ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ

Ανοίγει το λιμάνι του Ιμέρου για τους ψαράδες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λιμάνι Ιμέρου
εργασίες
Ίμερος

Άμμο και χαλίκια έφεραν τα ρεύματα, απομακρύνονται με ειδικό μηχάνημα 

Λόγοι πολιτικής σκοπιμότητας περασμένης εποχής, συνηγόρησαν στο να κατασκευαστεί το λιμάνι του Ιμέρου στη σημερινή τοποθεσία παρά τις αντίθετες, επιστημονικά, τεκμηριωμένες, απόψεις

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η λάθος τοποθεσία επί της οποίας εξαρχής κατασκευάστηκε είναι η αίτια ενός επαναλαμβανόμενου προβλήματος στο λιμάνι του Ιμέρου. Τα θαλάσσια ρεύματα, ιδιαίτερα μετά την επικράτηση νοτίων ανέμων, μεταφέρουν μαζί τους φερτά υλικά, άμμο, φύκια και άλλα. Αυτά σωρεύονται στην είσοδο του λιμένα, καθιστώντας τη διέλευση των σκαφών, μικρών και μεγάλων απαγορευτική. Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε έτος και είναι απαραίτητο να γίνεται καθαρισμός της εισόδου του λιμένα. 


Αυτό συνέβη και φέτος, με τον Θόδωρο Παρίση πρόεδρο του τοπικού αλιευτικού συλλόγου να ενημερώνει τον "Χ" ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου για το πρόβλημα που είχε ενσκήψει. Φερτά υλικά, άμμος, φύκια ανάγκασαν τα σκάφη του Ιμέρου να μετακινηθούν στο λιμάνι της Μαρώνειας, με το μεροκάματο των επαγγελματιών να καταναλώνεται στις βενζίνες από τις συνεχείς μετακινήσεις. 


Η όποια παρέμβαση έγινε τοπικά, με μηχανήματα του Δήμου, δεν έλυσε το πρόβλημα. Έτσι επιστρατεύτηκε και φέτος το ειδικό μηχάνημα καθαρισμού του βυθού από φερτά υλικά. Με ενέργειες του Λιμενικού Ταμείου ξεκίνησαν εδώ και λίγες μέρες οι εργασίες καθαρισμού, για να προσφέρουν και πάλι, βέβαια, μία πρόσκαιρη λύση.

Το λιμάνι θα ανοίξει ξανά για τους ψαράδες, ίσως όμως μέχρι την επικράτηση του επόμενου νοτιά.

Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να γίνουν μόνιμες παρεμβάσεις, έλεγε στις αρχές Δεκεμβρίου στο ράδιο Χρόνος ο κος Παρίσης, επισημαίνοντας ξανά τη λανθασμένη θέση του λιμανιού. 


Λόγοι πολιτικής σκοπιμότητας περασμένης εποχής, συνηγόρησαν στο να κατασκευαστεί το λιμάνι του Ιμέρου στη σημερινή τοποθεσία παρά τις αντίθετες, επιστημονικά, τεκμηριωμένες, απόψεις. 


Η λύση σήμερα, σύμφωνα με τους αλιείς, βρίσκεται στον καθαρισμό του λιμένα τουλάχιστον μία φορά την άνοιξη, ώστε να παραμένει ανοιχτό μέχρι τους πρώτους χειμερινούς μήνες. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο κύβος ερρίφθη για τη συνεργασία των παρατάξεων «Περιφερειακή Αναγέννηση» του νέου περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και του  Κωστή Σιμιτζή επικεφαλής της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση»,  για την επόμενη διοίκη