fbpx Ανοίγουν Μάιο Εστίαση, Γυμνάσια-Δημοτικά και Τουρισμός «αν δεν υπάρξει έξαρση»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 22 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ανοίγουν Μάιο Εστίαση, Γυμνάσια-Δημοτικά και Τουρισμός «αν δεν υπάρξει έξαρση»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εστίαση
Παιδεία
Κυριάκος Μητσοτάκης

Ενεργοποιείται νέα εμβολιαστική γραμμή για πολίτες άνω των 30 ετών

Διονύσης Βοργιάς

Την επαναλειτουργία της Εστίασης, των Γυμνασίων-Δημοτικών και του ανοίγματος του τουρισμού, κατά σειρά μέσα στον Μάιο «αν δεν υπάρξει έξαρση» όπως είπε, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε έκτακτο μήνυμά του για τα μέτρα. Συγχρόνως, εξήγγειλε απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα, ενεργοποίησή τους μαζί με τον τουρισμό και λειτουργία νέας εμβολιαστικής γραμμής για πολίτες άνω των 30 ετών. Τέλος, έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, να μην συνωστίζονται και να μην αμελήσουν να εμβολιαστούν, εάν είναι η σειρά τους.

Ανεμβολίαστη η συντριπτική πλειοψηφία διασωληνωμένων
Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την εξάλεπτη τοποθέτησή του παραδεχόμενος πως υπάρχει «μεγάλη κούραση» από τα παρατεταμένα μέτρα, αλλά παρουσιάστηκε εν μέρει αισιόδοξος, λέγοντας: «υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: Οι εμβολιασμοί, τα self-test, αλλά και ο καλύτερος καιρός μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει».

Μετέφερε την επιδημιολογική εικόνα πως «η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων» και ισχυρίστηκε πως «το Σύστημα Υγείας ανταποκρίνεται στην πίεση» και πως «η πολιτική της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των περιορισμών αποδίδει».

Μιλώντας για τα εμβόλια, τα χαρακτήρισε «αποτελεσματικά» και ισχυρίστηκε πως «το τείχος ανοσίας χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς» αν και οι εμβολιαστικοί ρυθμοί στη χώρα μας δεν είναι γρήγοροι. Τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «η συντριπτική πλειονότητα όσων διασωληνώνονται είναι, πλέον, ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας».

Πάσχα χωρίς ταξίδια
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την Περίοδο του Πάσχα, επιχειρηματολογώντας πως εάν ο ιός διασπαρθεί περαιτέρω στην επαρχία, μπορεί να μην αντέξουν τα περιφερειακά Νοσοκομεία.

«Το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας. Ξέρω ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους. Αλλά αποτελεί τη μόνη επιλογή, που συνδυάζει τις επιφυλάξεις των γιατρών και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας», δήλωσε.

Άνοιγμα, αν δεν υπάρξει νέα έξαρση
Αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινάει το σταδιακά άνοιγμα περισσότερων δραστηριοτήτων, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Εκ προοιμίου όμως έβαλε μία σημαντική προϋπόθεση για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ότι δηλαδή «δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση».

Στη συνέχεια ανακοίνωση τους τρεις συν ένα «σταθμούς», ως εξής:
«Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η Εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής. Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι Γυμνάσια και Δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες. Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού».

Έκκληση πειθαρχίας και εμβολιασμών
«Τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία» ισχυρίστηκε σε άλλο σημείο του λόγου του ο πρωθυπουργός, έκανε όμως έκκληση για «πειθαρχία», λέγοντας χαρακτηριστικά: «όποιος έχει κουραστεί δεν έχει πια το άλλοθι να αυθαιρετεί» και πιο συγκεκριμένα ζήτησε: «όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν», χαρακτηρίζοντας όμως τους συμπολίτες μας ως λίγους «μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών» αλλά που «μπορεί να βλάψουν πολλούς».

Εδώ επανήλθε στους εμβολιασμούς, για να παραδεχθεί πως «δεν είμαστε ακόμα στα ποσοστά που θα θέλαμε, ιδίως μεταξύ των πλέον ευπαθών» και χαρακτήρισε «τραγικό» το να χάνονται ζωές ανθρώπων, που θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί όλο αυτό το διάστημα. «Οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό», είπε.

Νέα γραμμή εμβολιασμού για τους 30+
Τέλος, στο περιθώριο της δήλωσής του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας νέας γραμμής εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 30 ετών. Συγκεκριμένα δήλωσ: «Από την Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα. Ενώ ήδη τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια και η διανομή των self-test».


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλώς πράττουν και διαμαρτύρονται οι Ομοσπονδίες στον υπουργό Ανάπτυξης και στον περιφερειάρχη,  για να μη φορολογηθούν για τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων,  όπως στη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, με δεδ