fbpx Άνοιγμα σε όλη τη Ροδόπη κάνουν οι δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΓΙΑΤΡΟ

Άνοιγμα σε όλη τη Ροδόπη κάνουν οι δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΥ Κομοτηνής
ΤΟΜΥ
Δημόσια Υγεία

Δημότες Ιάσμου, Μαρώνειας - Σαπών και Αρριανών μπορούν να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό στις ΤΟΜΥ Κομοτηνής, σύμφωνα με οδηγία της 4η ΥΠΕ

Οικογενειακοί γιατροί θα θεωρηθούν και οι αγροτικοί γιατροί, οπότε οι δημότες που επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τον αγροτικό τους ιατρό

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στις δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας Κομοτηνής μπορούν να απευθύνονται οι δημότες όλων των Δήμων της Ροδόπης, για την εγγραφή τους σε οικογενειακό γιατρό. Αυτή η δυνατότητα παρέχεται στους δημότες όλου του νομού, σύμφωνα με νέα οδηγία που εστάλη από την 4η Υγειονονομική Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης. Ενώ αρχικά υπήρχε σχεδιασμός οι ΤΟΜΥ στην Κομοτηνή να καλύπτουν μόνο τις ανάγκες της πόλης, η νέα οδηγία από την 4η ΥΠΕ ορίζει ότι και ο πληθυσμός που ανήκει στα χωριά του Δήμου, ή στους υπόλοιπους τρεις Δήμους της Ροδόπης, αν το επιθυμεί μπορεί να εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό στις δύο ΤΟΜΥ του Δήμου Κομοτηνής. Βέβαια, καθώς οικογενειακοί γιατροί θα θεωρηθούν και οι αγροτικοί γιατροί, οι δημότες που επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τον αγροτικό τους ιατρό. 

Τα παραπάνω και άλλα σημαντικά δεδομένα που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019 στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε σε εκδήλωση συνεργασίας του 1ου ΚΑΠΗ και της 2ης ΤΟΜΥ. Συγκεκριμένα το 1ο ΚΑΠΗ του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με την 2η Τ.ΟΜ.Υ της 4ης ΥΠΕ συνδιοργάνωσαν τις πρωινές ώρες της Τρίτης 6 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΑΠΗ ενημέρωση σχετικά με την λειτουργία και τις παροχές της Τ.ΟΜ.Υ. από την κοινωνική λειτουργό της  2ης Τ.ΟΜ.Υ. Κομοτηνής Σουζάνα Μουρατίδου και ιατρική ομιλία από τον οικογενειακό γιατρό ειδικότητας παθολογίας της 2ης Τ.ΟΜ.Υ. Πρόδρομο Παπαδόπουλο με θέμα "αρτηριακή υπέρταση". 

Από τις αρχές του 2019 θα είναι υποχρεωτικός για όλους ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, σύμφωνα με τον οποίο όλοι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, θα πρέπει να είμαστε εγγεγραμμένοι σε έναν οικογενειακό γιατρό. Όπως εξηγεί περαιτέρω η κα Μουρατίδου "οι οικογενειακοί γιατροί είναι ειδικότητας παθολόγου, γενικής ιατρικής και για τα παιδιά ο παιδίατρος. Η εγγραφή είναι απαραίτητη ώστε να υπάρχει ο ιατρικός φάκελος για τον κάθε ασθενή και να μπορεί να παρακολουθεί και ο οικογενειακός του γιατρός αλλά και οποιοσδήποτε γιατρός ανά την Ελλάδα".

Δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας λειτουργούν σήμερα στην Κομοτηνή και σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό "μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού έχει αρχίσει και γνωρίζει για την λειτουργία των ΤΟΜΥ και ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών έχει έρθει και έχει γραφτεί στην πρώτη και στην δεύτερη ΤΟΜΥ. Κυρίως όμως τις γνωρίζει ο κόσμος που είχε κάποια συστηματική ανάγκη και λάμβανε ήδη υπηρεσίες υγείας από το νοσοκομείο, οπότε αναγκαστικά έμαθαν και άρχισαν να έρχονται στις ΤΟΜΥ, κάνουν τις εγγραφές τους και συνεχίζουν να λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους. Ο πιο νέος πληθυσμός έχει καθυστερήσει κάπως να έρθει, είναι κάτι όμως που προσπαθούμε να το περάσουμε στην κοινότητα και να καταλάβουν οι πολίτες ότι είναι κάτι αναγκαίο να γίνει".  

Ικανοποιημένος από την προσέλευση του κόσμου στις ΤΟΜΥ εμφανίζεται και ο Πρόδρομος Παπαδόπουλος ειδικός παθολόγος, στέλεχος στην 2η ΤΟΜΥ Κομοτηνής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "έχουμε αποσυμφορήσει το νοσοκομείο από αρκετούς ασθενείς, οι οποίοι πλέον εξυπηρετούνται από εμάς. Δεν θέλω να πω τη λέξη αποκλειστικά, γιατί μπορούν πάλι να πάνε στο νοσοκομείο, αλλά οι περισσότεροι εξυπηρετούνται από εμάς". 

Ελλείψει προσωπικού, κυρίως ιατρικού, σήμερα οι Τοπικές Μονάδες Υγείας λειτουργούν με μία βάρδια, από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ στον σχεδιασμό είναι να επεκταθεί η λειτουργία τους και με απογευματινή βάρδια από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ. Επίσης, στον ευρύτερο σχεδιασμό για την πρωτοβάθμια περίθαλψη προβλέπεται η λειτουργία τεσσάρων, συνολικά, Τοπικών Μονάδων Υγείας στην Κομοτηνή. 

Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης στο 1ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής οι ηλικιωμένοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν χρήσιμες πληροφορίες από τον γιατρό για την αρτηριακή υπέρταση, να θέσουν ερωτήματα και να πληροφορηθούν ειδικότερα για την θεραπεία αλλά και την πρόληψη. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Διακομματική με νεοδημοκρατικό κυρίως «καπέλο»,  κεκλεισμένων των θυρών, με  αποσπασματικές λογικές ικανοποίησης αιτημάτων περιφέρειας και δήμων για να γίνουν κάποια έργα που ψάχνουν να βρουν χρηματοδοτικά ε