fbpx Ανησυχία στην Κομοτηνή με «φόντο» την κατάσταση στη Λάρισα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 11 Απριλίου, 2020 - 10:00
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΛΑΝ ΚΟΓΙΟΥ

Ανησυχία στην Κομοτηνή με «φόντο» την κατάσταση στη Λάρισα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλάν Κογιού
Γιάννης Γκαράνης
Απολύμανση

Γ. Γκαράνης: «Δόθηκαν εξ αρχής απορρυπαντικά στους κατοίκους - θα μοιραστούν είδη καθαριότητας και αντισηπτικά - σε εξέλιξη καθημερινές απολυμάνσεις»

Διονύσης Βοργιάς

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κατάσταση στον οικισμό των Ρομά Νέας Σμύρνης Λάρισας, μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού Covid-19, γι’ αυτό χθες μετέβη στον Δήμο με ελικόπτερο σούπερ πούμα της Πυροσβεστικής, κυβερνητικό κλιμάκιο του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας. Στον οικισμό Ρομά του Δήμου Λαρίσσης έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα, από ελέγχου κλιμακίου του ΕΟΔΥ.

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο του Δήμου Κομοτηνής
Με δεδομένες τις άνω εξελίξεις, αλλά κι ένα συμβάν το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανησυχία υπάρχει και στην Κομοτηνή, αναφορικά με το εάν τηρούνται τα μέτρα προστασίας στον οικισμό Αλάν Κογιού και τις γύρω περιοχές. Ο «Χ» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, ο οποίος βεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός του Δήμου Κομοτηνής είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Αρχικά «το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κομοτηνής έκανε ενημέρωσε πόρτα-πόρτα σε όλο τον οικισμό», ενώ σε πρώτη φάση επίσης «δόθηκαν απορρυπαντικά και οδηγίες για την καθαριότητα». Ακόμη, από συνεργείο του Δήμου Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε απολύμανση σε όλο τον οικισμό.

Σε δεύτερη φάση -που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη- «με τα χρήματα που μας έστειλε το υπουργείο για τους καταυλισμούς Ρομά, αγοράστηκαν χλωρίνες, σαπούνια και αντισηπτικά, τα οποία θα δοθούν τις επόμενες ημέρες». Επίσης, αυτά τα χρήματα αξιοποιούνται από την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να γίνονται καθημερινές και πόρτα-πόρτα απολυμάνσεις από ιδιωτικό συνεργείο, οι οποίες «θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα».

Τέλος, ο δήμαρχος Κομοτηνής ενημερώνει πως μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στον οικισμό.

Εν τω μεταξύ, την περασμένη Κυριακή υπήρξε συνωστισμός στον οικισμό, λόγω ενός γαμήλιου γλεντιού, που όμως «με το που είδαμε (ζωντανό) βίντεο ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι κι αμέσως σταμάτησαν» σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο Κομοτηνής. Ειδοποιήθηκε και η Αστυνομία, η οποία όταν έφτασε στο σημείο δεν διαπίστωσε κάποια παράβαση, καθώς -σύμφωνα με τα στοιχεία- ο συνωστισμός σταμάτησε γρήγορα από τους κατοίκους. Έγιναν συστάσεις από τον δήμαρχο Κομοτηνής για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα όλο αυτό το διάστημα του κορωνοϊού.

Υγειονομικούς ελέγχους στους 354 οικισμούς, ζητάει η Θ. Φωτίου
Οι εξελίξεις στη Λάρισα, πάντως, φτάνουν και στο κοινοβούλιο, με την αν. τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου να κάνει λόγο για «κατεπείγουσα ανάγκη συνδρομής στους Έλληνες Ρομά» και να ζητάει «τώρα υγειονομικούς ελέγχους στους 354 οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά […]. 

Διότι δεν γνωρίζουμε αν έχουν γίνει ανάλογοι έλεγχοι στους 354 οικισμούς καταυλισμούς Ελλήνων Ρομά που αριθμούν 104.210 κατοίκους», ενώ θύμισε πως «από τις αρχές Μαρτίου είχαμε επισημάνει το πρόβλημα για τους οικισμούς Ρομά και ζητούσαμε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μη γίνουν εστίες εξάπλωσης του ιού».

Πάντως, σε μία γενικότερη θεώρησή της, η βουλευτής ελπίζει «ο κορωνοϊός να γκρεμίσει τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις που βιώνουν οι Έλληνες Ρομά χρόνια τώρα και να αποδείξει ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτή τη χώρα είναι ισότιμοι».

Σ. Τσιόδρας: «Ενότητα και αλληλεγγύη»
Αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη Λάρισα έκαναν το απόγευμα της Παρασκευής ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, με τον πρώτο να διευκρινίζει πως «όλοι οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγεία», γιατί «δεν υπάρχει χώρος διακρίσεις, μίσος, διχασμό και διαιρέσεις στην κοινωνία μας», αντιθέτως κατά της πανδημίας πρέπει να δείξουμε «ενότητα και αλληλεγγύη».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε φορά που παρουσιάζεται οποιαδήποτε  διαδικασία αξιολόγησης που  αφορά δημοσίους  και δημοτικούς υπαλλήλους, όπως και τώρα με τους εκπαιδευτικούς,  πάντα αντιδρούν οι συνδικαλιστικές τους  οργανώσεις και