2020.

«Τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2020 επιβεβαίωσαν την πρόβλεψή μας για ύφεση της οικονομίας, με το πραγματικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 15,2% το β’ τρίμηνο του 2020, μετά την πτώση κατά 0,5% του α’ τριμήνου. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του κειμένου δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο αναφορικά με το ΑΕΠ και τις συνιστώσες του», αναφέρει η έκθεση.

Για το 2021 τώρα, λόγω των επιπτώσεων του δεύτερου πανδημικού κύματος στην Ελλάδα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το 2021.

Με βάση τα παραπάνω, η επίπτωση της πανδημικής κρίσης στην οικονομία μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα. «Η τρέχουσα χρηματοοικονομική κατάσταση τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων είναι εύθραυστη, λόγω μείωσης των εισοδηματικών ροών και έλλειψης ρευστότητας. Η σταθερή τάση μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) διακόπηκε το β’ τρίμηνο του 2020. Αυτό ισχύει πρωτίστως για τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια, ενώ η μείωση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων ήταν οριακή. Η έλλειψη ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να γίνει εντονότερη λόγω της υψηλής πιθανότητας να υπάρξουν διαδοχικά lockdown μέχρι την άνοιξη του 2021», προειδοποιεί η ΓΣΕΕ στο περιθώριο της πολυσέλιδης επιστημονικής έρευνας για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Συνοψίζοντας, η ΓΣΕΕ εκτιμά πως η ύφεση το 2020 θα είναι στο -10,8% σαφώς υψηλότερη από τις αντίστοιχες προβλέψεις του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ, ενώ το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 7,5%. Για το 2021 και το 2022 το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται από τη ΓΣΕΕ ότι θα αυξηθεί κατά 3,4% και 4,2% αντίστοιχα, ενώ το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο θα παρουσιάσει μικρή βελτίωση (-6,8% και -4,2% αντίστοιχα).

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δύσκολου πάλι καλοκαιριού τουριστικά στην ΑΜΘ, εξαγγέλθηκε με το κυβερνητικό-πολιτικό- αυτοδιοικητικό «αλαλούμ»,  ανήμερα της απελευθέρωσης της πόλης μας,  με το αδικαιολόγητ